
Inbyggda operativsystem är inget nytt för elektronikvärlden. De har installerats på en mängd olika konsumentelektronik för att de ska kunna fungera i en mängd olika uppgifter. Inbäddade operativsystem är inte ens nya för datorer.
Vad är ett inbäddat operativsystem?
Ett inbyggt operativsystem är i huvudsak ett avskalat operativsystem med ett begränsat antal funktioner. Det är vanligtvis utformat för mycket specifika funktioner för att styra en elektronisk enhet. Till exempel använder alla mobiltelefoner ett operativsystem som startar upp när telefonen slås på. Den hanterar alla grundläggande gränssnitt och funktioner i telefonen. Ytterligare program kan laddas till telefonerna, men de är vanligtvis Java -program som körs ovanpå operativsystemet. Inbäddade operativsystem kan antingen vara skräddarsydda operativsystem specifika för enheten eller ett av de otaliga allmänna operativsystem som har modifierats för att köras ovanpå enheten. Vanliga inbyggda operativsystem inkluderar Symbian (mobiltelefoner), Windows Mobile/CE (handhållna PDA) och Linux. När det gäller ett inbyggt operativsystem på en persondator är detta ett extra flashminnechip installerat på ett moderkort som är tillgängligt vid start från datorn.
Uppdatering av inbäddade operativsystem
Inbäddade operativsystem kan uppgraderas om chipet som de lagras på kan blinka. Till exempel innehåller din Wi-Fi-router i hemmet ett inbyggt operativsystem. när du laddar ner ny firmware, blinkar du chippet i routern med en uppdaterad version av operativsystemet. Vissa inbäddade operativsystem kan inte uppgraderas av design. Till exempel kan vissa komponenter inte uppgraderas som vissa säkerhetsåtgärder mot manipulering i vissa automatiska tellermaskiner.