Skip to content

Metoder för att testa nätverksanslutningshastighet

14 de augusti de 2021
speed 4028234 1920 2523e70b2da74b9d93a1d0655dbd6e04

Datornätverkens hastighet varierar beroende på hur de konfigureras och används. Att veta hur du testar hastigheten på dina nätverksanslutningar kan hjälpa dig att avgöra om en internetanslutning fungerar på den nivå som tjänsteleverantören lovar. Informationen i denna artikel gäller i stort för lokalnät och brednät.

Hur man testar nätverksanslutningshastighet

Att kontrollera anslutningshastigheten för ett datornätverk kräver att man kör ett hastighetstest och tolkar resultaten. Ett hastighetstest mäter nätverkets prestanda under en kort tid. Testet skickar och tar normalt emot data över nätverket och beräknar prestanda enligt mängden överförd data och hur mycket tid som krävdes för att slutföra överföringen.

Förstå hastighetstestresultat

Den vanligaste mätningen för nätverkshastighet är datahastighet, som räknas som antalet datorbitar som går över anslutningen på en sekund. Moderna datanät stöder datahastigheter på tusentals, miljoner eller miljarder bitar per sekund. Hastighetstester innehåller också ofta en separat mätning för nätverksfördröjning, ibland kallad pingtid eller latens. Vad som anses vara en ”bra” eller ”tillräckligt bra” nätverkshastighet beror på hur nätverket används. Till exempel, för att spela datorspel online krävs att nätverket stöder relativt låga pingtider medan den faktiska datahastigheten ofta är ett sekundärt problem. Att strömma högupplöst video, å andra sidan, kräver stöd för höga datahastigheter, och nätverksförseningar är mindre problem.

Hur man testar Internetanslutningens hastighet

Det finns dussintals gratis internethastighetstestwebbplatser tillgängliga som fungerar med alla webbläsare. Ett typiskt hastighetstest varar cirka en minut och genererar en rapport i slutet som visar både datahastighet och pingtidsmätningar. Även om dessa tjänster i allmänhet återspeglar prestanda för en internetanslutning, mäter de anslutningar med bara några få webbserver, så resultaten kan variera när du besöker webbplatser baserade på olika geografiska områden. Din internetleverantör kan erbjuda ett hastighetstestverktyg som ger mer exakta resultat än andra gratisverktyg online.

Hur man testar anslutningshastigheter på lokala nätverk

Ping -program används vid hastighetstester för lokala nätverk. Stationära och bärbara datorer innehåller små versioner av dessa program, som beräknar nätverksfördröjningen mellan datorn och en annan målenhet i nätverket. De flesta pingprogram körs genom att skriva kommandorader som anger målenheten antingen med namn eller IP -adress, men du kan också installera gratis pingverktyg för nätverksfelsökning som erbjuder fler funktioner, inklusive ett grafiskt gränssnitt.

Skillnad mellan nominella och faktiska anslutningshastigheter

När du är ansluten till ett trådbundet nätverk är det normalt att enheten rapporterar en standardanslutningsdatahastighet som 1 miljard bitar per sekund (1000 Mbps). På samma sätt kan trådlösa nätverk rapportera standardhastigheter som 54 Mbps eller 150 Mbps. Dessa värden representerar de maximala övre gränserna för hastighet enligt den nätverksteknik som används; de är inte resultatet av verkliga anslutningshastighetstester. Eftersom faktiska nätverkshastigheter tenderar att vara lägre än deras nominella övre gränser, är körhastighetstester avgörande för att mäta verklig nätverksprestanda. En skillnad mellan din faktiska och teoretiska toppfart är inte nödvändigtvis oroande. Till exempel kommer du sannolikt att stöta på hastighetsminskningar när flera användare i ett nätverk använder internet samtidigt. Det finns många sätt att optimera ditt nätverk för att förbättra anslutningshastigheten.