Skip to content

Så här åtgärdar du ett IPv6 utan nätverksåtkomstfel

12 de september de 2021
IMG 1204 4ddbccc0ff2b4862afba498e88f31913

Ett IPv6 No Network Access -fel kan uppstå på alla Mac, PC eller mobila enheter, vilket frustrerar försök att ansluta till ett nätverk. I den här guiden ger vi svar och instruktioner för att få en IPv6 -anslutning att fungera igen.

Orsaker till IPv6 Inga fel i nätverksåtkomst

När en enhet ansluter till internet får den en eller flera adresser i nätverket. Ofta får en enhet både en IPv4 -adress och en IPv6 -adress. IPv6 är en nyare nätverksstandard, avsedd att möjliggöra ett större nätverk av anslutna enheter än det äldre, mer använda IPv4-protokollet. När de är korrekt konfigurerade fungerar de flesta enheter bra när en nätverksanslutning upprättas med minst ett av dessa två protokoll. Men ibland ansluter en enhet och tar emot en IPv4 -adress och inte en IPv6 -adress. I Windows, till exempel, när du tittar på information om nätverksanslutning, kan din enhet visa en anslutning till ett IPv4 -nätverk men indikera Ingen tillgång till internet bredvid IPv6 -anslutning. Det finns flera anledningar till att detta fel uppstår. För det mesta avslöjas orsaken genom det exakta felsökningssteget som löser problemet.

Nätverket som du ansluter till måste stödja IPv6 -anslutningar. I vissa fall kan en nätverksadministratör ha konfigurerat ett nätverk för att endast stödja IPv4 -anslutningar. Om så är fallet kan du inte aktivera en IPv6 -anslutning till det nätverket, oavsett eventuella ändringar du gör på enheten.

Så här åtgärdar du ett IPv6 utan nätverksåtkomstfel

Prova följande felsökningssteg för att åtgärda ett IPv6 -anslutningsproblem.

 1. Starta om enheten. När du startar om en enhet startar du också om enhetens nätverksanslutningar. Många svårt att felsöka nätverksproblem kan åtgärdas genom att stänga av en enhet och sedan slå på den igen. Under startprocessen ansluter de flesta enheter automatiskt till tidigare anslutna trådbundna eller trådlösa nätverk.

 2. Starta om routern och modemet. Ett problem med antingen din internetleverantör eller router kan leda till bristande anslutning till en IPv6 -adress. Om du har två nätverksenheter, starta om modemet först, vänta sedan en minut eller två och starta om routern. Internetleverantörer ger kunderna en enda enhet som innehåller både ett modem och en trådlös router. Om det är vad du har, stäng av enheten, vänta en minut och slå sedan på den igen.

 3. Uppdatera enhetens operativsystem. Se detaljerade instruktioner för hur du uppdaterar senaste Windows-, Android-, iOS- eller macOS -enheter. Operativsystemsuppdateringar inkluderar ofta korrigeringar för ovanliga nätverksanslutningsproblem.

 4. Sök efter uppdateringar av nätverksenhetsdrivrutiner (Windows). Datortillverkare och tillverkare av nätverksenheter tillhandahåller ofta uppdateringar av nätverksdrivrutiner för utrustning som fungerar med Windows. Kontrollera tillverkarens supportwebbplats för att få reda på tillgängliga drivrutinsuppdateringar. I vissa fall kan du behöva installera mer än en drivrutinsuppdatering.

 5. Uppgradera routerns firmware. Routertillverkare tenderar att släppa regelbundna uppdateringar för att förbättra enhetens säkerhet och prestanda, inklusive hur enheter hanterar IPv6 -anslutningar. Förbättringar löser ofta problem med anslutningar mellan routern och din internetleverantör, samt anslutningar mellan routern och lokala enheter i ditt nätverk. Vissa äldre routrar har till exempel lagt till eller förbättrat stöd för IPv6 -anslutning i senare firmwareuppdateringar. Vissa äldre routrar saknar dock helt IPv6 -stöd.

 6. Kör Windows Felsökning (Windows 10). Denna app används för att fixa internetanslutningar. Välj på Start -menyn inställningar > Uppdatering och säkerhet > Felsöka. Välj sedan Internetanslutningaroch välj sedan Kör felsökaren. Följ anvisningarna på skärmen och låt felsökaren försöka åtgärda eventuella problem.

 7. Inaktivera och aktivera sedan var och en av nätverksanslutningarna (Windows). I vissa fall kan detta hjälpa till att identifiera ett visst problem med en enhet eller anslutning.

