Skip to content

PS5 Thefts Go ’Grand Theft Auto’

22 de juni de 2021
GettyImages 183360882 de7a176c859b438bacb55888145783cf
  • Kriminella gäng i England stjäl konsoler från rörliga lastbilar.
  • Amazon-kunder rapporterar att de får saker som friterare istället för PS5 de beställde.
  • Säkerhetsexperter råder tillverkare och återförsäljare att öka sitt spel.

PS5-konsoler är nu en så het artikel att tjuvar gör allt från att rycka dem från att flytta lastbilar till att stjäla dem från Amazon-paket. De nya konsolerna är så bristfälliga att scalpers till och med använder speciell programvara för att köpa dem online för återförsäljning. Den närmaste högsäsongen innebär att $ 399 PS5 är en populär presentartikel, men vissa tjuvar förstör besväret för blivande spelare. ”Det är uppenbart att de planerar att sälja konsolerna mot kontanter – det är vad som händer när varor med hög efterfrågan blir stulna”, säger Lauren R. Shapiro, docent vid John Jay College of Criminal Justice, i en e-postintervju. ”Organiserade detaljhandeltjuvar får vanligtvis en lista över varor som kunderna vill ha, och sedan skickas butikstjuvar till butikerna för att få allt på listan. Organiserade detaljhandelbrottslingar verkar på lokal, regional, nationell och internationell nivå, vilket resulterar i miljarder dollar i förlust för återförsäljare. ”

Höghastighets hijinks

I England riskerar gäng liv och lem att få händerna på konsoler. De använder flera bilar för att boxas i en lastbil med hastigheter upp till 50 miles per timme. I en typisk höjning klättrar en tjuv ut genom ett taklucka eller en modifierad lucka och använder sedan skärverktyg eller en kofot för att bryta sig in i lastbilen, klättra ombord och sedan ta bort PS5-enheterna. De har använt denna riskabla taktik 27 gånger. Vissa tjuvar kan ta en säkrare väg att ta sig till PS5. IGN rapporterar att vissa Amazon-kunder i Storbritannien får saker som påsar med kattkull istället för en konsol. MTV-journalisten Bex april maj fick en friterare istället för en PS5. Hon sa att hon tror att konsolen byttes ut någon gång efter att den lämnade Amazons lager.

”Vi handlar om att göra våra kunder nöjda, och det har inte hänt för en liten del av dessa order”, säger en Amazon-talesman till IGN. ”Vi är verkligen ledsna över det och undersöker exakt vad som har hänt. Vi når ut till alla kunder som har haft ett problem och gjort oss medvetna om att vi kan rätta till det. Alla som har haft problem med någon beställning kan kontakta vår kundtjänst för hjälp. ”

Återförsäljare slåss tillbaka

Betydande ansträngningar görs för att förhindra stöld av konsoler, säger experter. På tillverkningsnivå lagras monterade och förpackade konsoler i säkra områden tills de är redo att distribueras. ”Under transport till distributionscentra och därifrån till återförsäljare är paketen inte tydligt markerade utan identifieras med koder”, säger Robert McCrie, professor vid John Jay College of Criminal Justice, i en e-postintervju. ”Lastbilar i leveransfasen kan fjärrövervakas för säkerhet. Målet är att flytta varorna till detaljhandeln så snabbt som möjligt.” När varor med hög efterfrågan når återförsäljare övervakas produkterna igen noggrant, ibland genom att genomföra dagliga granskningar för att upptäcka eller avskräcka från krympning. ”

PS5-butiksidan från PlayStation Direct-webbplatsen som visar konsolen är slut i lager

Shapiro rekommenderar att höja ante mot eventuella konsolkapare. ”Beväpnade säkerhetsvakter kan placeras inuti lastbilarna eller kan eskortera lastbilar i ett separat fordon för att skydda transporterna,” tillade hon. ”Detta kan vara dyrt, men också minska förlusten. Lastbilar borde inte ha skyltar om att signaler elektronik finns inne.” Dessutom måste alla konsolråttor tas ut, sa hon och föreslog att det kunde finnas en insider som tillhandahåller leveransdatum och tider till externa parter, och att en utredning måste ske. För dem som verkligen får tag på en PS5 trots leveransproblemen, Grand Theft Auto 5 kommer att komma ut nästa år på konsolen. Förhoppningsvis kommer tjuvar inte att notera nästa gång.