Skip to content

Kan smartphones någonsin vara etiska och hållbara?

22 de juli de 2021
modular phone f29d4d4731cb436d852b34fc22d98458

Viktiga takeaways

  • Fairphone 3 Plus kostar 469,00 € eller 547 $.
  • Den uppnådde en 10/10 iFixit-reparationsbarhet.
  • Apple kunde göra sina telefoner mer reparativa, men de skulle nästan säkert vara större.

Fairphone 3 kan repareras så att den till och med kommer med en skruvmejsel i lådan. Jämfört med iPhone är att ta en ifrån varandra som att knäppa isär Lego. Men kan denna etiska, hållbara modell skalas upp till iPhone- och Samsung Galaxy-nivåer? Fairphone är ett ”socialt företag” företag i Nederländerna. Fairphone 3 (och 3 Plus) är de senaste smartphonesna från detta etiska och miljöföretag, som fakturerar dem som ”telefonen som bryr sig om människor och planeten.” Handenheterna är smala, ser bra ut och är fyllda med funktioner. De är också modulära och får en 10/10 reparationsbarhetspoäng från iFixit. Men är denna hållbara modell, ja, hållbar?

Dåliga telefoner, smutsiga telefoner

Apple gör ett stort försök för att minimera miljöpåverkan från iPhone. Med iPhone 12 har den till och med börjat använda återvunnet material för att göra de zillioner magneter den behöver för iPhone och dess tillbehör. Även kartongförpackningen återvinns, och iPhone 12 innehåller inte överflödiga laddningsstenar eller EarPods i lådan. Men telefoner i allmänhet är ett miljö- och etiskt problem. Till exempel måste de sällsynta jordartsmetaller som krävs för elektronik brytas och förhållandena i dessa gruvor har historiskt sett varit hemska. I Kina förgiftar gruvor lokala växter och djur och dödar gruvarbetarna själva. ”Det är bra att hålla stora företag ansvariga när det gäller etik och miljö, men vi måste backa upp det med våra egna handlingar.” En annan föroreningskälla är tillverkningen av själva telefonerna, vilket skapar massiva koldioxidutsläpp. Och sedan är det slöseriet. Telefoner kan till stor del återvinnas, men bara om ägarna tar dem för att återvinnas. Gamla telefoner som fortfarande kan användas förvaras i lådor tills de verkligen är värdelösa, och döda telefoner hamnar lika ofta i en deponi som i något som Apples återvinningsprogram.

Fairphone

Kommer du ihåg när du kunde slå tillbaka telefonen och byta ut batteriet? Det alternativet försvann för länge sedan, i enheten för att göra telefoner tunnare och lättare (ett batteri som inte kan bytas kan formas för att passa det tillgängliga utrymmet och kräver inte ett fodral som öppnas). Fairphone låter dig inte bara öppna fodralet och ta ut batteriet på ett ögonblick, det använder också pop-out, utbytbara moduler i många delar. Således kan du byta ut kameramodulen, högtalaren och i stort sett allt annat. De dyker bara ut och du trycker på den nya för att passa. Även dessa moduler är lätta att öppna och komma in – du behöver bara en torx-skruvmejsel.

iFixit tar bort Fairphone 3-komponenterna med två små skruvmejslar

Nackdelen med denna modularitet är en större, klumpigare telefon, men även det är inte mycket av en nackdel idag, med telefoner som växer sig större för att rymma större skärmar. Den kanske värsta delen av Fairphone är att den inte är så bra. Gränsen granskade den senaste Fairphone 3 Plus och fann att den var ovanlig. ”Den har en 1080p LCD-skärm som inte blir särskilt ljus med färger som ser lite tvättade ut [and] dess enda högtalare är genomsnittlig, ”skriver GränsenJon Porter. ”Prestationsmässigt slirar Fairphone 3 Plus. Den drivs av en Snapdragon 632 med 4 GB RAM, vilket kan översättas till ett tvåårigt chip med en mängd RAM som bara budget Android-telefoner försöker komma undan med dessa dagar. ” Aj.

Reparationsförmåga och göra vår del

Så är det möjligt för en hållbar telefon att också vara en bra telefon? Och kunde tillverkningen uppskalas till de hundratals miljoner enheter som krävs av Apple och Samsung? Svaret är ja. Men bara om vi som kunder är villiga att spela vår roll. ”Men telefoner i allmänhet är ett miljö- och etiskt problem.” Apple har tydligt åtagit sig att göra sitt företag grönare. IPhone använder redan massor av återvunna delar, förpackningen blir mindre och mindre och hela företaget är koldioxidneutralt, inklusive sina butiker. Apple tvingar även sina leverantörer att följa med. Men Apple är lika engagerade i mindre, snyggare iPhones varje år och driver till och med ett årligt uppgraderingsprogram. Samtidigt blir reparationsförmågan från tredje part allt sämre. IPhone 12 låter dig inte ens byta i en ny kameraenhet utan Apples egen konfigurationsapp. ”Apple, genom design eller försummelse eller båda, gör det extremt svårt att reparera en iPhone utan deras välsignelse”, skriver jag fixar detKevin Purdy. ”Det är också möjligt att Apple planerar att låsa ut alla obehöriga kamera- och skärmreparationer.”

Vi behöver inte batterier eller skärmar som kan bytas ut. Vi behöver bara kunna ersätta dem enkelt och billigt när de går dåligt eller går sönder. Apple har helt klart förmågan att göra sina telefoner mer reparativa, och det är möjligt att det kan göra det utan att göra iPhone för skrymmande. Samtidigt måste oss köpare hjälpa till. Vi måste fortsätta använda våra telefoner i flera år, inte ”uppgradera” dem var 12: e eller 18: e månad. Vi måste reparera istället för att byta ut, och vi måste antingen vidarebefordra äldre telefoner när det är möjligt eller återvinna dem när slutet äntligen kommer. Det är bra att hålla stora företag ansvariga när det gäller etik och miljö, men vi måste backa upp det med våra egna handlingar.