Skip to content

Khang Vuong: Advokat för hälsovård för medelklassen

7 de augusti de 2021
KhangVuong d90c802b819741a297291d835e7762e4

Khang Vuong är på uppdrag att förändra utsikterna för prisvärd vård genom den tekniska plattform som han har byggt.

Vuong grundade 2019 Mira, ett hälsotekniskt företag som hanterar en online-plattform som förbinder under- eller oförsäkrade personer med sjukvård. Han inspirerades att starta företaget efter att ha arbetat inom hälso- och sjukvårdsindustrin och märkt av ett gap i medicinsk täckning bland många fattiga och medelklassindivider. När man letade efter en lösning visste Vuong att teknik skulle vara det bästa sättet att nå människor. Via Miras plattform kan användare hitta den närmaste primärvården, akutvården, laboratoriet och apoteket nära dem för att tillgodose sina medicinska behov till ett överkomligt pris. Plattformen är medlemsbaserad och riktar sin marknadsföring mot unga yrkesverksamma, som frilansare och oberoende entreprenörer. ”Jag ville hitta något och tjäna människor som är medelklass, men fastnade för en av de smärtsamma punkterna som sjukvård”, sa Vuong till Lifewire i en videointervju.

Snabb fakta

Namn: Khang Vuong
Ålder: 28
Från: Vietnam
Slumpmässig glädje: Han släpper en bok 2024
Nyckelcitat eller motto han lever efter: ”Jag attackerar varje dag som om det är min sista dag.”

Hur det gick till att bygga en app

Vuong flyttade till USA när han var tonåring efter att ha deltagit i ett sommarläger i Atlanta. Han gick till University of Tennessee för att studera och tog sig så småningom till Washington, DC för forskarskola vid George Washington University. Vuong växte upp i en fattig familj, sa han, så han kämpade ekonomiskt när han först flyttade till USA. För att göra saken värre fick han ofta veta av sina professorer på college att han inte hörde hemma där. Trots tvivlarna förblev Vuong optimistisk och fokuserad. Även om hans skolgång fokuserade på sjukvård, sa Vuong att han alltid hade ett intresse för teknik och prylar – något han drog ifrån när han konceptualiserade sitt företag. I slutändan var det hans egen kamp med hälsokostnaderna som fick honom att bli entreprenör.

Porträtt av Khang Vuong

”Jag var oförsäkrad i ungefär nio år eftersom jag kom hit utan mina föräldrar, så jag hade ingen med en plan som jag kunde komma under,” sa han. På frågan om hur Mira skiljer sig från andra liknande plattformar som Zocdoc sa Vuong att hans app helt enkelt gör mer för användare än sina konkurrenter. En aspekt som skiljer Mira från är att det samarbetar med vårdgivare, så att användarna kan se och betala kostnaderna för sina möten i förväg för att undvika att bli förblindade med upprörande räkningar. ”Om du tänker på erfarenheten av någon som inte är försäkrad, förändrar detta livet, och det kan vara även om du har försäkring,” sa han. ”För det första, för att du vet vart du ska gå och du vet hur mycket det kommer att kosta.” Sedan starten för två år sedan har Mira utökat sitt nätverk till att omfatta 125 vårdpartners som spänner över områden från Washington, DC till New York.

Hur Vuong planerar att skala Mira

Mira började med just Vuong, en marknadsföringsrepresentant och en ingenjör, innan han så småningom expanderade till ett team på 15 efter att ha säkrat riskkapitalfinansiering. Vuong skaffade först 160 000 dollar från ängelinvesterare vid tidpunkten för Miras lansering, sedan, nyligen, stängde en frörunda på 3 miljoner dollar förra hösten. ”Runt oktober förra året, vid ett tillfälle, sa vi okej, låt oss bli mer seriösa om det här. Det fungerar bra”, sa han. ”Framtidens arbete kommer med framtiden för förmåner eller brist på sådana. Men det är ingen som pratar om det.” Även om finansieringen har hjälpt Mira att växa oerhört mycket, sa Vuong att det inte gick lätt att säkra det. När han ställde upp för investerare sa Vuong att han kämpade med det faktum att de inte tycktes känna empati med befolkningen han försöker tjäna. Han sa att de ofta skulle berätta för honom att de inte kände några oförsäkrade. Men han var fast besluten att berätta för dem att människorna var där ute, vilket han sa var ännu svårare som asiatisk grundare. ”Vad jag hittade var den hårda sanningen att jag är en solo grundare och jag är inte amerikansk i slutet av dagen,” sa han. ”Mycket av den bakgrunden skapar en uppförsbacke när det gäller att höja VC.” Mira har kommit långt sedan starten. Vuong sa att företaget först lanserade sin plattform med en enkel form på Wix innan man byggde ut en mer robust plattform som lanserades för ett år sedan. Nu frågar Miras mer användarvänliga app helt enkelt användarna vad de behöver, leder dem till närmaste anläggning, schemalägger ett möte och tar betalt. Medan Vuong är upphetsad över sitt företags tillväxt, är han inte direkt entusiastisk över att fler människor behöver använda Miras plattform, särskilt under pandemin. Under det senaste året sa han att många användare har anslutit sig till Mira som en gaplösning under dessa svåra tider. ”Tyvärr är vi inom vården, och om vi växer betyder det att fler människor blir sjuka”, sa han.

En skärmdump av Mira -appen.

”Jag ber aldrig till Gud om att han ska ge mig fler bokningar, men på grund av pandemin ser vi att många blir avskedade från sina jobb och fler förlorar sina sjukvårdsförmåner och så kommer de till oss.” Sedan i mars förra året sa Vuong att Miras medlemsantag har varit över 80%. Ser han framåt hoppas han kunna utöka Mira till fler marknader i år. Framför allt sa Vuong att han arbetar för att förbättra Mira som en långsiktig lösning för vårdindustrin. Han tänker inte bara på hur Mira kan hjälpa nu, han tänker på hur det kan vara mer användbart när människor fortsätter att arbeta hemifrån och gå in i spelekonomin. ”Framtidens arbete kommer med framtiden för förmåner, eller brist på det,” sa han. ”Men ingen pratar om det.”