 8. Återställ IPv6 -inställningarna från kommandotolken (Windows). Här är hur:

  1. Typ cmd i Windows systemruta.
  2. Högerklicka på Kommandotolken skrivbordsapp som visas och välj sedan Kör som administratör.
  3. Typ netsh winsock reset katalog och tryck sedan på Stiga på nyckel.
  4. Typ netsh int ipv6 reset reset.log och tryck sedan på Stiga på nyckel.
  5. Starta om ditt system.
 9. Återställ nätverksinställningarna på iOS- eller Android -enheten. Detta rensar inställningarna för Wi-Fi-nätverk och återställer mobilinställningarna till systemets standardinställningar. För Google Pixel -enheter och andra Android 9.0 Pie -system, gå till inställningar > Systemet > Återställ alternativ > Återställ Wi-Fi, mobil och Bluetooth. Detta bör lösa eventuella problem som beror på manuell felkonfiguration av en IPv6 -nätverksanslutning.

 10. Inaktivera alla aktiva virtuella privata nätverksanslutningar (VPN). Många VPN -program och anslutningar inaktiverar IPv6 -anslutningar för att säkra en nätverksanslutning. Dessa program hanterar och begränsar exponeringen av en enhets nätverksinformation. En aktiv VPN -anslutning kan också automatiskt inaktivera alla IPv6 -nätverksanslutningar. När du har inaktiverat ditt VPN bör enheten normalt ansluta till internet. Om du upptäcker att detta löser problemet, kontakta din VPN -leverantör för att se om de erbjuder alternativa inställningar med IPv6 -stöd. Många VPN -tjänster har utvecklat metoder för att tillåta IPv6 -anslutning, samtidigt som de döljer faktiska enhetens IPv6 -data. Men inte alla VPN -tjänster stöder IPv6 -anslutningar. Se detaljerade instruktioner för hantering av VPN -anslutningar på Android, iOS, Windows 10, Windows 7 eller 8, Windows XP eller macOS -enheter.

 11. Inaktivera brandväggen på Windows- eller macOS -enheter. En felaktigt konfigurerad brandvägg kan blockera vissa eller alla IPv6 -nätverksanslutningar. Om IPv6 -nätverksanslutningar fungerar när brandväggen är inaktiverad, granska brandväggens inställningar eller återställa brandväggens standardinställningar. Många tredjeparts säkerhetsprogram inkluderar en brandvägg. Titta i inställningarna för att tillfälligt inaktivera en brandvägg som ingår i säkerhetsprogramvaran på ditt system.

 12. Inaktivera IP -hjälptjänsten (Windows). Det här försöker hantera vissa aspekter av IPv6 -anslutning. Så här inaktiverar du det:

  1. Tryck Windows -tangent+R, skriv sedan services.msc i det visade Springa och välj OK.
  2. Detta öppnar en lista över Windows -systemtjänster. Bläddra igenom listan och hitta tjänsten som heter IP -hjälpare, högerklicka sedan på tjänstens namn och välj Egenskaper.
  3. I Starttyp listrutan, välj Inaktiveradoch välj sedan OK.
  4. Starta om ditt system och kontrollera om IPv6 -anslutningen nu fungerar som förväntat.
 13. Gå till routern som administratör. Utforska kontrollerna för att se till att IPv6 -anslutningar är aktiverade. Vrid inställningen till Auto Detect eller Auto-Config, om något av alternativen är tillgängligt. Kontrollera annars att tjänsten är påslagen. När den är aktiverad kan du behöva starta om routern för att en IPv6 -anslutning ska upprättas. Det kan ta lite tid innan IPv6 -anslutningen är aktiv och tillgänglig, så vänta några minuter längre efter att du startat routern för att testa anslutningen.

 14. Justera IPv6 -tunnelinställningarna. Det sista steget att ta är att justera hur din hemrouter och nätverk hanterar IPv6 -adresser. Försök med detta när du använder hemroutern som administratör. Eftersom IPv6 är utformat för att varje enhet ska få en adresserbar adress, fungerar standardinställningarna för moderna, uppdaterade routrar som ansluter till moderna, uppdaterade internetleverantörer bra. Du kan experimentera med andra IPv6 -inställningar på routern om du får problem. Välj först 6 till 4 tunnel i routerns inställningar för att tillåta IPv6- och IPv4 -trafik och enheter att fungera tillsammans. Ett annat alternativ är att inaktivera delade IPv6 -anslutningar. Till exempel rapporterar vissa människor att funktionshinder Dela IPv6 -anslutning på en Apple Airport -router löser IPv6 -anslutningsproblem för lokala enheter.

 15. Kontakta enhetstillverkaren för ytterligare support. Om dina IPv6 -nätverksåtkomstproblem inte löses är din sista utväg att söka hjälp från en professionell.