Skip to content

Möt Shavini Fernando, grundare och VD för OxiWear

10 de september de 2021
ScreenShot2020 12 22at3.22.03PM f1692cef51d248d0a40cae8707e8250b

Shavini Fernando tog sin hälsa i egna händer efter att hon diagnostiserades med Eisenmenger syndrom vid 33.

Fernando är grundare och VD för OxiWear, ett viktigt övervaknings- och nödvarningstillbehör som bärs på örat. Enheten kan övervaka en persons syrenivåer, meddela dem när dessa nivåer sjunker för lågt och varna rätt medicinska myndigheter om det behövs. Hennes hälsotillstånd kom som ett resultat av en obehandlad förmaks septaldefekt, en fosterskada som resulterade i ett hål nära hjärtat. Fernando sa att hon hade upplevt andningsproblem hela sitt liv, men läkarna diagnostiserade helt enkelt att hon hade astma som barn. Hon hade sett mer än 50 läkare och provat olika mediciner och inhalatorer innan hon kom till roten till problemet. Fernando fick veta om hennes förmaks septaldefekt 2015 från sin läkare på Sri Lanka, som vid den tiden berättade att hon bara hade två år kvar. Hon var inte villig att acceptera en sådan dyster diagnos, hon kom till USA för att få en andra åsikt från Johns Hopkins sjukhus, där läkare diagnostiserade henne med Eisenmenger syndrom.

Person som bär en OxiWear -bärbar

”Eftersom jag var rebell hela mitt liv ville jag inte låta honom bestämma hur länge jag får leva”, sa Fernando om sin läkare på Sri Lanka. ”Så jag sa till honom att bara för att han är läkare har han inte rätt att bestämma och berätta för mig hur länge jag får leva och att jag kommer att bevisa att han har fel och att jag kommer tillbaka efter två år för att träffa honom.” Det har gått fem år sedan Fernandos diagnos och hon trivs fysiskt och professionellt. Efter att ha fått nyheterna om sitt Eisenmenger -syndrom började hon behandlingen på Hopkins Baltimore -anläggning och tog forskarkurser vid Georgetown University i Washington, DC Efter en incident 2017 där Fernandos ansikte blev blått på grund av hennes låga syrehalt, rådfrågade hon med henne läkare och började utveckla OxiWear -enheten.

Snabba fakta om Shavini Fernando:
Ålder: 38
Från: Kandy, Sri Lanka
Videospel som hon var som barn: PAC-MAN, Super Mario, Prince of Persia, Tomb Raider, Mortal Kombat.
Vad är ett nyckelcitat eller motto du lever efter?: ”Din hjärna är CPU: n för din kropp och allt som händer runt omkring dig. Om du programmerar din hjärna som du vill genom positiva och optimistiska tankar kommer din kropp och resten av universum att fungera till din fördel.”

Från Sri Lanka till Nationens huvudstad

Uppvuxen efter den buddhistiska religionen sa Fernando att hon fick lära sig att värdera och vara nöjd med allt hon har. Trots att hon växte upp i ett överklasshushåll utrustat med förmåner som tjänare och chaufför, sa Fernando att hennes föräldrar också har lärt henne att vara ödmjuk och nådig. I stället för att hålla fester på födelsedagar skulle hennes familj skänka leveranser till mindre lyckligt lottade familjer, något Fernando fortsätter till denna dag. ”De första sysslor som min mamma gav oss var att städa toaletterna, inklusive tjänarens toaletter i huset”, berättade hon. ”Och hon sa att om du kan göra det kan du överleva i någon del av världen på vilken nivå som helst.”

