Skip to content

Lär dig att upptäcka kolliderande färger som används i grafisk design

17 de augusti de 2021
Color Wheel 154455886 56a7b9945f9b58b7d0ed3fc7

Kontrastfärger eller komplementfärger är motsatta varandra på färghjulet. Att använda färger som krockar är inte en dålig kombination i tryckdesign. De är par med hög kontrast och hög synlighet som kräver uppmärksamhet var de än dyker upp. I färgteorin är kontrasterande färger exakt motsatta från varandra på färghjulet. Designers tillämpar villkoren kompletterande och krockar mer löst än i strikt färgteori. Färger inom ett litet intervall på den motsatta sidan av färghjulet – vanligtvis färgen på varje sida av färgen direkt motsatt – anses också vara motsatser, inte bara ett specifikt färgpar. Kolliderande färger kan fungera tillsammans i en design beroende på färgmängden och hur nära de visas tillsammans på sidan eller skärmen. Mönster med för mycket kolliderande färg för nära varandra kan tyckas vibrera och överväldiga betraktaren.

Kontrast: En av designprinciperna

Kontrast är en av de grundläggande principerna för design eftersom den tenderar att dra ögat till ett viktigt element i en webbsida eller tryckdesign, vilket skapar ett uppmärksamhetsfokus. Kontrast betyder inte bara kontrasterande färger; den finns också i radbredder, texturer, färgintensitet, former, teckensnittsstorlekar och andra element.

Vilka färger stöter ihop?

Vanliga färgkombinationer som använder två eller tre kontrasterande färger är komplementära, split-komplementära, triadiska och analoga färgscheman.

  • Komplementär: Den kompletterande kombinationen med två färger använder vanligtvis två högkontrast- eller kolliderande färger som är motsatta på färghjulet. Exempel på kompletterande färger inkluderar rött med grönt, blått med gult och orange med lila. Kompletterande färger är hög kontrast och hög energi.
  • Split-kompletterande: Det split-komplementära färgschemat använder två färger som är nära grannar och en som är mittemot dessa två, till exempel röd, orange och ljusblå.
  • Triad: Ett triadschema använder tre färger lika fördelade på färghjulet, till exempel lila, limegrönt och orange.
  • Analog: Ett analogt schema använder tre intilliggande färger på hjulet. En av dem är vanligtvis en huvudfärg (röd, gul eller blå). Denna stil har mycket mindre kontrast än de andra eftersom färgerna den använder ligger så nära varandra.

Att använda något av dessa färgscheman väcker uppmärksamhet om du använder dem på rätt sätt. Du behöver inte använda dem i fullfärgsstyrka. Att använda en ljusare eller mörkare nyans av en färg eller en mindre mättad version kan fungera bättre, men färgerna ger fortfarande kontrast.

Betydelsen av färgkontrast

Färg är en av de viktigaste delarna i många mönster. Det behåller betraktarens intresse, drar ögat och får element att sticka ut. Undvik några färgkombinationer där text är inblandad. Att göra något svårt att läsa på ett tryck eller en webbsida strider mot det du försöker åstadkomma.