Skip to content

iOS: s People Detection syftar till att hjälpa användare med låg syn

30 de juni de 2021
ScreenShot2020 11 06at10.15.03AM cb5badfe86f74daaa5085392293dfa0a

Viktiga takeaways

  • People Detection kräver LiDAR-sensorn, som endast finns i iPhones 12 och 2020 iPad Pro.
  • Din iPhone kan låta en varning eller göra en haptisk bump när människor kommer för nära.
  • LiDAR använder lasrar. Lasrar är coola.

IPhone kan nu upptäcka människor runt omkring dig, berätta var de är och hur långt borta. Blinda eller synskadade användare kommer att kunna ta socialt avstånd och till och med navigera i köer. Apple lade till People Detection i appen Magnifier i den senaste uppdateringen av iOS 14.2. Den använder kameran och LiDAR-sensorn i iPhone 12 och 2020 iPad Pro och kan förändra hur användare med nedsatt syn navigerar i rymden. ”Även efter pandemin förutspår jag användning av sådan teknik”, Aaron Preece, chefredaktör för American Foundation for the Blind’s AccessWorld, berättade Lifewire via e-post. ”Till exempel att söka efter en väg genom en massiv folkmassa där även en ledarhund inte kan hitta en väg igenom.”

LiDAR

People Detection använder två nyckelfunktioner för iPhone 12. Den ena är LiDAR-sensorn, som är en slags laserradar inbyggd i iPhones kamerauppsättning. Detta låter iPhone upptäcka positionen för objekt runt den och används till exempel för att förbättra kamerans bakgrundssuddiga porträttläge. Den andra viktiga delen är iPhone: s massiva maskininlärningsförmåga, som tar ungefär en fjärdedel av utrymmet på A14-chipet. Detta låter kameran bearbeta rumsliga data från LiDAR och kameran och känna igen människor runt dig. En punkt att notera är att People Detection inte fungerar i mörkret. ”Tidiga användare av hårdvara som är blinda eller synskadade kommer utan tvekan att dra nytta av den här nya funktionen.”

Hur kan detektering av människor hjälpa till?

Att gå runt utan att kunna se handlar inte bara om att undvika väggar, trafik och andra faror. Även om du känner till en plats väl kan det vara svårt att gå i kö. Att hitta en tom plats i en buss eller tåg är lika svårt – hur vet du vilka platser som är lediga och vilka är upptagna? Människor upptäckt kan inte ersätta mänsklig interaktion, men det kan verkligen öka det. ”Jag tror att detta kommer att vara så värdefullt när vi försöker navigera i områden, särskilt på flygplatser, hotelllobbyer och restauranger”, berättade AFB: s stora gåvespecialist Melody Goodspeed Lifewire via e-post. ”Jag är glad att använda funktionen och få tillbaka frihet och säkerhet.” IPhone: s People Detection-funktion kan ställas in med en minsta avståndsvarning och kan leverera varningar med en haptisk vibration eller via en AirPod, som båda är slags förstärkt verklighet som inte stör ditt flöde. Det kan till och med, enligt MacStories’Alex Guyot, upptäcka icke-mänskliga föremål och ”kommunicera hur nära föremål eller andra människor är.” Här är det i aktion:

”Målet är att hjälpa synskadade att förstå sin omgivning”, skriver tillgänglighetsexpert Steven Aquino på Forbes. ”Exempel är att veta hur många människor det finns i kassan vid mataffären, hur nära man står vid slutet av plattformen vid tunnelbanestationen och att hitta en tom plats vid ett bord.”

Håll ut

Det finns några försiktighetsåtgärder för denna teknik. En är att du måste ha iPhone och förstoringsapp aktiva för att använda den. Detta kan tömma batteriet ganska snabbt. Du behöver också ett sätt att hålla iPhone så att den kan kartlägga scenen framåt, om du inte är glad att ha den i handen hela tiden. ”Tidiga användare av hårdvara som är blinda eller synskadade kommer utan tvekan att dra nytta av den här funktionen”, berättade AFB: s nationella åldrings- och synförlustspecialist, Neva Fairchild. Lifewire via e-post. ”Det kommer att vara viktigt att de har ett sätt att hänga sin iPhone från ett halsrem för att hålla handsfree för att använda en käpp eller en hund och bära personliga föremål. Detta visar sig vara en utmaning för denna typ av teknik.” ”Jag tror att detta kommer att vara så värdefullt när vi försöker navigera i områden, särskilt på flygplatser, hotelllobbyn och restauranger.” Trots dessa hinder är People Detection ett exempel på Apple som bäst. Det använder inte bara den helt nya LiDAR-sensorn för att öka fotograferingen, den har redan integrerat den i det redan imponerande utbudet av tillgänglighetsverktyg på iOS. Kamera, sensor, haptisk feedback, ljudåterkoppling via AirPods. Det är allt där, nästan på dag ett. Föreställ dig nu hur coolt det kommer att bli när det integreras med Apples långt ryktade glasögon.