Skip to content

Mobiltelefoner kontra smartphones

16 de september de 2021
Cellphone vs Smartphone dece3c20074f484abab603ba97cdcb1a

En smartphone är en mobiltelefon med avancerade funktioner, så de två termerna är inte utbytbara, även om människor ibland använder dem på det sättet. Tekniskt sett är en smartphone en mobiltelefon, men en mobiltelefon är inte alltid smart. Vi jämförde smartphones och mobiltelefoner för att hjälpa dig att avgöra vilken enhet som bäst passar dina telefonbehov.

Övergripande resultat

Mobiltelefoner

 • Ringa, skicka sms, ta foton och få tillgång till internet.
 • Billigare alternativ till en smartphone.
 • Enkelt, enkelt gränssnitt.

Smartphones

 • Ringa, skicka sms, ta foton, få tillgång till internet, spela spel och använda appar.
 • Kan inkludera en digital assistent som Siri eller Google Now.
 • Sofistikerat operativsystem med anpassningsalternativ.

Tänk på en smartphone som en miniatyrdator som kan ringa och ta emot samtal. De flesta smartphones ansluter till en virtuell butik med tusentals appar som gör telefonen till något mycket smartare än en vanlig mobiltelefon. Smartphone -appar inkluderar spel, bildredigerare, navigeringskartor, budgetprogram, ordbehandlare och flera alternativ för webbläsare. Vissa telefoner har en inbyggd virtuell assistent, till exempel Apple iPhone Siri, som svarar på verbala instruktioner. Mobiltelefoner ringer och tar emot röstsamtal och skickar textmeddelanden. Smartphones gör dessa saker och mer. Hur mycket mer beror på smarttelefonens operativsystem.

Mobila operativsystem: Smartphones ger fler alternativ

Mobiltelefoner

 • Enkelt och grundläggande.

Smartphones

 • Robust och anpassningsbar.
 • Stöd för appar, påminnelser och mer funktionalitet.
 • Hjälpmedelsalternativen.

Både mobiltelefoner och smartphones har mobila operativsystem, vilket är programvaran som kör deras gränssnitt. En mobiltelefons operativsystem är vanligtvis intetsägande och enkelt med minimala menyer och få sätt att anpassa saker som det virtuella tangentbordet. Operativsystem för smartphones är mer sofistikerade. Med tillägg av appar finns det nästan ingen gräns för vad du kan göra med en smartphone, inklusive check-e-post, få sväng-för-sväng navigationsinstruktioner, boka på en närliggande restaurang och handla jul på internet. Smartphones är lätta att anpassa och innehåller tillgänglighetsfunktioner så att personer med fysiska begränsningar kan använda telefonen.

Tillgänglighet: Smartphones dominerar marknaden

Mobiltelefoner

 • Kostar mindre än smartphones.

Smartphones

 • Nästan varje telefon på marknaden är en smartphone.
 • Fler design- och formalternativ.

Mobiltelefoner är fortfarande tillgängliga från en mängd olika leverantörer. De är dock svårare att hitta. Smartphones har nästan helt ersatt mobiltelefoner, så din sökning efter en enkel, budgetenhet kan ta mer tid. Vissa operatörer stöder kanske inte icke-smarta telefoner. Undersök och leta efter en enhet och se sedan var du kan få en istället för att gå till en butik och leta efter mobiltelefonerna. Därmed inte sagt att det är omöjligt att hitta en icke-smartphone. Men vissa företags grundläggande enheter är fortfarande smartphones. För närvarande, om du tittar på en mobiltelefon, är oddsen att det kommer i en stil: en tvådelad handenhet där skärmen vänds upp från knappsatsen. Du kan också se andra typer, men flip -telefoner är den vanligaste formfaktorn. Smartphones finns i fler storlekar och former. Även om de flesta använder samma grunddesign: en stor skärm i ett rektangulärt fodral. Men även med det utseendet har du val i skärmstorlek och upplösning, kamerakvalitet och mer.

Planer: Mobiltelefoner kan fånga dig

Mobiltelefoner

 • Modeller är vanligtvis bärarspecifika.
 • Vanligtvis tillgänglig via förbetalda planer.

Smartphones

 • Samma modeller finns tillgängliga från en mängd olika bärare.
 • Månatliga betalningsplaner.

När du väl bestämmer dig för en telefon varierar den erbjudna tjänsten och planeringsalternativen. Vanligtvis tillhandahålls mobiltelefoner som en del av en förbetald (eller betala när du går) -plan där du köper samtalstid eller dataanvändning i bitar som du ersätter när du använder dem. Detta system kan vara mindre bekvämt än mer vanliga planer, som ger fasta samtal, text och datapoolar per månad med en vanlig faktura. En annan övervägande som rör tillgänglighet är de företag du kan använda med din enhet. Medan företag som AT&T, Sprint och Verizon erbjuder en Apple iPhone, till exempel, tenderar mobiltelefonmodeller att vara låsta till en leverantör. När du har hittat en enhet du gillar kan du behöva arbeta med ett företag du inte gör.

Slutlig dom

Om du bara vill ringa och ta emot samtal kan antingen mobiltelefoner eller smartphones hantera den funktionen. Om du vill komma åt en butik för att spela spel och använda andra appar, välj en smartphone. Smartphones har fler anpassningsalternativ och funktioner, inklusive påminnelser, larm och säkerhetsfunktioner för att hålla data och enheten säkra. Priset på mobiltelefoner är lägre än för smartphones, som har besegrat de flesta av de icke -smarta mobiltelefonerna på marknaden. Du har lättare att hitta en smartphone än en vanlig mobiltelefon, men det är fortfarande möjligt.