Skip to content

Kvantdatorer kan snart kunna bryta Bitcoin

22 de april de 2022
GettyImages 1322774203 3a3e245be0b7437fb4b35b29b3869ec7

Nyckel takeaways

  • Ny forskning visar att kvantdatorer en dag kan bryta krypteringen som ligger till grund för Bitcoin och andra kryptovalutor.
  • Men vissa experter säger att kryptokryptering kan förstärkas för att skydda mot hackare som använder kvantdatorer.
  • Honeywell arbetar på att göra blockchain resistent mot kvantberäkningar, med hjälp av fysisk hårdvara som superdatorer inte skulle kunna komma åt på distans.
Din Bitcoin kan en dag vara sårbar för hackare. Ny forskning visar hur en kvantdator kan bryta krypteringen av kryptovalutor. De senaste rönen är en del av en växande oro för att nuvarande krypteringsteknik inte kommer att kunna motstå ökande datorkraft. ”Bitcoin-plånböcker är skyddade av samma offentliga/privata nyckelpar som är sårbara för alla datorer,” sa Denis Mandich, en tidigare IT-tjänsteman i USA:s regering och nu CTO för Qrypt, en kvantentropistart-up, till Lifewire i en e-postintervju. ”Klassiska datorer kan gissa svaga nycklar medan kvantdatorer helt enkelt kan beräkna dem. När den privata nyckeln avslöjas kan all kryptovaluta som är associerad med den offentliga nyckeln överföras var som helst och läggas till som en giltig transaktion till blockkedjan.”

Kvantsprång

Den nya forskningen publicerad i tidskriften AVS Quantum Science, utförd av kvantdatorföretaget Universal Quantum tillsammans med akademiska institutioner, visar att en kvantdator med 13 miljoner fysiska qubits kan bryta Bitcoin-kryptering inom en dag, och det skulle ta 300 miljoner qubit dator för att bryta den inom en timme. Forskare utarbetade också en metod för att minska den fysiska storleken på kvantdatorer. En kryptovaluta är en digital valuta utformad för att fungera som ett utbyte via ett datornätverk som inte är beroende av någon central myndighet, såsom en regering eller bank. Myntägarregister lagras i en datoriserad databas med hjälp av stark kryptografi. ”För fyra år sedan uppskattade vi att en kvantdator med fångade joner skulle behöva en miljard fysiska qubits för att bryta RSA-kryptering, vilket är standardmetoden för att kryptera kommunikation idag, vilket motsvarar en storlek på 100 m2. Med innovationer över hela linjen, storleken på datorn skulle nu bara behöva vara 2,5 m2, säger Mark Webber, kvantarkitekt på Universal Quantum och tidningens huvudförfattare, i ett pressmeddelande. Toppmoderna kvantdatorer idag har bara 50-100 qubits, sa Webber. ”Vårt uppskattade behov på 13-300 miljoner fysiska qubits tyder på att Bitcoin bör anses vara säker från en kvantattack för nu, men kvantberäkningstekniker skalas snabbt med regelbundna genombrott som påverkar sådana uppskattningar och gör dem till ett mycket möjligt scenario inom de kommande 10 åren, ” han lade till.

Håll din virtuella valuta säker

Alla är inte överens om att kvantdatorer kommer att kunna utplåna Bitcoin-förmögenheter. ”Om blockchain-kryptering bryts kommer konsekvenserna att vara minimala om några eftersom samhället kommer att se brott i kedjan.” Terrill Frantz, som leder Quantum Computing-program vid Harrisburg University of Science and Technology i PA, berättade för Lifewire i en e-postintervju. ”Med tanke på vad vi vet idag om kapaciteten hos en kvantdator och de tekniker som implementeras i blockchain, finns det ingen känd plats att tänka sig att ha ett problem här.” Mason Jappa, en kryptogruvexpert, sa i en e-postintervju att Bitcoin är ”antifragil” teknologi.

En storbildsreklam från Nasdaq på en skyltavla där det står "Blockcain gör transaktioner säkrare och snabbare."

”Det betyder att det blir starkare och frodas som ett resultat av stressorer, chocker och volatilitet”, tillade han. ”Om hotet från kvantberäkning blir mer omedelbart och realistiskt kan de kryptografiska algoritmerna i Bitcoin ändras till kvantresistenta. Detta steg kommer att initieras av både Bitcoin Core-utvecklare och Bitcoin-användare, och det har redan förekommit diskussion kring detta ämne. i många år. Det är helt enkelt inte ett omedelbart hot.” Ansträngningar för att utveckla post-kvantkrypteringsteknologi pågår, inklusive ett initiativ som leds av Ethereum Foundation, noterade Max Galka, VD för Blockchain-företaget Elementus, i en e-postintervju med Lifewire. Honeywell arbetar också med att göra blockchain resistenta mot kvantberäkningar, med hjälp av fysisk hårdvara som superdatorer inte kunde komma åt på distans. ”Lyckligtvis är vi fortfarande några år borta från att kvantdatorer har förmågan att bryta blockchain-kryptering, vilket ger utvecklare och ingenjörer ännu mer tid att utveckla lösningar,” sa Galka. Å andra sidan, även om det finns ansträngningar för att skapa kvantsäkra kryptovaluta-plånböcker, kan ingenting göras retroaktivt för att skydda de sårbara, av vilka några gick förlorade av de ursprungliga gruvarbetarna, påpekade Mandich. ”Den tysta PR-release av hackare eller nationalstater som har tillgång till stora kvantdatorer kommer att vara överföringen av miljarder i Bitcoin följt av kollapsen av kryptovalutans ekosystem”, tillade han.