Saltar al contenido

iPad är ett bra inlärningsverktyg för synskadade

14 de julio de 2021
IMG 5647 56a0459f5f9b58eba4af9e2b

Apples iPad visar sig vara särskilt tillgänglig för studenter som är blinda eller synskadade. Enligt Tara Mason, som utbildar lärare för synskadade (TVI) vid Texas Tech University, blir surfplattan också ett avgörande hjälp med låg syn för de en-till-en-undervisningsmodeller som många skolområden använder. Här är vad hon hade att säga om vad hon gillar med iPad, hur den passar in i andra hjälpmedel och de många sätt som det kan gynna synskadade studenter.

Varför iPads är så väl lämpade för blinda och synskadade studenter

iPads levereras med inbyggda tillgänglighetsapplikationer relaterade till syn, hörsel, begränsningar av rörlighet och inlärningssvårigheter. Tidigare skulle användare med synstörning behöva köpa en skärmläsare som JAWS för att komma åt sin dator. Många personliga enheter har kanske inte ens stött en skärmläsare. Men nu ger den här spelförändrande surfplattan omedelbar tillgång till applikationer och Internet. IPad är också billigare än enheter som är byggda för blinda, som BrailleNote Apex 32 BT. Ett Bluetooth-tangentbord eller en skärm (t.ex. BraillePen 12 eller Focus 14 Blue) ansluten till en iPad kan vara en mycket mer kostnadseffektiv lösning för punktskriftsanvändare. Bluetooth-enheter gör det möjligt för användare att läsa vad som visas på skärmen eller vad de har skrivit samt lyssna på det via skärmläsaren. Slutligen möjliggör enhetligheten i iOS-tillgänglighet blinda och synskadade studenter att använda alla Apple-produkter, inklusive MacBooks, iPhones och iPod touch.

Rekommenderade appar från tredje part

Det rekommenderas att lärare, föräldrar och utbildningsgrupper tittar på appar från Apple först innan de laddar ner appar från tredje part, eftersom förstapartier fungerar bäst med VoiceOver, Zoom och andra tillgänglighetsfunktioner. Undervisning av elevers appar som Kalender, Anteckningar, E-post, Sidor, Keynote och Safari gör dem bekanta med enheten och främjar tillgänglighet. Skärmläsare kan till exempel inte läsa omärkta objekt som grafik. Apple märker alla sina appar för att göra skärmläsaren kompatibel. Tredjepartsappar kanske eller inte, även om de mest utvecklade specifikt för blinda och synskadade är kompatibla. En app vi rekommenderar till lärare och familjer är ViA-appen från Braille Institute, som innehåller en lista över blindhetsspecifika appar med länkar till nedladdningssidor. Att använda den utvidgade kärnplanen rekommenderas också för att ansluta studenter med rätt appar. Till exempel inkluderar ECC direktundervisning av både karriärutbildning och självständig levnadsförmåga. Så vi kan lära en elev hur man skapar uppgiftslistor med hjälp av «Påminnelser» för att VoiceOver automatiskt ska läsa popup-påminnelser. För upptagna studenter kan jag hjälpa dem att öva på att använda Kalender.

Robust nog att byta ut eller motsvara en dator

IPad är en fantastisk personlig enhet för alla elever med synskada. En student kan eventuellt komma undan med bara en iPad, eftersom den kan ansluta dem till andra via Internet. En iPad + ett Bluetooth-tangentbord kan också räcka för att slutföra skolarbetet. För den högskolestuderade skulle jag rekommendera både en personlig enhet och en dator. Varken iPad eller iPhone eller iPod touch är en dator. De är bra för in- och utdata, men deras operativsystem är mer förenklat. En nyckelfaktor i beslutsfattandet är att överväga vilka kritiska uppgifter eleven behöver för att utföra.

Ändrade attityder

iPads erbjuder flera kommunikationsalternativ, till exempel FaceTime, som kan stödja teckenspråk under videochattar, eller HIMS Chat, en app som, i kombination med en BrailleNote, gör det möjligt för lärare att prata med dövblinda elever. Av skäl som dessa har finansiering blivit lättare tillgänglig. Eftersom iPads kan uppfylla många oberoende boendebehov och karriärbehov kan utbildningsprogram lättare motivera finansiering.

Få en iPad till bästa möjliga pris

Talla, föräldrar och elever bör kolla in den Apple-renoverade butiken innan de köper. Utbildningsteam kanske kan köpa Apple iOS-enheter till ett reducerat pris med högre lagringskapacitet på detta sätt.

IPad Mini för synskadade studenter

Varje modell kan ha fördelar framför en annan beroende på studentens behov. Apple minis är bra för yngre studenter som vanligtvis har mindre händer. En iPad med näthinnesskärm kan bättre rymma en svag synstudent som använder enheten som CCTV. Studenter som kan dra nytta av röstigenkänningsappar kan vara lyckligare med en nyare iPad som innehåller Siri.

Slutresultatet för iPad i dagens trådbundna klassrum

iPads erbjuder synskadade studenter större flexibilitet, kompatibilitet och social integrering än de flesta andra enheter. Om något går fel med en iPad, iPhone eller iPod touch kan en Apple-butik vanligtvis fixa enheten på kortare tid. iOS-enheter kan också ge det enklaste sättet att komma åt Internet. Dessutom använder många skolområden en-till-en-undervisningsmodeller. Apple-enheter ligger i framkant av denna rörelse och kan hjälpa till att minska prestationsgapet för synskadade studenter.