Shavini Fernando presenterar

Fernando var en mjukvaruingenjör och tekniker till branschen och var ingen nykomling i teknikvärlden när hon började utveckla OxiWear. Som barn betonade hennes pappa hennes studier, så utbildning har alltid varit i topp hos henne. ”Vi hade friheten att studera vad vi ville, men mina föräldrar var mycket strikta när det gällde disciplin, precis som alla asiatiska föräldrar”, sa hon. Fernando påminner om några av de första leksakerna hon fick som barn som LEGO Technic -kit och Nintendos Game Boy -enheter. Långt innan hon ens insåg att hon var en tekniker, gjorde Fernando ofta elektroniska prylar och fixade trasiga enheter runt huset i ung ålder. Efter att ha fått sin första dator 1996 har Fernando tagit en kandidatexamen i datavetenskap från University of Portsmouth i Storbritannien och en internationell MBA från Edith Cowan University i Australien. Fernando har också förvärvat en magisterexamen i kommunikation, kultur och teknik, med tonvikt på visuell beräkning från Georgetown. ”Jag skulle säga att jag är lycklig över att ha ett så fantastiskt team och rådgivare som stöder mig med mitt uppdrag.” Som grundare av en minoritetskvinna sa Fernando att hon fortfarande är förvånad ibland över att se hennes vita manliga vänner samla in mer pengar än henne, medan potentiella investerare ofta säger åt henne att komma tillbaka när hon kan dela några intäktssiffror. Hon sa att investerare ibland till och med tvivlar på hennes omfattande portfölj av tekniska referenser, så hon försöker ofta övertyga dem om sin expertis inom detta område. ”Ibland känner jag mig som en dömd brottsling när jag pitchar, där de redan har bestämt dig för att du är skyldig, men ändå ger dig en chans att bevisa din oskuld [even though] de har redan bestämt sig för att inte finansiera oss ”, delade hon. Trots tvivel har Fernando kunnat bära OxiWear till denna punkt med de begränsade resurser och finansiering hon har. Hon är säker på att hon kommer att ta med sin produkt till marknaden, oavsett Det är frustrerande ibland, men jag är känd för min uthållighet i mitt arbete och liv, säger hon.

OxiWear räddade hennes liv och kan rädda andra

På OxiWear är Fernando på uppdrag att minska patientens sårbarhet för hypoxisk skada genom bärbar, kontinuerlig syreövervakning som i slutändan kommer att öka säkerheten och sinnesro. Hon bestämde sig för att starta sin tekniska start i DC av olika anledningar, varav det faktum att hon inte kan ta flyg på grund av hennes tillstånd, så hon är begränsad till området. En annan anledning är att hon har byggt upp ett stort nätverk av supportrar i DC -regionen, både från studier vid Georgetown och deltagande i lokala pitch -tävlingar. Hon måste också stanna nära Johns Hopkins.

Isometrisk 3D -modell av OxiWear lagrad i en väska

Medan Fernando fortfarande övervakar mycket av mjukvaruutvecklingsprocessen, har Fernando ett team på sju anställda bakom sig, varav några har tagit över maskinvaruteknik för enheten. Om att ha ett litet team sa Fernando att ”även om det finns en hierarki i positioner, finns det ingen hierarki när det gäller arbete”, vilket innebär att alla har gjort sitt för att få OxiWear till marknaden. ”Hela teamet har stöttat och arbetat utan lön [since the pandemic started] för att få arbetet gjort så att vi kan nå våra milstolpar, ”delade Fernando.” Jag skulle säga att jag är välsignad att ha ett så fantastiskt team och rådgivare som stöder mig med mitt uppdrag. ”” Det är frustrerande ibland, men Jag är känd för min uthållighet i mitt arbete och liv. ”Fernando sa att det är en större utmaning att köra en hårdvaruuppstart än din typiska tekniska start. Hårdvara kostar mer att utveckla än mjukvara och icke-tekniska produkter, säger hon och tar med produkten till marknaden har varit utmanande. Och med avsaknad av finansieringsstöd gör hon allt detta samtidigt som hon startas upp. Sedan byggandet av den första OxiWear -prototypen 2018 arbetar Fernando med att föra ut den viktiga övervakningsenheten till marknaden våren 2021. Utan mycket finansieringsstöd , hon förlitar sig på finansiering före intäkter för att slutföra produkten. Trots utmaningarna är Fernando övertygad om att OxiWear kommer att förändra hälsoutfall för många år framöver.