Skip to content

PS5-pris, släppdatum, specifikationer, spel och nyheter

21 de juli de 2021
Sonyplaystation5 dc53869451d7416cbb32881a35c3fc32

PlayStation 5 (PS5) är Sonys efterträdare till PlayStation 4-spelkonsolen. Till skillnad från PS4 Pro, som förbättrar grafik för PS4-titlar, har PS5 sitt eget exklusiva spelbibliotek.

När släpptes PlayStation 5?

Playstation 5 släpptes till försäljning den 12 november 2020 i USA. Vi har imponerats av konsolens utveckling; den här versionen är värt att uppgradera om du har pengar att spendera.

Vad är priset?

PS5 har en prislapp på $ 499 för Blu-ray-skivversionen med den digitala versionen (utan en optisk enhet) till ett pris av $ 399. Det sätter det lite över sin Microsoft-konkurrent, Xbox Series X och Series S (digital version), med prissättning på 499,99 $ respektive 299,99 $.

De senaste nyheterna om PS5

Du kan få fler spelnyheter från Lifewire om alla typer av ämnen; här är fler berättelser (och några av de tidigare rykten) om Sonys planer för PS5.

PlayStation 5-funktioner

Förutom online och lokalt spel stöder PS5 följande funktioner:

 • 4K TV-spel
 • HDR-TV
 • PlayStation VR-spel och headset
 • En webbutik med nedladdningsbara spel och filmer
 • En Blu-ray-filmspelare
 • Strömmande appar som Netflix och Hulu
 • Ett energisparalternativ
 • Den nya trådlösa DualSense-kontrollenheten har haptisk feedback.

Sony och Microsoft samarbetar också för att skapa en plattform för streaming av moln för onlinespel. Information från MMO-spelservrar visas på PS5-startskärmen så att spelare kan se vad som händer i deras favoritspel och omedelbart delta.

PS5 specifikationer och hårdvara

Sonys nya PlayStation är den första videospelkonsolen som levereras med en intern SSD-enhet (SSD) i nivå med de som finns i avancerade speldatorer. Förutom att tillåta 8K-grafik med en 120Hz uppdateringsfrekvens, eliminerar SSD i huvudsak laddningstider för spel. Den har en GPU med 10.28 teraflops, vilket ska ge den en betydande prestationsuppgång. PS5 drivs av en åttakärnig tredje generationens Ryzen-processor. Det har också ett anpassat grafikkort baserat på AMDs Radeon RX 5000-serie, som stöder raytracing för mer realistisk 3D-rendering. Släpvagnen för GodFall visar systemets grafiska funktioner.

PS5-specifikationer-på-ett-blick
Grafik 8K med en 120Hz uppdateringsfrekvens (anpassad grafik baserad på AMDs Radeon RX 5000-serie)
Bildhastighet 120fps med 120Hz utgång
Optisk enhet 4K UHD Blu-ray-enhet
Extern lagring USB HDD-stöd endast för PS4-spel
Utbyggbar lagring NVMe SSD-kortplats
Intern lagring Anpassad 825 GB SSD
Minnesgränssnitt 16 GB GDDR6 / 256-bitars
Minnesbandbredd 448 GB / s
IO-genomströmning (rå) 5,5 GB / s, (komprimerad) 8-9 GB / s
CPU 8 kärnor, tredje generationen Ryzen
GPU 10.28 TFLOP, 36 CU vid 2.23 GHz (variabel frekvens)
GPU-arkitektur Anpassad RDNA 2

Sony satsar på att SSD kommer att revolutionera spelupplevelsen

PS5-spel och bakåtkompatibilitet

Inte bara spelar PlayStation 5 PS4-spelskivor, utan PS4-titlar kommer att fungera bättre på den nya konsolen. Både fysiska och digitala titlar fungerar på båda systemen. Så länge du använder samma PlayStation Network-konto på båda systemen bör du ha tillgång till alla PS4-köp från PSN-butiken. Ta en titt på de exklusiva spelen som kommer till PS5.

Sony planerar att släppa några titlar, till exempel The Last of Us del II, för båda systemen. Spelare kan till och med överföra spara data mellan PS4- och PS5-versionerna av spel. Företaget har också exklusiva PS5-spel. Spel som stöds inkluderar:

 • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (läs mer om Miles här)
 • Horizon Forbidden West
 • Ratchet & Clank: Rift Apart
 • Gran Turismo 7
 • Retur
 • Sackboy A Big Adventure

Du kan se fler spel och registrera dig för att ta reda på nya spelmeddelanden.

PlayStation 5-kontrollen

PS5-handkontrollen, kallad DualShock 5, ersätter den traditionella rumble-funktionen med avancerad haptisk feedback. Till exempel ökar eller minskar utlösarnas motstånd vid vandring genom olika typer av terräng. Precis som sina föregångare har DualShock 5 en USB-C-port och inbyggda högtalare. Kontrollenheten säljer för $ 69,99 hos de flesta återförsäljare (inklusive Sony själv) med en laddningsstation som kostar $ 29,99.

PlayStation 5-headsetet

Sony är väldigt stolta över sitt trådlösa Pulse 3D-headset som erbjuder brusreducerande mikrofoner, USB Type-C-laddning och lättanvända kontroller som en dedikerad mikrofonövervakningsknapp, huvudvolym och spel för ljud för chattmix. . Den har ett 3,5 mm-uttag och kan också användas med mobila enheter. Det kommer dock inte med konsolen, så var beredd att spendera extra pengar på den. Det ger dig ytterligare 159 $ tillbaka.

PlayStation 5 Media Controller

Fjärrkontrollen som kommer med PS5 är säker futuristiskt vacker. Du kan slå på din konsol och navigera i dess menyer med fjärrkontrollen, plus justera volym och ströminställningar på kompatibla TV-apparater.

PS5-fjärrkontroll som visar tomma knappar längst ner för potentiella streamingpartnerskap

Lådans innehåll: PS 5 vs PS5 Digital Edition

Båda systemen har samma viktiga komponenter i lådan. Du kan vända konsolen på dess sida; men du kan inte bara lägga ner konsolen horisontellt.