Skip to content

Jobbar i reklam som grafisk formgivare

29 de juli de 2021
GettyImages 944811538 68bb7d6bde5c46b7894d9c1841fdaa48

Som i många fält för grafisk design innebär arbete i reklam mer än att skapa mönster och sidlayouter. Även om ett specifikt jobb kan vara att skapa en tryckt annons för en kampanj eller att designa en logotyp, kräver detta fält också en förståelse för marknadsföring, PR och konsumenttrender och vanor. Förutom affärssidan behöver en designer i reklam vara expert på digital design och produktion. Här är vad du behöver för att bli en professionell grafisk formgivare inom reklamområdet.

En förståelse för målgruppen

Annonsdesign handlar om övertalning. Jobbet för en grafisk formgivare är att sälja en produkt eller tjänst. För att göra det här jobbet måste du förstå konsumentpsykologi och vara medveten om marknadstrender och forskning. Du kommer sannolikt inte att utföra denna forskning men kommer att arbeta med marknadsavdelningar och proffs för att förstå målmarknaden. Du måste också ha en förståelse för byråns kunder och hur dessa kunder positionerar sig på marknaden. Framför allt måste du kunna kommunicera de specifika fördelarna – inte bara funktionerna – av produkten eller tjänsten till målmarknaden. ”Sälj sizzle, not the steak” är en gammal men relevant industrimax.

En fungerande kunskap om verktyg och tekniker

En grafisk designer vet hur man skapar iögonfallande bilder. För att få dessa färdigheter, studera typografi, förstå färgteori och lära dig att rita. Du bör också bli en guide i Photoshop, Illustrator och InDesign. Det är ännu bättre om du känner till HTML och CSS. För att använda dessa verktyg för att sälja måste du dock förstå hur du organiserar och ordnar element på en sida så att betraktarens öga följer en viss väg. Att vägleda en tittare att vidta åtgärder – klicka på en knapp, besöka en webbplats eller ringa ett telefonsamtal – är det yttersta målet, och varje element bör arbeta mot det.

Förmågan att arbeta med kunder

Som grafisk formgivare för en reklambyrå kommer du att träffa kunder för att bestämma omfattningen av ett projekt och förfina meddelandet som designen ska kommunicera. Du hjälper också till att utveckla strategier för att nå målmarknaden. När du har skapat en grov design presenterar du den, får feedback och införlivar begärda ändringar tills du slutar med den slutliga designen. Alternativt kan du arbeta direkt med art director snarare än klienten. Hur som helst kommer du att gå igenom flera omgångar av revisioner innan en design godkänns.

En vilja att arbeta med andra avdelningar i byrån

De flesta byråer använder yrkesverksamma inom olika discipliner som arbetar tillsammans för att producera ett projekt. Dessa inkluderar copywriters och konto chefer. Marknadsforskare, avdelningschefer och byråchefer kan också delta i interna möten. Denna samarbetsmetod resulterar i en målgrupp som drar nytta av de specialiserade insatserna från varje disciplin.

Detta samarbete kräver människors färdigheter och diplomati. Du kommer sannolikt att vara involverad i brainstorming i början av ett projekt, och du måste vara villig att erbjuda dina kreativa idéer. På samma sätt måste du kunna hantera konstruktiv och kreativ kritik; trots allt är konst och design subjektiva. Egon är ofta landminor i reklambyråer, men att upprätthålla fokus på kundens önskemål kan hjälpa dig att navigera i dem. Att veta när man ska uppmuntra en klient eller art director i en viss riktning och när man ska tillgodose kundens krav är viktigt. Du kanske inte håller med om ett kreativt beslut som drivs av en klient, men det är klienten som betalar byrån.

Flexibiliteten att arbeta med olika typer av projekt

Annonsbyråer utvecklar ett brett utbud av produkter, från annonser (antingen tryckta eller digitala) och broschyrer till logotyper och varumärkesstrategier. Sociala medier lägger till ytterligare ett lager i marknadsföringsmixen.

Marknadsföringsmix

En grafisk formgivare behöver en grundlig förståelse för hela design-till-produktion-fasen. Onlineprojekt kräver en förståelse för webbaserade koncept som grafik med låg bandbredd, skalbara bilder och mobil och responsiv design som visas bra på en rad enheter. Utskriftsprojekt kräver kännedom om utskriftskoncept som DPI (punkter per tum), bläck, sidblödning, klippstorlek och sadelsöm. Varje skrivare har olika krav på format, men de flesta accepterar högkvalitativa PDF-filer.

Tidigare jobb, utbildning och erfarenhet

Grafiska designjobb på annonsbyråer kräver vanligtvis en kandidatexamen i grafisk design. En solid portfölj kan dock gå långt, med eller utan en sådan grad. Detsamma gäller utbildning inom ett fält som kan vara användbart för byråns kreativa team, till exempel webbplatsutveckling. Överväg att bryta dig in i branschen som praktikant om du inte har någon erfarenhet. Åtminstone hjälper detta dig att bygga en portfölj. Din talang är nyckeln. Tricket är att utnyttja och utöka det med utbildning, erfarenhet och utbildning på jobbet.