Skip to content

Metas superdator kommer att ge Metaversen liv

17 de april de 2022
GettyImages 1145684652 b5c1645bf5ef4ff68ceca3903de14e1b

Nyckel takeaways

  • Meta bygger vad de hävdar kommer att bli den största superdatorn i sitt slag.
  • Superdatorn, kallad RSC, är redan i drift.
  • RSC ska hjälpa till att träna olika artificiell intelligensmodeller för att bygga upp metaversen.
Det krävs ingen datavetenskaplig examen för att inse att att skapa metaversen, som Mark Zukerberg beskriver det, skulle kräva enorm datorkraft. Bra att Meta har det här. Under de senaste två åren har Meta byggt en superdator kallad AI Research SuperCluster (RSC), som den säger kommer att spela en viktig roll för att väcka metaversen till liv. RSC är redan i drift i begränsad kapacitet, och Meta hävdar att när den väl är färdig kommer den att vara den snabbaste superdatorn i sitt slag. Och experter kan inte vänta med att utnyttja den för att bygga metaversen. ”Företag som vårt, som föreställer sig att göra upplevelser i metaversen mer berikande, känslomässiga och meningsfulla kanske kan utnyttja en plattform som denna för att förstärka vår påverkan,” sa Aaron Wisniewski, VD och medgrundare, OVR Technology, till Lifewire i ett pressmeddelande. mejlintervju.

En för alla

Wisniewski, vars företag arbetar för att förbättra den virtuella verkligheten (VR) genom att lägga till luktsinnet, påverkar åsikten lukt djupt hur vi tänker, känner och beter oss. ”Föreställ dig 7 miljarder människor som alla definierar och delar sina idealiska sinnesvärldar i realtid?” Han sa att den ”delade verkligheten” i metaversen skulle skapa otroliga möjligheter för anslutning, empati, lärande och förbättrat välbefinnande, vilket är något han betonade ”aldrig har varit möjligt i historien.” ”Datorkraft av den här storleken kan påskynda ankomsten av den uppslukande, expansiva och inkluderande metaversen som vi alla ivrigt ser fram emot.” Meta hoppas kunna använda RSC för att skapa denna nya upplevelse. I sitt blogginlägg sa företaget att det arbetar med NVIDIA för att bygga RSC. För närvarande använder superdatorn 760 NVIDIA DGX A100-system som sina beräkningsnoder, för totalt 6080 NVIDIA A100 GPU:er. Priset för över $10 000 använder A100 GPU samma Ampere-arkitektur som driver konsumentens RTX 3000 GPU-grafikkort. A100 är dock optimerad för maskininlärning (ML) snarare än spel, Meta tillade att den planerar att öka antalet GPU:er till 16 000, vilket det antyder kommer att öka superdatorns AI-träningsprestanda med mer än 2,5 gånger. ”Datorkraft av den här storleken kan påskynda ankomsten av den uppslukande, expansiva och inkluderande metaversen som vi alla ivrigt ser fram emot”, delade Wisniewski.

Öga för en AI

Medan han introducerade RSC, skrev Mark Zuckerberg, ”erfarenheterna vi bygger för metaversen kräver enorm beräkningskraft (kvintiljoner operationer/sekund!), och RSC kommer att möjliggöra nya AI-modeller som kan lära av biljoner exempel, förstå hundratals språk och mer.” Metaforskare använder redan RSC för att träna storskalig naturlig språkbehandling (NLP) och datorseende modeller. Tidiga riktmärken avslöjar att RSC redan kör NLP-modeller tre gånger snabbare och datorseende arbetsflöden 20 gånger snabbare än sin nuvarande infrastruktur, vilket banar väg för utbildning av mer avancerade modeller. Mer avancerade modeller tränade på RSC kan förbättra spårningskvaliteten för VR-enheter. Den förestående lanseringen av det efterlängtade Project Cambria-headsetet kan kanske också möjliggöra nya funktioner för datorseende. Den nya maskinen kommer att användas för att träna enorma nya taligenkännings-, språkbearbetnings- och datorseende modeller som kommer att fungera som grunden för företagets nästa generation av AI-drivna tjänster.

Konstgjord verklighet

Abhishek Choudhary, grundaren av den AI-aktiverade edutech-plattformen AyeAI, sa till Lifewire via LinkedIn att RSC kommer att möjliggöra mer rättvis tillgång till kognitiva datorfaciliteter för befolkningen i allmänhet. ”En gång [the RSC] är klar, kan vi förvänta oss att få bättre och snabbare diagnos från medicinska bilder, bättre kommunikation över olika språkliga miljöer och de mycket efterlängtade förbättringarna av metaversen.”

En artificiellt intelligent robot som arbetar på en pekskärm full av data.

Meta säger att RSC har byggts, med integritet och säkerhet som främsta fokusområden. Innan data importeras till RSC går den igenom en sekretessgranskningsprocess för att bekräfta korrekt anonymiserad. Därefter krypteras den innan den hittar sin användning i träning av AI-modeller. Facebook delade sin vision för RSC och sa att de hoppas att det kommer att hjälpa dem att bygga helt nya AI-system. Till exempel skulle de vilja att RSC skulle hjälpa till att underlätta röstöversättningar i realtid till stora grupper av människor som var och en talar olika språk, så att de sömlöst kan samarbeta i ett forskningsprojekt eller bara spela ett spel tillsammans. Choudhury är exalterad över möjligheten. ”Som teknolog kan jag knappt vänta på den metaversa upplevelsen där jag kan njuta av livemusik och teaterföreställningar på språk jag inte förstår och kunna prata i realtid med människor som jag inte delar något gemensamt språk med.”