Skip to content

Hur Wear OS kan göra Android Smartwatches bättre

26 de juni de 2021
GettyImages 520688673 707cd68f23fa47daa3b5c444c438477e

Viktiga takeaways

  • Brist på stöd för Wear OS har splittrat Android-smartwatchmarknaden, vilket gör det svårt för konsumenterna att hitta klockor som passar deras behov.
  • Fragmenteringen på Android smartwatch-marknaden har lett till förvirring och frustration, med vissa appar som endast är utformade för specifika Android-klockoperativsystem.
  • Experter säger att ett mer enhetligt tillvägagångssätt med Wear OS kan göra det lättare för användare att hitta en Android-smartklocka som passar dem.

Experter säger att Google kan använda Wear OS för att skapa en mer enhetlig Android-smartwatch-upplevelse, men det kommer att ta lite arbete. Google introducerade nyligen Gboard, det populära smartphone-tangentbordet för Wear OS, vilket markerar den första stora applanseringen som smartwatch-operativsystemet hade sett på flera år. Utöver det försäkrade Google Android-fans om att operativsystemet fortfarande lever väldigt mycket och går så långt att det retas med att nya funktioner är på väg. Trots dessa löften säger experter att det största som håller tillbaka Wear OS är dess fragmenterade användarupplevelse. ”Problemet med Wear OS är att det är splittrat. Wear OS känns fortfarande som ett sidoprojekt och ingen vet riktigt vilka enheter det fungerar bra med”, säger Martin Meany, en teknisk expert med Goosed.ie, till Lifewire i ett e-postmeddelande. ”Människor som köper Android-telefoner kan fortfarande inte vara säkra på att Wear OS fungerar för dem. De kan inte vara säkra på att apparna de vill prova fungerar.”

enade vi står

Wear OS introducerades ursprungligen 2014 som Android Wear. Sedan dess har det smartwatch-baserade operativsystemet bytt namn ett par gånger – från Android Wear till Wear OS av Google till bara Wear OS. Trots ommärkningen har inte mycket om det förändrats när det gäller övergripande stöd. ”Wear OS känns fortfarande som ett sidoprojekt och ingen vet riktigt vilka enheter det fungerar bra med.” Små uppdateringar som släpps varje år har hållit operativsystemet vid liv, men de har inte räckt för att hålla några av Googles ursprungliga partners – som Samsung – intresserade av operativsystemet. Dessutom har andra smartklockor och fitnessspårare som använder Android börjat dyka upp med sina egna operativsystem, inklusive det populära fitnessföretaget Fitbit. Eftersom det finns så många olika varianter av Android-smartwatch-operativsystem tillgängliga har det lett till en fragmenterad marknad som bara tjänar till att förvirra konsumenterna. Meany säger att det är en av de största anledningarna till att Apples watchOS har sett så mycket framgång jämfört med de tillgängliga Android-alternativen just nu.

Suunto 7 smartwatch som använder Wear OS

”Apple Watch svävar från styrka till styrka på baksidan av Apples ekosystem,” sa Meany till oss och noterade att operativsystemet bara fungerar. Användare behöver inte oroa sig för huruvida klockan de köper fungerar med de appar de vill använda, eller om klockan till och med kommer att ansluta bra till sin telefon. Google lovade att det kommer med några nya funktioner till operativsystemet i år, och det finns rapporter och rykten som cirkulerar om att Samsung kan komma bort från operativsystemet som de har använt de senaste åren för att återanvända Wear OS. Om det händer kan vi se mer enande inom det övergripande systemet, vilket skulle göra det lättare för konsumenterna att hitta nya klockor som passar deras livsstil.

Flexibilitet och prestanda

Ett annat område som Wear OS har kämpat med tidigare är total prestanda och batteritid. Det kan dock också förändras, eftersom Qualcomm 2020 tillkännagav nya chipsets utformade bara för Android-smartklockor. Detta bör ge bättre prestanda och möjliggöra mer appimplementering på enheterna själva. ”Chipsen som stöder operativsystemet måste uppgraderas för att överensstämma med Apples och Samsungs senaste erbjudanden”, säger Rex Freiberger, en teknisk expert med GadgetReview, till Lifewire i ett e-postmeddelande. ”De måste också städa bort och effektivisera operativsystemet för att eliminera frågan om appar som släpper ut processorkraft i bakgrunden.”

Dessutom är batteriets livslängd ett stort problem, särskilt i smartwatches som gör mer av en rörelse mot hälsorienterade applikationer som konditionsspårning, sömnspårning och till och med blodtrycksövervakning. Låg batterikapacitet och effektivitet var en stor del av det som drev Fitbit att göra sitt eget operativsystem i första hand. Om Google kan göra det lättare för företag att använda batterisparande funktioner på nyare marker med Wear OS, kan det ge nytt liv i plattformen. Google som implementerar dessa funktioner i en framtida Wear OS-version kan äntligen leda till att Android-smartklockor blir mer enhetliga. Konsumenter kan välja en klocka som de gillar utan att oroa sig för om den stöder appar och andra enheter de vill använda. ”Allt från Apple Watch-upplevelsen” det fungerar bara ”är ett horn för boendet för konsumenter,” sa Meany och noterade också att Wear OS måste anamma samma filosofi i framtiden.