Skip to content

M1 Mac Mini kan vara all Mac du behöver

20 de juni de 2021
Apple new mac mini silver 11102020 big.jpg.large 029b946eb54642ad84f9c166b10f1631

Viktiga takeaways

  • Mac mini använder Apples nya M1-chip, precis som nya MacBook Air och Pro.
  • Ja, Apple stavar det ”Mac mini” med ett litet ”m.”
  • Den nya M1 mini känns som en ny typ av dator.

Apples nya M1 Mac mini är ett kraftpaket. Det är den billigaste M1 Mac, och också den mest kapabla, även i sin mest grundläggande konfiguration. Men till skillnad från de flesta påståenden från tidiga recensioner är det inte omöjligt att överbelasta det. Det är faktiskt överraskande enkelt. Ändå är detta den mest otroliga stationära Mac som någonsin gjorts. Idag pratar vi om Apple Silicon M1 Mac mini med 512 GB lagring och 8 GB RAM. Det finns många riktmärken och andra tester där ute redan, så vi kommer att titta på M1 mini i daglig användning och närmare bestämt hur man tar den på knä.

Första intrycken

Den här saken är snabb. Jag kommer från en vintage 2010 iMac (med extra SSD), men min andra vardagliga dator är en iPad Pro. M1 Mac-datorerna är snygga. Klicka för att starta en app, och den finns där; inte lika snabbt som iPad, men iPad använder också några knep för att verka snabbare, som att starta till en skärmdump av appen medan appen gör sig redo. På samma sätt är det enkelt att flytta runt. Det går direkt att byta fönster, byta appar och använda menyer.

De M1-drivna Mac-datorerna känns helt annorlunda, som en ny typ av dator. De är också coola. Mini-chipsen är inrymda i en rymlig låda med en fläkt, men rapporter säger att MacBooks är lika coola. Jag har inte hört fläkten på min ännu, och den har aldrig blivit lite varm vid beröring. Det är precis som en iPad, som aldrig riktigt värms upp vid vanlig användning.

Apple M1 Mac Mini inställd med Xbox-kontroller, bildskärm och mus och tangentbord

En av M1 Mac: s coolaste förmågor går förlorad på mini, dock: iPhone-liknande omedelbart vakna. Datorn vaknar omedelbart, men eftersom den är ansluten till en tredje parts bildskärm måste du vänta på att skärmen ska komma igång. Kanske är Apples Pro Display XDR snabbare, men jag betalar inte 5 000 USD för att ta reda på det. Ytterligare en anteckning om hastighet. Appar måste uppdateras för att kunna köras på Apples M1-chips. I princip liknar det hur en Android-app inte kan köras på en iPhone.

För att hjälpa övergången har Apple gjort Rosetta 2, ett verktyg som översätter gamla Intel-appar att köras på de nya Mac-datorerna. Första gången du använder den hämtar macOS Rosetta. Sedan, när du laddar ner en Intel-app, översätts den. Resultatet är en prestationshit jämfört med inbyggda appar, men det är litet. Jag har kört Adobe Lightroom alldeles utmärkt, och även Ableton Live. Det här är komplexa appar och de fungerar bara.

Stresstestning

Recensioner av M1 Mac-datorerna säger alla att dessa maskiner är otroligt kapabla, trots att de är Apples ”low-end” -datorer. De listar tester med 50 öppna webbläsarflikar, Final Cut 4K-videoredigering och mer samtidigt. Men maskinerna kan sättas på knä. Jag startade Logic Pro tillsammans med Lightroom Classic och iMovie (spelade upp ett projekt). Allt förblev lika snabbt som någonsin, men när jag började bläddra mellan bilder i Lightroom gav Logic upp. Jag såg det här felet:

Meddelandefönster för Mac mini-system för överbelastning

Ytterligare tester visade att detta var en CPU-spik, inte ett problem med RAM eller diskåtkomst. Kanske berodde det på att Lightroom körde under Rosetta? Jag slutade med det och använde istället Pixelmator Pro, vilket är fullt kompatibelt med Apple Silicon. Jag hade samma problem. När jag förstorade en bild med hjälp av Super Resolution-verktyget kunde jag spika CPU: n och bryta logiken. Så det är möjligt att orsaka problem. Då är det osannolikt att du någonsin skulle göra det här testet i verkligheten.

Ytterligare en anmärkning: 8 GB RAM verkar inte sakta ner saker, men när jag kontrollerar RAM-användning med Macs Activity Monitor-app visar det att jag redan använder ”swap” -minne. Det är när datorn har slut på vanligt snabbt RAM-minne och lånar lite av det långsammare SSD-lagret istället. Så, 8 GB RAM verkar tillräckligt, men om du tror att du behöver 16 GB, gör du förmodligen fortfarande.

Kör iOS-appar

Mini kan också köra iPhone- och iPad-appar. Inte alla iOS-appar är tillgängliga, eftersom utvecklare kan välja bort, och med rätta. Vissa appar startar inte, andra översätts inte till Mac så bra, men vissa fungerar bra. Podcast-spelar-appen Castro svarar till och med mediatangenterna på Mac-tangentbordet. Det är inte en perfekt lösning, men det kan vara bra när det fungerar.

Uppgraderbarhet och utbyggbarhet

M1 Mac mini är 100 $ billigare än den gamla Intel-modellen, men det är ner till två Thunderbolt-portar istället för fyra. Om du använder en av dessa Thunderbolt / USB4-portar för din skärm, är du nere på en. Det betyder förmodligen att du vill ha en Thunderbolt-docka, och de är runt $ 250. Med M1 finns också RAM på chipet, så du kan inte uppgradera det senare. Du kan inte heller byta ut en gammal SSD mot en ny. Du måste behandla den här lådan som en iPhone – du får vad du köper, och det är det. Det är synd, för mini var alltid en stor entusiastens dator, men det är priset på något så litet och kraftfullt.

Ska du köpa en?

Om du behöver en ny MacBook Air eller Pro eller vill ha en Mac mini på grundnivå, är alla dessa bättre än sina föregångare. Du bör gå vidare och köpa en. Om du planerar att uppgradera från en ny maskin kan det fortfarande vara en bra satsning på grund av batteriets livslängd i bärbara datorer och den tysta, tysta körningen.

Men om du behöver en pro-level stationär maskin som du verkligen kan trycka på, kanske du vill vänta. Hårdvaran är fantastisk, men de riktiga pro-level grejerna har ännu inte kommit. Och glöm inte, den här Mac mini kör bara macOS Big Sur, som inte alla appar ännu stöder. Och som en uppgradering från en tioårig iMac? Det är helt enkelt otroligt.