Skip to content

M1 Mac SSD kan fungera övertid

16 de juni de 2021
photo 1484662020986 75935d2ebc66 3f288262362743ab8dcaa9f0bee14b09

Viktiga takeaways

  • Ett populärt enhetsanalysverktyg visar att M1 Mac-datorer skriver livstidens data till sin SSD på bara några månader.
  • SSD-enheter kan bara skrivas ett begränsat antal gånger.
  • Det är möjligt att Mac-datorer bara rapporterar felaktiga data.

Apples M1 Mac-datorer kan överanstränga sina interna SSD-enheter. De byter så mycket data att enheter som är konstruerade för att fungera i tio år kanske bara tar några månader. Något konstigt pågår inuti de nya Apple Silicon Mac-datorerna, och problemet kan vara ”byta filer”. Bytning händer när en dator tar slut på tillgängligt RAM-minne, eller bara räknar med att vissa data som finns i RAM skulle vara bra på den långsammare SSD tills det behövs. Oavsett orsaken skriver operativsystemet mycket mer data än normalt. Men borde M1 Mac-ägare vara oroliga? ”Använd bara datorn som du förväntar dig att använda datorn”, skriver MacRumors forumanvändare deeddawg. ”Utvärdera situationen när du närmar dig slutet av din garantitäckning, oavsett om det är ett år eller tre.”

Hur du kontrollerar din SSD-användning

För en snabb titt på din SSD-användning behöver du appen Activity Monitor, där du kan se data skrivs i realtid, samt det totala antalet byte både läst och skrivet. Om du vill ha djupare statistik på din diskanvändning måste du öppna Terminal, det textbaserade fönstret i Unix-underbuken på Mac. Du måste också installera något som heter SMART Monitoring Tools, vilket görs lättast av pakethanteraren Homebrew. Om du kör rätt kommando ser du en utdata så här:

Denna avläsning visar 150TB skrivna 432 timmars användning. Det är 18 dagar, om datorn faktiskt var på 24/7.

Ska du oroa dig för överdriven SSD-användning?

Ska detta oroa dig? Ja och nej. För det första kanske din M1 Mac inte ens gör det här. Och även om det är så är en modern SSD utrustad för att klara ganska mycket användning. De har till och med ytterligare ”dolda” sektorer avsatta för att pressas i bruk endast när sektorerna som används börjar slita ut. Ändå, om din Mac verkligen ritar upp sin egen SSD, kommer du att förkorta dess livslängd. Varje minnescell kan bara skrivas till ett visst antal gånger. Ju mer du skriver, desto snabbare når du den gränsen, och vissa användare rapporterar att deras användning redan har nått 10% av sin gräns efter bara några månader.

suddigt foto av ett par Samsung 970 EVO SSD-enheter

En annan möjlighet är att SMART-dataverktygen rapporterar felaktiga användningsnummer. Enligt Apple Insider är Apple medvetet om problemet och vet att SMART-data är felaktiga. Det vill säga SMART Monitoring Tools fungerar uppenbarligen bra. Det är Mac-datorerna som rapporterar felaktiga data.

Vad kan du göra just nu?

Om du är orolig – eller bara nyfiken – på det här, bör du installera SMART-verktygen och titta och vänta. Om detta bara är ett rapporteringsfel finns det inget att oroa sig för. Om det är ett verkligt problem och Mac: s SSD: er verkligen blir vilda, kommer det att vara en garantifråga, och du bör kolla igen närmare slutet av din garantiperiod. Hur som helst, kom inte i panik. Oavsett hur detta hamnar, bör du vara täckt.