Skip to content

Olicensierad mobil åtkomst (UMA) förklaras

16 de september de 2021
174627818 56a9d1eb3df78cf772aacd8d

Olicensierad mobil åtkomst är en trådlös teknik som möjliggör en sömlös övergång mellan trådlösa brednät (t.ex. GSM, 3G, EDGE, GPRS, etc.) och trådlösa lokalnät (t.ex. Wi-Fi, Bluetooth). Med UMA kan du till exempel initiera ett mobilsamtal via mobiloperatörens GSM, och samtalet växlar från GSM-nätverket till ditt kontors Wi-Fi-nätverk så snart du går inom räckvidden. Och vice versa.

Hur UMA fungerar

UMA är i själva verket ett kommersiellt namn för en generiskt accessnät.

När en handenhet redan kommunicerar via ett trådlöst WAN kommer in i området för ett trådlöst LAN -nätverk, presenterar den sig för WAN: s GAN -styrenhet som på en annan basstation i WAN och övergår till det trådlösa LAN -nätverket. Det olicensierade LAN presenteras som en del av det licensierade WAN, och därmed är övergången smidigt tillåten. När användaren flyttar sig från området för det olicensierade trådlösa LAN, roameras anslutningen tillbaka till det trådlösa WAN. Hela denna process är helt transparent för användaren, utan avbrutna samtal eller avbrott i dataöverföringen.

Hur kan människor dra nytta av UMA?

  • Människor kan använda sina mobiltelefoner på många platser och nätverk men har fortfarande ett enda nummer.
  • De kan konfigurera sina trådlösa LAN själva och därmed lösa problemet som orsakas av hål i täckningen av deras leverantörs nätverk.
  • Roamingavgifter utanför mobiltjänstleverantörens nätverk elimineras eftersom samtal kan initieras inom gratis olicensierade trådlösa LAN.
  • Mobilkommunikation blir mer pålitlig och billig, vilket uppmuntrar vissa människor att ersätta dyra PSTN -telefontjänster.

Hur kan leverantörer dra nytta av UMA?

  • Operatörer kan ställa in Wi-Fi-hotspots i täckningshål i nätverket istället för att investera i dyr trådlös WAN-hårdvara.
  • Trängsel på GSM och andra trådlösa WAN -nätverk avlastas med en del av trafiken som växlar till olicensierade trådlösa LAN.
  • Nätverk som Wi-Fi är bättre för att bära andra typer av media förutom röst, istället för GSM. Således kan leverantörer utforma kommunikationspaket som innehåller mer än röst. Denna förmåga är särskilt intressant för internetleverantörer som är angelägna om att utöka tjänsterna och sänka kostnaderna.
  • UMA fungerar på IP-nätverkslagret i protokollstacken och är därför öppet för många protokoll i gränssnittsskiktet-helt enkelt, det är inte begränsat till ett nätverk, men kan fungera på Wi-Fi, Bluetooth, etc.

Nackdelar med UMA

  • Handenheter måste vara UMA-kompatibla. Dessa är sällsynta och ganska dyra. Detta är ett problem både för leverantörer och prenumeranter.
  • Medan UMA-leverantörer rörlighet kan det inte erbjuda gratis eller mycket billiga samtal som SIP-baserade tjänster och tjänster som Skype. Som ett resultat kanske inte besparingar är övertygande i många fall.

UMA -krav

För att använda UMA behöver du bara en trådlös nätverksplan, ett trådlöst LAN-ditt eget eller en offentlig Wi-Fi-hotspot-och en mobiltelefon som stöder UMA. Vissa Wi-Fi- och 3G-telefoner fungerar bara inte här.