Skip to content

Löftet om ett faktiskt 5G-nätverk förblir svårt

14 de juni de 2021
GettyImages 1090008690 2ce05307ae5941e6aec6651f84c97e06

Viktiga takeaways

  • USA: s nationella 5G-nätverk är fortfarande under uppbyggnad.
  • Kontrollera det finstilta när mobilföretag hävdar att de har 5G-täckning.
  • En trådlös branschbranschstudie fann att USA släpar efter ”långt efter” när det gäller licensierat mellanbandsspektrum.

T-Mobile tillkännagav sitt nya nationella, fristående 5G-nätverk förra veckan och gick med i AT&T och Verizon som trådlösa företag med ett ”nationellt” 5G-fotavtryck. Frågan är dock hur mycket av detta bara är hype och hur mycket som bygger på verkligheten. T-Mobile påstår sig vara den första operatören i världen som lanserar ett kommersiellt landsomfattande fristående 5G-nätverk, som nu täcker 250 miljoner människor i mer än 7500 städer och orter över 1,3 miljoner miles. Verizon har gjort liknande påståenden, liksom AT&T. Löftet om 5G har bryggts i flera år.

Är 5G verkligen här?

5G-förespråkare säger att 5G kommer att vara 100 gånger snabbare, fem gånger mer lyhörd och kunna ansluta till 100 gånger fler enheter än 4G. Nu för en dos verklighet: 5G kommer, men det är inte här än. ”Hur marknadsför du en tjänst som 5G som bara är tillgänglig en bråkdel av tiden, åtminstone initialt.” En studie från mars 2020 av det internationella forskningsföretaget Analysys Mason för Cellular Telecommunications and Internet Association (CTIA) visade att USA ligger ”långt efter” andra länder när det gäller licensierad mellanbandsspektrums tillgänglighet. USA spårar Australien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Hongkong, Italien, Japan, Qatar, Sydkorea, Spanien, Sverige och Storbritannien, eftersom andra länder släpper fler av dessa luftvågor för 5G-användning.

”Amerikanska politiska beslutsfattare bör berömmas för sitt fokus på att göra 2020 till mittbandets år. Denna rapport belyser hur snabbt andra länder fortsätter att öppna fler av dessa viktiga luftvågor för 5G, säger CTIA: s VD och koncernchef Meredith Attwell Baker i ett uttalande. ”Vi behöver en färdplan för att effektivt fördubbla mängden mellanbandsspektrum som säljs på auktion i år, och 3,1-3,55 GHz- och 6 GHz-banden är de två tydliga möjligheterna att stödja Amerikas 5G-ekonomi.” Analysys Mason-studien drog slutsatsen: ”I genomsnitt förväntar studien att riktmärkesländer kommer att göra 382 megahertz licensierat mellanband tillgängligt i slutet av 2020, medan USA bara kommer att ha 70 megahertz – vilket betyder i genomsnitt att dessa länder kommer att ha över fem gånger mer mellanbandsspektrum än USA i slutet av året. ”

Snabba hastigheter, låg anslutning

Opensignal, ett oberoende analysföretag för mobilnätverk, presenterade sina resultat om den globala 5G-upplevelsen vid Mobile World Congress i Los Angeles förra hösten. Deras analys jämförde antagandet av 5G-nätverk från tidiga användare som Sydkorea, Italien, Tyskland, Schweiz, Spanien, Australien och Storbritannien med USA. Nyckelfynd visar att amerikanska mobilanvändare med 5G-utrustade enheter har de snabbaste 5G-hastigheterna i världen, men spenderar minst den tid som faktiskt är ansluten till 5G. ”Vår senaste Opensignal-analys hjälper till att belysa några viktiga frågor som branschen står inför när det gäller 5G – nämligen hur marknadsför du en tjänst som 5G som bara finns en bråkdel av tiden, åtminstone initialt”, säger Brendan Gill, VD av Opensignal, i ett uttalande. Gill sa att branschens tidiga fokus tydligt har varit på hastighet, särskilt i USA, men ”konversationen måste utvecklas snabbt för att fokusera på att se till att 5G verkligen är här, inte bara knappt här.”

Det främsta hindret för en fullständig 5G-distribution är den begränsade tillgängligheten av mellanbandsspektrumfrekvenser ungefär mellan 2,5-3,5 GHz-intervallet. Både den federala regeringen och den trådlösa industrin har inte gjort tillräckliga infrastrukturinvesteringar. Kvaliteten på 5G-tjänsten på mellanbandfrekvenser är anständig, vilket möjliggör hastighetsökningar på 10 gånger över 4G. Det är fortfarande långt ifrån det 100 gånger snabbare löftet! Det andra alternativet, mmWave 5G-tjänster som erbjuds av tre stora operatörer, saknas också. Medan tekniken kan leverera nedladdningshastigheter 50 gånger snabbare än 4G, måste användarna vara utanför, inte röra sig och vara belägna i ett av det begränsade antalet städer där operatören erbjuder denna typ av 5G-teknik.

FCC har en plan

Federal Communications Commission (FCC) är medveten om underskottet i spektrumtillgänglighet och strävar efter att underlätta Amerikas överlägsenhet i 5G-teknik (FAST) som kräver att man driver mer spektrum till marknaden, uppdaterar infrastrukturpolitiken och moderniserar föråldrade regler. ”FCC har gjort det till en prioritet att frigöra mellanbandsspektrum för avancerad trådlös som 5G. Som med alla våra ansträngningar att genomföra FAST-planen, vill vi att nästa generations trådlösa tjänster ska distribueras i 3,5 GHz-bandet så snabbt och effektivt som möjligt, säger FCC: s ordförande Ajit Pai i ett uttalande. FCC påskyndar en federal granskning av infrastruktur och påskyndar statlig och lokal granskning av små celler.

Sedan finns det telefonen

Innan du köper en 5G-aktiverad telefon vill du göra dina läxor. Amerikanska operatörer erbjuder tre typer av 5G, var och en på olika frekvensuppsättningar. Se till att du frågar vilken version av 5G du kommer åt. Du bör inte betala för 5G-teknik bara för att få 4G (eller nästan 4G) hastigheter och service. Framtiden för 5G-mobiltjänster kommer. Men för tillfället har den trådlösa industrin satt dig i väntan.