Skip to content

Så här använder du Photoshop Marquee Tool

13 de augusti de 2021
001 use the photoshop marquee tool 1697604 d4155750bcac416e9345759e63933ea6

Photoshop -markeringsverktyget är viktigt för flera uppgifter. Du använder den för att välja områden i en bild som du sedan kan kopiera, klippa eller beskära. Det kan också isolera delar av en grafik för att tillämpa ett filter eller effekt på ett visst område. Markeringsmarkeringar markerar också gränser för streck- och fyllkommandon för att skapa former och linjer. Här är vad du behöver veta om det här användbara verktyget. Dessa instruktioner gäller Photoshop CS5 och senare, även om vissa inställningar och kommandon kan skilja sig åt mellan olika versioner.

Så här använder du markeringsverktyget i Photoshop

I kärnan väljer markeringsverktyget delar av en bild så att du kan redigera dem, som de tre objekten i Lasso -menyn. Men det kan göra vissa saker som dessa funktioner inte kan. Så här använder du den.

 1. Öppna bilden du vill redigera i Photoshop.

 2. Välj markeringsverktyget i Photoshop -verktygsfältet. Det är den andra ner, under flytta verktyg. Om du vill komma åt markeringens fyra alternativ håller du vänster musknapp ner på verktyget och välj ett av de extra alternativen från snabbmenyn. Du kan också använda tangentbordskommandot M för att växla till markeringsverktyget. Använda sig av Skift-M för att växla mellan de rektangulära och elliptiska versionerna.

 3. Välj ett område av bilden att arbeta med. Placera musen där du vill börja markeringen och klicka på vänster musknapp, håll den intryckt medan du drar markeringen till önskad storlek. För elliptisk och rektangulär tält, håll Flytta för att göra perfekta cirklar och rutor. För en rad och enda kolumn markeringar, klicka och dra markeringsramen för att välja den valda linjen med en pixel.

  En bild i Photoshop med ett runt urval runt den

 4. Om du vill flytta markeringen medan du fortfarande skapar den håller du ned mellanslag och dra musen; valet flyttas istället för att ändra storlek. För att fortsätta ändra storlek, släpp mellanslag.

 5. När du har valt allt du vill, Klicka och dra för att flytta markeringsområdet. Du kan också knuffa den med piltangenter.

Ytterligare alternativ för markeringsverktyget

Alternativmeny för markeringsverktyget i Photoshop

När du väljer markeringsverktyget visas en ny uppsättning alternativ i verktygsfältet högst upp på skärmen. Den första gruppen bestämmer vad som händer varje gång du klickar:

 • Nytt urval: Du börjar en helt ny form.
 • Lägg till i urvalet: Om du gör ett val och klickar igen kommer de två områdena att gå ihop om de överlappar varandra. Du kan också använda det här alternativet genom att hålla ned Flytta innan du gör nästa val.
 • Dra från urvalet: Den andra formen du skapar kommer att ta bort sig själv från den första (det vill säga att placera en cirkel inuti en annan cirkel kommer att skapa ett urval formen på en munk). Du kan också subtrahera ett urval från ett annat genom att hålla ned Alt eller Alternativ innan du börjar göra den andra formen.
 • Skär från urvalet: Att göra flera former ger dig ett urval baserat på var de överlappar varandra.

Fjäder låter dig skapa en mjukare kant för ditt urvalsområde. Ange ett värde från 0 till 250 för att ställa in hur långt ut du vill suddiga markeringen bortom raden du väljer. De Anti-alias rutan berättar för Photoshop om gränserna för ett urval ska ”jämnas ut”. Den här inställningen är användbar när du arbetar med bilder med låg upplösning. De Stil rullgardinsmenyn låter dig bestämma hur formerna beter sig när du använder de elliptiska eller rektangulära verktygen.

 • Vanligt betyder att ellipsen eller rektangeln följer muspekaren exakt.
 • Fast förhållande låter dig bestämma de relativa måtten på bredden och höjden på ditt val. Skriv till exempel 2 och 1 för att alltid göra ellipser och rektanglar dubbelt så breda som de är höga.
 • Fast mått betyder att varje gång du klickar skapar du en specifik storlek på en form. Ange höjd och bredd i pixlar för att ställa in dessa värden.

Använda markeringarna

När du väl har valt ett område kan du använda olika användningsområden för det. Använd ett Photoshop -filter, och det gäller bara valet. Klipp ut, kopiera och klistra in för att använda den någon annanstans eller ändra din bild. Du kan också använda många av funktionerna inom Redigera meny, t.ex. fylla, stroke, eller omvandla, för att ändra platsen du har valt. Skapa ett nytt lager och fyll sedan i ett urval för att skapa former. När du väl har lärt dig markeringsverktygen kan du inte bara manipulera hela, utan delar av dina bilder.