Skip to content

Instagram Live Rooms är faktiskt bra, säger experter

23 de juni de 2021
154457884 179762646957319 2648717728653332049 n 69058fafee654e26af5741ce57c6cd2b

Viktiga takeaways

  • Instagram lanserar Live Rooms, en uppdatering av sin livevideotjänst.
  • Upp till fyra användare kan gå med i ett enkelrum och delta i rundabord, paneler och mer.
  • Även om det erbjuder liknande funktioner som appar som Clubhouse, är Live Rooms mycket mer än bara ett försök att konkurrera med andra sociala appar, säger experter.

Instagrams Live Rooms är inte bara ett avslag på klubbhuset, förklarar experter, det kommer att hjälpa till att driva samarbetet till en ny nivå. Instagram tillkännagav Live Rooms tidigare i veckan och lade till möjligheten att få in upp till fyra personer på en live videoström. Sedan tillkännagivandet har funktionen dragit många jämförelser med Clubhouse, en exklusiv ljudpodcast-app som erbjuder liknande tjänster. Trots att de bor i samma utrymme säger experter att Instagram Live är mer än bara ett billigt försök att replikera framgången för andra appar. ”Den här uppdateringen är fantastisk i den bemärkelsen att den kombinerar Instagram-publikens massiva kraft med överklagandet av liveshower”, säger Thibaud Clément, medgrundare och VD för Loomly, till Lifewive via e-post. ”Om vi ​​tittar på Clubhouse presenterar det en nästan” ljudpodcast på steroider ”-upplevelse. Jag ser på den senaste uppdateringen till Instagram Live som ger en liknande känsla för videopodcasts.”

Expanderande framgång

Ursprungligen lanserades 2016, har Instagram Live erbjudit användarna möjlighet att gå live till sina följare i ett antal år. Liksom många andra applikationer för videosamtal – Zoom, Google Hangouts etc. – har Instagram Live sett en enorm ökning av aktiviteten då COVID-19-låsning har gått ut. ”Detta kommer också att ge användarna möjlighet att hitta och konsumera nischinnehåll i stor skala, vilket är oöverträffat.” I april 2020 rapporterade Business Insider att användningen av Instagram Live hade hoppat mer än 70% i mars månad, då låsningar runt om i världen först började dyka upp. Många vände sig till tjänsten som ett sätt att undkomma den ensamhet och isolering som låset medförde. Det gjorde det möjligt för användare att ansluta till andra, och snart började vi se en mängd olika liveshower dyker upp över hela Instagram. Eftersom dessa blockeringar har fortsatt, och sociala riktlinjer har dikterat fortsatt undvikande av stora, fysiska möten, har Live fortsatt att erbjuda ett sätt för fler användare att interagera med varandra. ”Det är ungefär som en radioprogram eller podcast”, säger Elena Duque, en social media-mentor och influencer, via e-post.

Mer än konkurrens

När som helst en stor app för sociala medier gör en uppdatering som denna ser vi många användare anmärkningar om hur det känns som en annan applikation, eller hur det är inte en funktion de ville ha. Även om det inte är ovanligt för företag som Instagram, Facebook eller Twitter att kopiera populära idéer från andra sociala medieappar och sätta sin egen snurr på dem, är det inte alltid den drivande faktorn bakom uppdateringar.

Det är lätt att göra en jämförelse mellan Clubhouse och Instagram Live Rooms, men Live Rooms är något som har funnits på Instagram-skaparnas hinklistor sedan den stora ökningen förra året, enligt Brian Kofi Hollingsworth, en varumärkeskonsult som specialiserat sig på sociala medier. Hollingsworth skickade ut en Tweet den 2 mars och sa: ”De har [Instagram] har uppgraderat live sedan toppen förra året. ”Han noterade till och med att Instagram har testat den här funktionen i Indien sedan 2020.

Klubbhuset lanserades i april 2020, och även om det såg någon framgång tidigt, var det inte förrän stora namn som Elon Musk tog plattformen offentligt tidigare i år att det började se tillväxten som har gjort det till en sådan jämförbar applikation.

Skalar uppåt

Enligt Instagram är Live Rooms en uppdatering av en funktion som många redan använde. Det är ett svar på samhällets begäran och en som många är glada att använda. Även om det är fullt möjligt att Live Rooms pressas som ett resultat av klubbhusets framgång – ett försök att gräva i den publiken – är det inte heller en funktion som dyker upp från ingenstans. ”Vi ser att sociala medier genomsyrar fler aspekter av våra liv; till exempel har det i själva verket blivit gallerian för 2000-talet genom social handel”, berättade Clément. ”Detta kommer också att ge användarna möjlighet att hitta och konsumera nischinnehåll i stor skala, vilket är oöverträffat.”