Skip to content

När ska man undvika automatisk vitbalans

30 de juli de 2021
GettyImages 498380824 58a3f0075f9b58819cf05368

Ljusets färgtemperatur varierar under hela dagen. Att justera ett fotos vitbalans hjälper till att ta bort de färgkast som olika färgtemperaturer ger. Vitbalansen beror på en vit punkt, ett område på ett foto som ska vara vitt. En kameras vitbalansinställning justerar färgbalansen för särskild belysning så att det vi vet är vitt faktiskt verkar vitt utan oönskad färgning. I sin tur hjälper en korrekt inställd vitbalans andra färger att visa mer exakt också. För det mesta kommer den automatiska vitbalansinställningen på din DSLR-kamera eller avancerad pek-och-skjut-kamera att visa sig extremt korrekt. Ibland kan din kamera dock behöva lite hjälp.

Typiska fotograferingsmetoder

Din kamera kommer troligen med en mängd olika lägen för att hantera vanliga, mer komplexa belysningssituationer. Med hjälp av dessa inställningar kan du kompensera för belysning utan att behöva justera vitbalansen manuellt varje gång. Typiska inställningar är följande.

AWB (automatisk vitbalans)

I AWB -läge tar kameran ett ”bästa gissningsalternativ”, vanligtvis väljer den ljusaste delen av bilden som den vita punkten. Det här alternativet är som mest exakt ute, med naturlig, omgivande belysning.

Vitbalans-Auto-Evi-Abeler-Photography_MG_7536.jpg

Dagsljus

Detta är alternativet för vitbalans att använda när solen är som ljusast (runt kl. 12.00). Det ger varma toner till bilden för att bekämpa den mycket höga färgtemperaturen.

White-Balance-Sunlight-Evi-Abeler-Photography_MG_7534.jpg

Molnig

Det grumliga läget är bäst under solljus med intermittent molntäcke. Liksom dagsljus lägger den till varma toner men tar hänsyn till ljusets lite svalare karaktär.

White-Balance-Cloudy-Evi-Abeler-Photography_MG_7535.jpg

Skugga

Skuggläget hjälper när motivet är skuggat en solig dag eller när du fotograferar en grumlig, dimmig eller tråkig dag.

Volfram

Volframinställningen kompenserar för den orange färggjutningen som glödlampor släpper ut.

Vitbalans-volfram-Evi-Abeler-Photography_MG_7530.jpg

Fluorescerande

Lysrör och de nyare kompakta lysrörarna avger en grön färg. Vid en fluorescerande vitbalansinställning lägger kameran till röda toner för att bekämpa den.

Vitbalansen är inställd på: fluorescerande

Blixt

Blixtläget är avsett att användas med blixtljus, blixtvapen och lite studiobelysning.

Vitbalans-Flash-Evi-Abeler-Photography_MG_7532.jpg

Kelvin

Vissa DSLR har alternativet Kelvin -läge, som låter dig ställa in en exakt färgtemperaturinställning.

Beställnings

Med det anpassade läget kan du själv ställa in vitbalansen med hjälp av ett testfotografi. Anpassat läge är särskilt användbart med den energibesparande kompakta lysrör och LED-belysning som blir allt vanligare. Sådana lökar finns i olika temperaturer, från varma till svala; med ett anpassat läge kan du anpassa dig till den specifika belysningen.

Vitbalans-Manual-Evi-Abeler-Photography_MG_7533.jpg

Fluorescerande belysnings speciella utmaning

Fluorescerande belysning brukade vara enkelt: Det avgav alltid en grön färg. Äldre digitalkameror, som vanligtvis bara har en lysrörsinställning, klarar ett litet antal lysrör. Modern fluorescerande belysning avger emellertid flera olika färgstötar, vanligtvis coola. Många nyare DSLR -kameror erbjuder ett andra fluorescerande alternativ för att klara detta starkare och mer variabla artificiella ljus.

När och hur du använder den anpassade vitbalansinställningen

Om du använder en äldre kamera; behöver de vita för att vara perfekta vita; eller fotograferar under CFL, LED eller en blandning av artificiellt och omgivande ljus, är det anpassade vitbalansalternativet rätt väg att gå. Så här använder du den.

  1. Skaffa ett grått kort, vilket är precis vad det låter som: ett kort som är 18 procent grått. Fotografiskt sett är det exakt mitt emellan rent vitt och rent svart.

    Grå kort

  2. Under ljusförhållandena där du ska fotografera, ta ett test med det grå kortet som fyller ramen.

  3. Välj beställnings- i vitbalansmenyn och välj fotot av det grå kortet. Kameran använder det här fotot för att bedöma vad som ska vara vitt i bilder som tagits i just den belysningen. Eftersom fotot är inställt på 18 procent grått kommer de vita och svarta i bilden alltid att vara korrekta.