Skip to content

Hur Yahoo-svar formade hur vi använder Internet

19 de juni de 2021
GettyImages 57629338 68c6b493082f464091f4697f7f7a16bb

Viktiga takeaways

  • Yahoo Answers stängs av efter 15 år.
  • Under sin storhetstid hjälpte Yahoo Answers att ansluta främlingar, ge svar på frågor som vi alla har och gav oss lite skratt.
  • I värsta fall säger experter att det ledde till felinformation och mobbning.

Efter 15 år med att tillhandahålla internet med oändlig humor och svaren på våra brinnande frågor kommer Yahoo Answers att stängas av den 4 maj. Långt innan Reddit blev förstasidan på internet eller Quora var forumet för svar, tillhandahöll Yahoo Answers en hel generation med en känsla av gemenskap genom delade frågor. Även om tjänsten upplevde både bra och dåliga tider, säger experter att detta verkligen markerar slutet på en internetperiod. ”Yahoo Answers var en kvarleva av en tid som redan ligger långt bakom oss; en tid då sökresultaten inte var Googles sökresultat som standard när de var en verklighetstrogen blandning av mänsklig kunskap, nyfikenhet och okunnighet”, skrev Mark Coster, ägare och chefredaktör för STEM Toy Expert, till Lifewire i ett mejl.

De goda

Kärnan hjälpte Yahoo Answers människor att hitta lösningar på sina problem eller frågor, oavsett om det var att ta reda på hur man arbetar med en gräsklippare eller fler av de nu virala frågorna som ”Vad händer när blir pergenat?” eller ”Hur gör man ett weeji-kort?” Alex Perkins, grundare av All the Stuff, beskrev Yahoo Answers som ”en fristad för de förvirrade.” ”Det fanns inte en allvetande, AI-driven algoritm som skulle sikta igenom webbplatser och tjäna dig de mest relevanta (eller de högsta anbudsgivarna, för den delen).” ”Det var en plats där man kunde ställa vad som helst, till och med de konstigaste frågorna som folk förmodligen var för rädda för att ställa i verkliga livet”, skrev Perkins till Lifewire i ett mejl. ”Långt innan det fanns Snapchat och TikTok var det Yahoo Answers som gav oss detta fantastiska fönster in i andra människors liv.”

Andra säger att Yahoo Answers var ett av de första, och möjligen de sista, positiva gemenskapsutrymmena på internet innan sociala medier förvandlade onlinesamhällen till trolling, felinformation och att jämföra dig själv med andra. ”Den ursprungliga avsikten och skapandet av [Yahoo Answers], kan väl beskrivas som basgodt, ”skrev Erin Staples, en samhällsbyggare för Journ Beauty.” Vi samlades för att nå ut, hjälpa varandra, oavsett var man befinner sig i livet. Syftet och syftet med detta lilla onlineforum var att hjälpa varandra. ” Och naturligtvis, sajten visade sig vara komedi-guld när du öppnar möjligheten att ställa alla frågor du vill ha på internet.

Denna känsla av samhälle förenad av frågor och komedi betyder slutet på en era, enligt Coster. Även om det nu finns webbplatser som Quora och Reddit, skulle dessa inte existera utan Yahoo Answers. ”Till skillnad från Quora kunde du inte hitta marknadsförare [on Yahoo Answers] som skulle svara på din fråga så att de kunde pressa in en länk till en produkt eller tjänst, ”sa han.” Det fanns inte en allvetande, AI-driven algoritm som skulle sikta igenom webbplatser och tjäna dig de mest relevanta (eller den högsta budgivare, för den delen). ”

Det dåliga

Men eftersom det inte krävde någon expertis ledde Yahoo Answers ofta till okunnighet, felinformation och trolling. Innan cybermobbning och trolling till och med var myntade termer var Yahoo Answers ett av de första onlineutrymmena som tillät dessa saker att hända, vilket banade väg för en hel kultur av online-mobbare att frodas. ”Jag kommer ihåg att Yahoo Answers användes som en tidig form av nätmobbning när jag gick i gymnasiet”, skrev Fraser Barker, redaktör på Wilderness Redefined, till Lifewire.

Närbild av ett mänskligt öga med en Yahoo! webbsida reflekteras över eleven.

”Vissa barn skulle skicka frågor om andra och dela det runt skolan.” Och medan inläggen gillar: ”Kan du bli gravid från en badtunna?” är roliga att skratta åt, sa Simone Dyankoff, PR-chef på My Speech Class, att denna typ av frågor var mycket talande om utbildningssystemets misslyckande. ”[Yahoo Answers] exponerade bländande hål i reproduktiv hälsoundervisning, mental hälsostöd och rådgivning i skolor, ”skrev Dyankoff till Lifewire i ett e-postmeddelande. Men så bristfälligt och föråldrat som det kunde ha varit, kommer Yahoo Answers alltid att gå ner som en viktig del av Internet, och det kommer att missas. ”Det var definitivt en stor del av vår internetkultur,” tillade Perkins. ”Nu vet vi aldrig titeln på den låten som går da daaa da daaa.”