Skip to content

Ljudstrålning kan ersätta dina hörlurar

17 de juni de 2021
SoundBeamer1.01 6380800cb5664e049e4ce974484ca3dd

Viktiga takeaways

  • SoundBeamer är en ny gadget som skickar ljud till öronen utan hörlurar.
  • Det israeliska företaget som tillverkar enheten säger att användarna kommer att kunna höra andra ljud i ett rum tydligt.
  • En tidig recension av SoundBeamer kallade uppfinningen ”direkt ur en sci-fi-film.”

En ny enhet som heter SoundBeamer skickar ljud direkt till öronen utan att behöva hörlurar. Det israeliska företaget Noveto säger att det planerar att släppa sin första konsumentenhet, SoundBeamer 1.0, i slutet av nästa år. Skrivbordsapparaten använder ultraljudsvågor för att placera ljud precis utanför öronen, så även om det ser ut som en liten högtalare hör användarna inte något som kommer ut. På sin webbplats förklarar företaget hur SoundBeamer använder en inbyggd 3D-avkänningsmodul för att spåra dina örons position i realtid och skickar sedan ultraljudsvågorna för att ”konvergera till små ljudfickor” nära dina öron. ”Den största fördelen är att du inte behöver berätta för enheten var du är eftersom den inte strömmar till en viss plats utan följer dig vart du än går”, Joseph Ferdinando, grundare av HotHeadTech, sa i en e-postintervju. ”Det här är vad de flesta drömmer om: En värld där människor kan få musik var de vill.”

Inga hörlurar krävs

Eftersom SoundBeamer inte kräver hörlurar kan användarna höra andra ljud i rummet. ”Utan att använda en hörlur kan du lyssna på musik eller spela videospel högt utan att andra runt dig störs”, säger Israel Gaudette, grundare av SEO-webbplatsen Link Tracker Pro, sa i en e-postintervju. ”Det som är fantastiskt är att du fortfarande kan höra och interagera med dem tydligt. Med frånvaron av hörlurar har du all frihet [of] flyttar runt. Det finns inget behov av att stanna på ett ställe; vart du än går följer ljudet dig. ”

Ljudet kan vara ännu bättre än vad de flesta hörlurar kan producera. Användare kan lyssna i stereo eller i ett rumsligt 3D-läge som skapar 360 graders ljud, säger företaget. Enligt en tidig granskning av enheten är 3D-ljudet så nära att det ”känns som att det är inuti öronen samtidigt som det är framför, ovanför och bakom dem.” Novetos vd Christophe Ramstein har uppenbarligen svårt att förklara effekten hans enhet har. ”Hjärnan förstår inte vad den inte vet”, sa han.

Perfekt för videokonferenser?

En användning för SoundBeamer kommer att vara för videokonferenser, hävdar Noveto. ”Ställ in en SoundBeaming-enhet med din dator så kan du ringa video- och ljudsamtal privat och utan att skapa överdriven bullerförorening – allt utan att behöva bära någon fysisk enhet som avbryter dig från ditt team eller din miljö”, enligt till sin webbplats. Noveto är dock inte den enda som strävar efter ljudstrålningsteknik. Sonic Arts Research and Development-gruppen vid University of California San Diego har utvecklat en patenterad ljudstrålningsteknik för att skicka individualiserade ljud till användare. Ljudstrålarna är mycket mer exakta än vanliga högtalare, säger gruppen på sin webbplats, vilket innebär att de kan styras och styras individuellt med stor noggrannhet.

I ett möjligt scenario kan strålar användas för att rikta utjämnat ljud till varje person, eller vid en volym som är anpassad till varje lyssnares önskemål. ”Flera strålar kan också användas samtidigt, så att en lyssnare hör ett tyskt ljudspår, det andra hör ett spanskt ljudspår och resten hör ett engelskt ljudspår”, säger webbplatsen. ”Dessa ljudspår hörs alla med perfekt klarhet med försumbar överlappning.”

Bakifrån av SoundBeamer 1.0 i svart och vilar på sitt ställ i en vinkel

Comhear Inc., ett San Diego-baserat ljudteknikföretag, tillkännagav 2018 lanseringen av sin Kickstarter-kampanj för YARRA 3DX ™, en soundbar med 3D-ljud som använder teknik licensierad från Sonic Arts-gruppen. Kampanjen samlade in över 1 miljon dollar enligt sin Indiegogo-sida. Vad hände med den här fantastiska klingande produkten? Det är svårt att säga eftersom sidan verkar indikera att den aldrig gick förbi prototypfasen. Om Novetos SoundBeamer någonsin når butikshyllorna kan det vara en spelväxlare för att lyssna i privata och trånga utrymmen. Fram till dess måste användarna hålla fast vid sina pålitliga hörlurar och hoppas att de inte stör andra runt dem.