Skip to content

Kan Asus Q-Latch vara framtiden för reparerade datorer?

23 de juni de 2021
q latch 37abbd3055f04ca5a2b14ebcea643152

Viktiga takeaways

  • Asus Q-Latch gör det enkelt att byta SSD-enheter.
  • Telefoner är för tätt packade för att möjliggöra liknande innovationer.
  • Moderna datorer kan nästan inte repareras av sina ägare.

Asus nya SSD-fack som användaren kan installera använder inte små maskinskruvar för att hålla den på plats. den använder en enkel plastspärr som säkrar enheten med ett enkelt kvartsvarv. Varför är inte alla installationer så här?

Q-Latch ser mer ut en widget som du hittar i ett IKEA möbelpaket än ett sätt att installera en NVMe-enhet. De små interna enheterna, som är lite mer än en massa chips på ett nätt kretskort, är vanligtvis säkrade med små skruvar. Q-spärren är inget annat än en roterande plastspärr på en metallaxel. Det kommer som standard i Asus senaste AI-moderkort, men kan det peka vägen till mer reparationsbara prylar? ”Skruven som håller SSD-skivor avskalas ofta eller försvinner när återvinnare drar ut dem, så det kan lindra dessa problem”, berättade John Bumstead, Apple-datorrenoverare och konstnär. Lifewire via direktmeddelande. ”Å andra sidan kan jag se spärren bryta av när människor som inte vet vad det är använder kraft på den, så om den är avbruten, vad? Skruven kan vara mer tillförlitlig.”

Liksom IKEA, men för datorer

För att installera en pinne med NVMe SSD-lagring, placerar du bara ena änden i vänteluckan på datorns kretskort och trycker sedan den andra änden nedåt så att pinnen är parallell med kretskortet. Vanligtvis skulle du redan ha tagit bort den lilla skruven och försökt rädda den från den vinkel eller kråka den hade lagt in sig när du släppte den. ”I slutändan handlar det om kontroll och bekvämlighet, för tillverkaren, inte för oss, användarna.” Med Q-spärren trycker du bara på slutet av NVMe-pinnen och vrider spärren 90 grader för att låsa allt på plats. Det kunde egentligen inte vara enklare. Så varför är inte fler delar som kan installeras av användaren så enkla? Och hur är det med de olika enheterna i telefonerna? Visst skulle ett mer modulärt tillvägagångssätt göra det lättare för företag som Apple att snabbt byta ut delar som ofta gått sönder som skärmar? Svaret är pengar och utrymme.

Lim

Om du öppnar en modern smartphone hittar du mycket lim inuti. Lim är utmärkt för montering av små elektroniska enheter, eftersom det är enkelt och snabbt att applicera, och det kräver inte fidiga verktyg. Det kan också vara en strukturell komponent, om den används rätt. Men lim är ett fruktansvärt val om du någonsin behöver öppna en enhet för att reparera den. En kompromiss är ett slags lim som går sönder när det sträcks. Apple använder detta för att hålla i vissa batterier, men om du vill göra det här själv måste du skaffa lite lim för att slutföra det.

Att göra en telefon mer reparerad är dyrt, både när det gäller montering, men också när det gäller plats. Varje sista millimeter inuti en smartphone används, helst för att lägga till extra batterier. Att göra delar borttagbara slösar bort detta utrymme. På begäran kanske många säger att de föredrar en telefon som kan repareras. Men när det gäller att köpa en kommer de antagligen att välja den tunnaste eller kanske den billigaste.

Datorutrymme

Insidan av en dator är mycket mindre begränsad. Apples senaste M1 Mac-datorer har exakt noll utbytbara delar inuti, men det behöver inte vara så. Den nuvarande M1-baserade Mac mini har så mycket ledigt utrymme inuti att det inte finns någon ursäkt för att inte göra det möjligt att åtminstone lägga till lite extra SSD-lagring, som Asus med sina fack för NVMe-kort. Och faktiskt har många delar historiskt varit lätta att byta. Gamla iMac-datorer har användaruppgraderbart RAM-minne som nås via en lucka i nedre kanten. Gamla pinnar matas ut genom att dra i ett plastband och nya pinnar spåras på plats. Och den gamla G5 Power Mac hade spärrar som skulle vända 90 grader, som Q-Latch, för att hålla interna hårddiskar på plats.

G5 Mac med spärr för att hålla interna enheter.

I slutändan handlar det om kontroll och bekvämlighet, för tillverkaren, inte för oss, användarna. Om även vanliga maskinskruvar är för mycket för Apple verkar det osannolikt att det skulle anta en standardfixering om det tog mer plats. Apple gillar att kontrollera alla aspekter av sina enheter, och det inkluderar friheten att växla upp sina produktionsmetoder. Och skruvar, hur luriga de än är, är mer eller mindre standard. ”Jag köper 100-pack av dessa skruvar för MacBooks”, säger Bumstead. ”De är proprietära, men du kan få dem billiga.” Kan andra datortillverkare standardisera sig på interna fixningar? Visst, men vad skulle vara deras fördel? Just nu har Asus sin Q-Latch, vilket kan visa sig vara en konkurrensfördel. Andra datortillverkare kan följa efter, med sina egna subtilt olika, rättegångsundvikande mönster, men kommer de alla överens om en standard? Kanske. Men jag skulle inte satsa på det.