Skip to content

När och hur man stänger av Wi-Fi

30 de juli de 2021
when and how to turn off wifi 818302 v1 55d00c22eb2d45cf9e1dc509e631fa9f

Stäng av din Wi-Fi när du inte använder den, till exempel när dina enheter använder Ethernet-kablar eller när du inte är hemma. Eller stäng av Wi-Fi för att förbättra säkerheten eller spara på el. Att stänga av Wi-Fi är ganska enkelt. Eftersom det finns många olika enheter som använder Wi-Fi, se till att du identifierar vad du vill göra innan du stänger av eller kopplar bort strömkablar. Denna information är relevant för mobila enheter som Android och iPhone, samt bärbara datorer, stationära datorer och routrar av alla märken och modeller.

Bestäm varför du vill stänga av Wi-Fi

Innan du stänger av din Wi-Fi, bestäm dig varför du vill stänga av den. Detta avgör den bästa metoden för att inaktivera Wi-Fi. Anledningar till att stänga av Wi-Fi inkluderar kostnad och pris för tjänsten, behovet av en Wi-Fi-anslutning eller säkerhetsproblemen med en Wi-Fi-anslutning. Du kanske inte behöver inaktivera ditt Wi-Fi; dölja det för andra kan lösa problemet. Du kan också stänga av Wi-Fi för att felsöka om det finns problem med ditt nätverk, till exempel när en webbplats inte laddas. En annan anledning är om den tillgängliga bandbredden i Wi-Fi-nätverket påverkas av antalet enheter som använder det. Att inaktivera Wi-Fi i det här fallet kan göra inte bara din enhet snabbare utan också de enheter som för närvarande använder Wi-Fi.

Om du vill sluta betala för ditt internet

Inaktivering av Wi-Fi sänker inte priset på din interneträkning om du inte har en betal-per-användning-plan. Om du vill inaktivera din internettjänst och inte bara stänga av Wi-Fi-signalen på din enhet eller nätverk, kontakta din internetleverantör (ISP). Det enda sättet att sluta betala för internettjänst är att kontakta din internetleverantör och avbryta tjänsten.

Du använder inte Wi-Fi

Stäng av eller inaktivera routerns trådlösa signal om du inte använder den. Vissa hem har inga trådlösa enheter och en trådlös signal i dessa fall tjänar inget syfte. En annan anledning att inaktivera Wi-Fi är när nätverket har en långsam Wi-Fi-anslutning. När Wi-Fi är långsam, stäng av Wi-Fi på din surfplatta eller telefon och använd mobiloperatörens nätverk för snabbare hastigheter.

Det är en säkerhetsrisk

Om du inte använder din Wi-Fi, eller om du inte behöver använda den, inaktivera den om du är orolig för säkerheten. Om din Wi-Fi är på hela tiden, och särskilt om du aldrig ändrade standard-SSID eller standardrouterlösenord när du först installerade routern, är det inte svårt för en granne (eller någon som sitter utanför ditt hem) att komma åt ditt nätverk genom att knäcka ditt trådlösa lösenord. För att behålla din Wi-Fi och få bättre säkerhet, ändra det trådlösa lösenordet till något säkrare och blockera okända enheter genom att konfigurera filtrering av MAC-adresser. Ett annat alternativ för ökad säkerhet istället för att inaktivera Wi-Fi från routern är att inaktivera det från enheten. Om du till exempel använder din telefon eller surfplatta på ett hotell eller kafé och är orolig för att någon i närheten kan snoka på din internettrafik, inaktivera Wi-Fi på enheten för att se till att ingen av dina data överförs via nätverket .

Du vill dölja Wi-Fi

Om du inte vill inaktivera Wi-Fi från din router utan istället vill dölja det så att det är svårt för någon att ansluta till ditt nätverk, dölj SSID, som är namnet på ditt nätverk. När du döljer eller slutar sända SSID stängs inte Wi-Fi av. Att dölja SSID gör det svårt för objudna gäster att hitta och ansluta till ditt nätverk.

