Skip to content

Introduktion till Thunderbolt höghastighets I / O

16 de juni de 2021
GettyImagesThunderbolt 566b44e55f9b583dc335250d

Med introduktionen av nya MacBook Pros i början av 2011 blev Apple den första tillverkaren som använde Intels Thunderbolt-teknik, som tillhandahåller höghastighetsdata- och videoanslutning för datorenheter.

Thunderbolt kallades initialt Light Peak eftersom Intel avsåg att tekniken skulle använda fiberoptik; därav hänvisningen till ljus i namnet. Light Peak skulle fungera som en optisk sammankoppling som skulle göra det möjligt för datorer att skicka data med brännande snabba hastigheter. Den skulle användas både internt och som en extern dataport. När Intel utvecklade tekniken, blev det uppenbart att förlita sig på fiberoptik för samtrafiken skulle öka kostnaden avsevärt. I ett drag som både minskade kostnaderna och förde tekniken snabbare på marknaden, producerade Intel en version av Light Peak som kan köras på kopparkablar. Den nya implementeringen fick också ett nytt namn: Thunderbolt.

Kabel Thunderbolt

Thunderbolt körs med 10 Gbps dubbelriktat per kanal och stöder två kanaler i sin ursprungliga specifikation. Detta innebär att Thunderbolt kan skicka och ta emot data samtidigt med 10 Gbps-hastigheten för varje kanal, vilket gör Thunderbolt till en av de snabbaste dataportarna som finns tillgängliga för konsumentenheter. För att jämföra stöder nuvarande datautbyte-teknik följande datahastigheter.

Gränssnitt Hastighet Anteckningar
USB 2 480 Mbps
USB 3 5 Gbps
USB 3.1 Gen 2 10 Gbps
Firewire 400 400 Mbps
Firewire 800 800 Mbps
Firewire 1600 1,6 Gbps Används inte av Apple
Firewire 3200 3,2 Gbps Används inte av Apple
SATA 1 1,5 Gbps
SATA 2 3 Gbps
SATA 3 6 Gbps
Thunderbolt 1 10 Gbps per kanal
Thunderbolt 2 20 Gbps per kanal
Thunderbolt 3 40 Gbps per kanal. använder USB-C-kontakt

Populära perifera gränssnitt

Som du kan se är Thunderbolt redan dubbelt så snabbt som USB 3, och det är mycket mer mångsidigt.

 

DisplayPort och Thunderbolt

Thunderbolt stöder två olika kommunikationsprotokoll: PCI Express för dataöverföring och DisplayPort för videoinformation. De två protokollen kan användas samtidigt på en enda Thunderbolt-kabel. Detta gör det möjligt för Apple att använda Thunderbolt-porten för att köra en bildskärm med en DisplayPort- eller Mini DisplayPort-anslutning samt ansluta till externa kringutrustning, till exempel hårddiskar.

Apple Thunderbolt Display

 

Thunderbolt Daisy Chain

Thunderbolt-tekniken använder en kedjekedja för att sammankoppla totalt sex enheter. För närvarande har detta en praktisk begränsning. Om du ska använda Thunderbolt för att köra en bildskärm måste det vara den sista enheten i kedjan, eftersom nuvarande DisplayPort-skärmar inte har Thunderbolt-kedjeportar.

 

Thunderbolt Kabellängd

Thunderbolt stöder kabelanslutna kablar upp till 3 meter per kedjesegment. Optiska kablar kan vara upp till tio meter långa. Den ursprungliga Light Peak-specifikationen krävde optiska kablar upp till 100 meter. Thunderbolt-specifikationerna stöder både koppar- och optiska anslutningar, men den optiska kabeln har inte gjorts tillgänglig än.

 

Thunderbolt optisk kabel

Thunderbolt-porten stöder anslutningar med antingen kabelansluten (koppar) eller optisk kabel. Till skillnad från andra dubbla rollkontakter har Thunderbolt-porten inte inbyggda optiska element. Istället avser Intel att skapa optiska kablar som har den optiska sändtagaren inbyggd i slutet av varje kabel.

Thunderbolt-kablar

 

Thunderbolt Power Options

Thunderbolt-porten kan ge upp till 10 watt över Thunderbolt-kablar. Vissa externa enheter kan därför drivas med buss, på samma sätt som att vissa externa enheter idag är USB-drivna.

 

Thunderbolt-aktiverade kringutrustning

När den släpptes första gången 2011 fanns inga kringutrustning med inbyggt stöd för Thunderbolt för att ansluta till en Macs Thunderbolt-port. Apple tillhandahåller en Thunderbolt till Mini DisplayPort-kabel och har adaptrar tillgängliga för användning av Thunderbolt med DVI- och VGA-skärmar samt en Firewire 800-adapter. Tredjepartsenheter började göra sitt utseende 2012 och för närvarande finns det ett brett utbud av kringutrustning att välja bland, inklusive skärmar, lagringssystem, dockningsstationer, ljud / videoenheter och mycket mer.