Skip to content

Mobiltelefontorn behöver inte vara fula

20 de juni de 2021
GettyImages 1220348084 84e09d655bdb4566829a01cec661d35a

Viktiga takeaways

  • En ny fotografibok utforskar världen av dolda mobiltelefontorn som ökar i hela USA.
  • Döljande av mobiltelefontorn är en växande fråga när landets snabbare 5G-nätverk expanderar.
  • Staden Scottsdale, Ariz., Gömmer till exempel sina 5G-torn i gatubelysning.

Det finns en dold värld av mobiltelefontorn där ute om du bara vet var du ska leta. Den nya boken ”Fauxliage” undersöker de underbara och ibland galna sätten att företag döljer de nödvändiga tornen för att överföra telefonsamtal och data till telefoner. Fotograf Annette LeMay Burke visar upp celltorn som har utformats för att smälta in i omgivningen, inklusive korsade kaktusar och korsningar. ”Mobiltorn betraktades ursprungligen som visuell förorening,” sa Burke i en e-postintervju. ”Det första förklädda tornet, ett pinjeträd, skapades i Denver 1992 för att blidka NIMBY [aka Not-in-My-Back-Yards]. ”

Att skapa fred med grannarna

Telekommunikationslagen från 1996 begränsar lokala samhälls möjligheter att reglera placeringen av mobiltelefontorn. ”Så om mobiltjänstleverantören kan hitta en lokal fastighetsägare som är villig att hyra en del av sin mark för ett torn, kan den lokala kommunen inte stoppa dem,” sa Burke. ”Förklädnaderna skapas fortfarande för att mildra samhällets visuella oro.” Att dölja mobiltelefontorn är en fråga som uppstår när företag försöker utöka sina nätverk. Grannar är inte alltid glada över att ha tornen.

Förra månaden fick Las Campanas-området norr om Santa Fe godkännande för ett 70 fot långt Verizon Wireless-celltorn som kommer att döljas i en design av klocktornet. Vissa invånare hade bedrivit kampanj mot tornet, på grund av oro skulle det vara för högt. Döljande är en växande fråga när landets snabbare 5G-nätverk expanderar. Det beror på att högband mmWave 5G-signaler kan blockeras av strukturer. Dessutom kan 5G-signaler bara färdas korta sträckor, så 5G-torn måste placeras ett par hundra meter från varandra.

För att lösa detta problem gömmer staden Scottsdale, Ariz., Till exempel sina 5G-torn i gatubelysning. Ibland är det dock inte möjligt att sticka en falsk kaktus mitt i en stad och inte få folk att märka. Därför arbetade överspänningsskyddsföretaget Raycap med myndigheterna i New York City på celllösningar som använder InvisiWave, ett döljmaterial som fungerar med 5G mmWave bandbredd och gigabit hastigheter, med minimal signalförlust. Det fungerar på platser som hustak, skärmväggar, skorstensdölj för nya byggnader och eftermonteringsprojekt, skrev företaget på sin webbplats.

Snappa foton av dolda torn

Burke fick idén till boken efter att ha märkt de olika typerna av kamouflage som användes av mobiltelefonföretag. ”Jag var också intresserad av hur tekniken förändrade vår miljö”, tillade hon. ”Jag tyckte att bokformuläret var ett utmärkt sätt att jämföra mångfalden av förklädnader och ta itu med frågan – hur mycket av ett ersatzlandskap vill vi få i utbyte mot fem servicestänger?”

1622670036 780 Mobiltelefontorn behover inte vara fula

’Cactus’ mobiltelefontorn i ”Fauxliage” av Annette LeMay Burke, publicerad av Daylight Books.

Burke upptäckte några avlägsna mobiltorndesigner när hon undersökte sin bok. Hennes favoriter är saguarokaktuserna på grund av deras realism. ”Det detaljerade utförandet i förklädningarna är imponerande”, sa hon. ”Kaktusens ryggradsfläckar är alla luftburna individuellt, och formgivarna har till och med skapat mörka fläckar som efterliknar fågelboen.” De dolda tornen kan vara var som helst. Några av de mest effektiva formerna av kamouflage för mobiltelefontorn tar form i vardagliga strukturer och landskap, såsom ljusstolpar, träd, flaggstänger, trafikljus och klocktorn, säger Mark Rapley, verksamhetschef för internetleverantören KWIC Internet, i en e-postintervju.

”Människor känner ofta inte igen att de är torn och förklädde dem därför i strukturer och landskap i vanlig syn”, tillade han. Men den bästa kamoufleringen beror på vem som letar, sa Burke. ”Korsen, flaggstänger, vattentorn och väderkvarnar är mycket effektiva”, tillade hon. ”Ibland är de helt inneslutna – i en kyrktorn, bakom en kontorsbyggnadsfasad eller i ett klocktorn för remsor. Det enda talet är ett EMF-varningsskylt.”