Så här stänger du av Wi-Fi på telefoner och persondatorer

Wi-Fi-inställningarna på vissa trådlösa enheter är lättare att styra än andra. Även om alternativen kan vara något annorlunda på vissa enheter, finns Wi-Fi-inställningarna vanligtvis på en liknande plats eller under liknande menyer. Inaktivera Wi-Fi i kontrollpanelen i Windows. Detta hindrar datorn från att ansluta till Wi-Fi tills du aktiverar den igen. Ett annat alternativ är att stänga av Wi-Fi från Windows aktivitetsfält.

Inaktivera Wi-Fi från Windows aktivitetsfält.

Bärbara datorer har vanligtvis en fysisk Wi-Fi-omkopplare på framsidan eller sidan som om den vrids till avstängt läge stänger av Wi-Fi-antennen, vilket är samma sak som att inaktivera Wi-Fi via kontrollpanelen. Flytta omkopplaren till läget På för att slå på Wi-Fi igen. För att stänga av Wi-Fi på macOS, gå till menyraden, klicka på Wi-Fi ikon och välj sedan Stäng av Wi-Fi.

Stäng av Wi-Fi på macOS,

Vissa datorer har möjlighet att stänga av Wi-Fi med en tangentkombination, vilket vanligtvis innebär en funktionsknapp på den översta raden. Leta efter en tangent med en trådlös ikon på tangentbordet och tryck sedan antingen på Fn eller Flytta -knappen och den trådlösa nyckeln för att slå på och av Wi-Fi-anslutningen. Smartphones tillhandahåller en programvarukopplare i appen Inställningar som stänger av Wi-Fi. Till exempel är det här på iPhone inställningar > Wi-Fi. Om du använder en annan telefon eller surfplatta, leta efter en liknande meny eller app som säger Trådlösa nätverk, Nätverkskopplingar, eller Nätverk och internet.

Android 10 Wi-Fi-inställningar.

Android 10 Wi-Fi-inställningar.
Du kan också förhindra att dina enheter automatiskt ansluter till Wi-Fi-nätverk.

Så här stänger du av Wi-Fi från en router

Att inaktivera Wi-Fi från en trådlös hemrouter är kanske inte så enkelt som att göra det från en telefon eller dator. Vissa routrar har en fysisk knapp som stänger av Wi-Fi. Om din router gör det, tryck på den för att omedelbart stänga av den trådlösa signalen. Om det inte är så din router är byggd, gå till administratörskonsolen för att stänga av Wi-Fi. Processen är inte densamma för varje router. Till exempel, på vissa Comtrend -routrar, gå till Avancerad inställning > Trådlös > Grundläggande och stäng av Aktivera trådlöst brytare. På många Linksys-routrar, inaktivera Wi-Fi som en del av Trådlösa grundinställningar genom att ändra Trådlöst nätverksläge till AV. Om din router saknar en inbyggd funktion för att stänga av Wi-Fi kommer enheten att stänga av Wi-Fi helt. Om du stänger av routern inaktiveras alla funktioner som inte är Wi-Fi, till exempel trådbundna anslutningar.

Ta bort adaptrar och antenner för att inaktivera Wi-Fi

Om en dator använder en löstagbar Wi-Fi-adapter (till exempel ett USB-minne) inaktiveras borttagningen av Wi-Fi-radion genom att ta bort den. Följ de operativsystems rekommenderade procedurerna för att ta bort dessa adaptrar. Felaktig borttagning kan orsaka dataförlust. Vissa trådlösa routrar har externa, löstagbara antenner. Att ta bort dessa antenner hindrar routern att använda Wi-Fi men stoppar inte Wi-Fi-signalöverföringen.

Stäng av Wi-Fi-strömmen

Många adaptrar och vissa routrar har avancerade konfigurationsalternativ för att styra sändareffekten för Wi-Fi-radioerna. Med den här funktionen kan administratörer justera ett nätverks trådlösa signalområde (används ofta för att minska ström och signalstyrka när de installeras i små utrymmen). Om din router inte stöder att stänga av trådlöst ändrar du sändningen (kallas ofta Tx) ström till 0 för att effektivt inaktivera Wi-Fi. Om din trådlösa router saknar funktioner som möjligheten att justera Tx-ström eller inaktivera Wi-Fi, uppgradera firmware för att installera nya administrativa alternativ. Se tillverkarens dokumentation för routermodellen för mer information.