Skip to content

Hyperloop’s Human Test är mer skönlitteratur än fakta

12 de september de 2021

Viktiga takeaways

  • Virgin Groups säkerhetstest för hyperloop involverade de första mänskliga passagerarna, men det lämnar mycket att önska för teknikens framtid.
  • Dr Claudel från Texas Guadaloop -teamet föreslår att hyperloop -tekniken långt ifrån är livskraftig för kollektivtrafik.
  • Medan hyperloop-teknik till stor del är tekniskt möjligt, finns finansiering och icke-mänskliga variabler som dess största vägspärrar.

Virgin Hyperloops testpod vilar på plattformen med en solnedgång bakom

Hyperloop-tekniken har länge förflyttats till sci-fi-filmer och videospel, men den senaste utvecklingen har alltmer gjort det till en möjlighet. Vissa experter säger dock att det är mer hype än verkligheten. Den 8 november genomförde Virgin Hyperloop den första framgångsrika resan för mänskliga passagerare på sitt toppmoderna svävande, luftlösa rör som nådde hastigheter på 100 mph. Testet marknadsfördes som ett säkerhetstest för att visa hyperloop -teknik som utvecklats på Virgin för att vara pålitlig och, viktigast av allt, säker för mänsklig användning. Dr Christian Claudel, professor i transportteknik vid University of Texas, tycker annorlunda. ”Virgin -exemplet är en trevlig milstolpe, men det är inte så att det besvarar frågor om säkerhet. Det är bara ett PR -stunt”, sa Claudel i en Zoom -intervju med Lifewire. ”Det är som när biltillverkare gör ett snabbtest. Det är bara ett snabbtest, det visar inte om det är säkert för alla att köra.”

Hyperloop Unviable

Ändå var Virgin Groups mänskliga test en imponerande uppvisning av teknisk uppfinningsrikedom. Den kunde simulera resor på en höjd fem till sex gånger den genomsnittliga kommersiella jetplanen, eller cirka 200 000 fot, samtidigt som den nådde maximala hastigheter på 107 mph. Det kan vara långt ifrån lönsamt för massanvändning, men dess möjligheter förblir lika närvarande som någonsin. Hyperloop -tekniken har varit i framkant för fantasifulla tekniker från början av 2010 -talet. Både som ett snabbare och mer effektivt resealternativ mellan stora storstadsområden, som New York City till DC mest känt, men också för sina gröna energikapacitet. De som oroar sig för koldioxidavtrycket från transporttekniker som gas-gnussande bilar och fotogendrivna flygplan har funnit hyperloop-innovationer som en potentiell lösning på ekologiskt förfall.

Bilar och lastbilar står för nästan en femtedel av koldioxidutsläppen i USA, medan flygplan står för 2% av växthusgaserna världen över. Hyperloop var beredd att vara en grön energisubstitut för personbilar och flygplan, men den är fortfarande svårfångad trots den uppmärksammade bristen på tekniska vägspärrar. Bortsett från teknikmöjligheterna är finansieringen obefintlig för att betala räkningen för den dyra snabba teknik- och infrastrukturreformen som krävs. För närvarande existerar den som mer en gimmick – hyllar sina rötter som ett fiktivt löfte om en nära framtid. ”Tekniken finns där. Vi har uppgifterna. Problemet är att det ekonomiskt, just nu, även med intresset, är mycket svårt att generera det arbete som krävs för att detta ska ske snabbare, men det finns ett litet intresse ekonomiskt”, säger Claudel . ”Dessutom har vi inte det [a] mycket bra skäl för systemet. Även ur transportsystemets synvinkel, bara för att göra några hundra mil med hyperloop, är det inte meningsfullt och svårt att motivera finansieringen. ”

Framtiden för Hyperloop

Som en del av University of Texas -teamet som arbetar med Texas Guadaloop – en hyperloop som förbinder Austin, Houston, Dallas och San Antonio – tror Claudel att forskare är långt ifrån en verkligt livskraftig hyperloop för kollektivtrafik. Medan Virgin Hyperloop säkerhetstest var inriktat på att visa mänsklig persontransport, är hyperloop mer sannolikt att fokusera på transport av gods. Åtminstone inom en snar framtid. Befintliga iterationer av hyperloop är otroligt farliga och oavslutade; tusentals miles av rör och krossande atmosfärstryck kvarstår som oberäknat för hinder för storskalig utveckling.

Hyperloop måste upprätthålla ett nästan perfekt vakuum och yttre tryck kan störa den jämvikt som är nödvändig på insidan. Ett misstag kan orsaka en spontan dekompression med omätbar kraft som bäst beskrivs som ”motsvarigheten till en elefant som reser nästan 2000 km i timmen för varje kvadratmeter”, enligt Intressant teknik. Mellan det intensiva trycket och engagemanget från inspirerade ingenjörer att nå, eller till och med överskrida, ljudets hastighet, risken för fel och dödliga konsekvenser är fortfarande för stor. Fler försök behövs för att upprätta säkerhet för både tidskänsliga lasttransporter och så småningom människor. Prestanda, skicklighet och finansiering är de tre primära vägspärrarna för framtida utvecklingsplaner. Som det ser ut förblir den mycket diskuterade hyperloop en osäker vision som inte är helt redo för primetime. Inte ens Elon Musks stjärnkraft tycks tända denna eld. Utvecklingen kommer att fortsätta ostört när ingenjörer som Dr Claudel driver finansiering, men förvänta dig inte att ta en tur på ett höghastighets hyperloop-rör snart.