Skip to content

Mac: s automatiska stavningskorrigering

8 de augusti de 2021
GettyImages 1161785450 79aa31da9ac44061aeb3cf2302ffc7fd

Autokorrigeringsfunktionen på en Mac är aggressiv mot att vilja göra stavning. Det gör ändringar så snabbt att du kanske inte märker att ett ord du skrev har ändrats. Mac-operativsystemet ger en viss kontroll över stavningskontrollen. Det ger dig ett val att inte bara aktivera stavningskontrollen på ett systemomfattande sätt utan också att slå på eller av den för enskilda applikationer. Beroende på applikationen kan du ha ytterligare kontrollnivåer utöver att bara stänga av eller stänga av stavningskontrollen. Som ett exempel kan Apple Mail låta stavningskontrollen bara markera fel medan du skriver, eller så kan du vänta tills du har skrivit meddelandet för att köra stavningskontroll. Informationen i denna artikel gäller Mac -datorer med macOS Catalina (10.15) till OS X Lion (10.7).

Aktivera eller inaktivera automatisk stavningskorrigering i hela systemet

 1. Starta Systeminställningar, antingen genom att klicka på Systeminställningar ikonen i Docka eller genom att välja Systeminställningar från Äpple meny.

  Apple -meny som visar alternativet Systeminställningar

 2. Klick Tangentbord om du använder någon av de nyare versionerna av mac -operativsystemet – macOS Catalina (10.15) till OS X Mavericks (10.9). Klick Språk och text i OS X Mountain Lion (10.8) eller OS X Lion (10.7).

  Systeminställningar huvudmeny

 3. Välj Text fliken på skärmen Tangentbord.

  Markera text.

 4. Om du vill aktivera den automatiska stavningskontrollen markerar du en bock bredvid Rätt stavning automatiskt. Du kan också använda Stavning rullgardinsmenyn på den här skärmen för att välja önskat språk eller använda Automatisk efter språk, som är standard, för att instruera operativsystemet att använda den bästa stavningsmatchningen för språket som används.

  Textfliken är tangentbordspreferenser

 5. Om du vill inaktivera den automatiska stavningskontrollen tar du bort markeringen bredvid Rätt stavning automatiskt.

Aktivera eller inaktivera automatisk stavningskorrigering efter applikation

Apple inbäddade också möjligheten att styra stavningskontrollfunktioner från applikation till applikation. Detta system per program fungerar med programvara som har uppdaterats för att fungera med Lion eller senare. Beroende på applikationen varierar möjligheten och alternativen för att kontrollera stavningskontroll. I det här exemplet visar detta exempel autokorrigeringsfunktionen i Apple Mail.

 1. Starta Apple Mail genom att klicka på dess ikon i Dock.

  Mac Dock som visar e -postikon

 2. Öppna ett nytt meddelande och klicka i kroppen. Textinföringspunkten måste finnas i ett redigerbart område i meddelandet.

  Nytt e -postmeddelande

 3. Klicka på Mail Redigera -menyn och låt markören sväva över Stavning och grammatik att visa en undermeny med olika alternativ.

  Välja stavning och grammatik.

 4. Om du vill stänga av autokorrigering tar du bort bocken bredvid Rätt stavning automatiskt.

  Alternativ för stavning och grammatik i Apple Mail

 5. För att instruera stavningskontrollen att varna dig för fel, markera en bock genom att klicka Kontrollera stavning > Medan du skriver.

  Inställningar för stavning och grammatik i Apple Mail

Menyposterna i andra applikationer kan se något annorlunda ut än de i Mail, men om programmet stöder det systemomfattande stavnings- och grammatiksystemet kan du vanligtvis hitta alternativ för att styra de olika funktionerna i programmets redigeringsmeny, under posten Stavning och grammatik. Ändringar av inställningar för stavning och grammatik på programnivå kanske inte träder i kraft förrän du startar om programmet.