Skip to content

Kan du radera appar som följer med iPhone?

15 de juli de 2021
deletesymbol 5bd23c07c9e77c0026eae791

De flesta appar som är förinstallerade på varje iPhone är bra och användbara. Från musik till kalender, kamera till telefon och vidare, de är fantastiska appar för vad de flesta vill göra. Men det finns fler appar som är förinstallerade på varje iPhone – som kompass, kalkylator, påminnelser, tips och andra – som många aldrig använder. Varför behålla appar på din telefon om du inte använder dem? Detta gäller särskilt om du har slut på lagringsutrymme på din telefon. I så fall kanske du har undrat: Kan du radera de inbyggda appar som följer med iPhone?

 

Att ta bort förinstallerade appar beror på ditt operativsystem

Om du kan radera de förinstallerade apparna på din iPhone beror på vilken version av iOS du kör. Om du har iOS 10 eller senare på din enhet kan du radera förinstallerade appar. Användare med iOS 9 eller tidigare kan inte ta bort standardapparna som Apple förinstallerar på iPhone. Även om detta är frustrerande för iOS 9-användare som vill ha total kontroll över sina enheter, gör Apple det för att se till att alla användare har samma basupplevelse och kan lösas med en enkel OS-uppgradering.

 

Så här tar du bort förinstallerade appar i iOS 10 och senare

Det är enkelt att radera de inbyggda apparna som följer med iOS 10 och senare. Du tar bort dessa appar på samma sätt som du tar bort appar från tredje part:

  • Tryck bara på och håll ner appen du vill ta bort tills den börjar skaka och tryck sedan på X i appen och tryck på Avlägsna.
  • I iOS 14 och uppåt kan du också trycka på Ta bort appen från popup-menyn och sedan Radera app.

Inte alla standard-iPhone-appar kan raderas. De du kan bli av med är:

Apple Books Kalkylator Kalender Kompass Kontakter
FaceTime Filer Hitta mina vänner Hem iCloud Drive
iTunes affär Post Kartor musik Mäta
Nyheter Anteckningar Poddsändningar Påminnelser Lager
Tips videoklipp Röstmemo Kolla på Väder

Om du ändrar dig och vill ha en app tillbaka kan du installera om inbyggda appar genom att ladda ner dem igen från App Store.

 

Ta bort förinstallerade appar på jailbroken iPhones

Nu de goda nyheterna för iOS 9-användare: Om du är tekniskt kunnig och lite vågad är det möjligt att ta bort de förinstallerade apparna på din iPhone. Apple kontrollerar vad användarna kan göra med iPhones. Det är därför du normalt inte kan ta bort dessa appar på iOS 9 och tidigare. En process som kallas jailbreaking tar bort Apples kontroller och låter dig göra praktiskt taget vad du vill med din telefon – inklusive att radera de inbyggda apparna. Om du vill prova detta, jailbreak din iPhone och installera sedan en av apparna för jailbroken-telefoner som låter dig dölja eller ta bort dessa appar. Snart kommer du att vara fri från de appar du inte vill ha. Om du inte är riktigt tekniskt kunnig (eller är nära någon som är), är det bäst att inte göra det här. Jailbreaking, och speciellt radering av dessa typer av iOS-filer, kan gå mycket fel och skada din iPhone. Om det händer kan du kanske återställa telefonen genom att återställa den till fabriksinställningarna. Men det kanske inte fungerar och du kan ha kvar en telefon som inte fungerar som Apple kanske vägrar att fixa. Så du borde verkligen väga riskerna här innan du fortsätter. Det kan vara bättre att överväga att uppgradera ditt operativsystem eller skaffa en ny telefon istället.

 

Hur man döljer iPhone-appar med begränsningar

OK, så om iOS 9-användare inte kan ta bort standardapparna, vad kan du göra? Det första alternativet är att stänga av dem med iOS: s inbyggda begränsningsfunktion. Med den här funktionen kan du styra vilka appar och tjänster som finns tillgängliga på din telefon. Det används oftast med barn eller företagsutgivna telefoner, men även om det inte är din situation är det här din bästa insats. Att använda begränsningar tar inte bort appar från din telefon. det döljer dem bara. Så, apparna tar fortfarande lagringsutrymme, men åtminstone behöver du inte se dem. Om du vill använda detta alternativ aktiverar du begränsningar. Med det gjort kan du dölja följande appar:

AirDrop App Store Apple Books Kamera CarPlay
FaceTime iTunes affär Post Nyheter Poddsändningar
Safari Siri Plånbok

När apparna blockeras försvinner de från telefonen som om de har tagits bort. I det här fallet kan du dock få tillbaka dem genom att inaktivera begränsningar eller ändra dina inställningar.

 

Hur man döljer iPhone-appar i mappar

Om du hellre inte vill aktivera begränsningar kan du bara dölja apparna. Att göra det:

  1. Skapa en mapp och placera alla appar som du vill dölja i den
  2. Flytta mappen till sin egen startskärmsida (genom att dra mappen till höger på skärmen tills den flyttar till en ny skärm), bort från alla andra appar.

Det här tillvägagångssättet hjälper inte om du vill ta bort lagerapparna för att spara lagringsutrymme, men det är ganska effektivt om du bara vill rensa bort.