Skip to content

Så här åtgärdar du kod 41 -fel i enhetshanteraren

13 de september de 2021
errorcode41 bce2e10dd461435a8e0b7b34da28337e

Felkod 41 är en av flera felkoder för Enhetshanteraren. Du kanske ser det när du försöker använda vissa hårdvaruenheter. Felkoden 41 visas nästan alltid på följande sätt:

 • Windows lyckades ladda enhetsdrivrutinen för denna maskinvara men kan inte hitta maskinvaruenheten. (Kod 41)

Instruktionerna i denna artikel gäller alla Microsoft -operativsystem inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista och Windows XP.

Orsaker till felkod 41

Kod 41 -fel orsakas antingen av en hårdvaruenhet som har tagits bort efter att drivrutinen laddades eller av ett problem med själva drivrutinen. Detaljer om enhetshanterarens felkoder som kod 41 finns i Enhets status område i enhetens egenskaper. Enhetshanterarens felkoder är exklusiva för Enhetshanteraren. Om du ser kod 41 -felet någon annanstans i Windows, är chansen stor att det är en systemfelkod som du inte bör felsöka som ett enhetshanteringsproblem. Felkoden 41 kan gälla vilken enhet som helst, men det gäller oftast DVD- och CD -enheter, skrivare, tangentbord och USB -enheter.

Så här åtgärdar du ett kod 41 -fel

Prova dessa steg i ordning tills felet är löst:

 1. Starta om din dator. Det finns alltid en möjlighet att koden 41 -felet orsakades av ett tillfälligt problem med Enhetshanteraren. Om så är fallet kan en enkel omstart lösa problemet.

  Starta om i Windows 10

 2. Se till att enheten är korrekt ansluten. Om enheten sitter inuti datorn, kontrollera att alla anslutningar sitter ordentligt och att alla kontakter är korrekt anslutna. Om det här är en nyinstallerad enhet, kontrollera manualen för att se till att allt är korrekt anslutet till lämpliga kontakter på moderkortet. Om enheten är extern (dvs. ansluten med en USB -kabel), försök använda en annan kabel.

 3. Använd Systemåterställning för att ångra de senaste systemändringarna. Om enheten tidigare fungerade kan du ångra alla senaste ändringar i Enhetshanteraren med hjälp av Windows Systemåterställning för att återställa din Windows -dator.

  Systemåterställning i menyn Windows Systemegenskaper

 4. Rulla tillbaka dina förare. Om koden 41 -felet började efter uppdatering av en viss hårdvaruenhet, återställ enhetsdrivrutinerna till en äldre version.

  Alternativet Återställ drivrutin på menyn för maskinvaruegenskaper i Windows

 5. Uppdatera maskinvarudrivrutinerna. Det är möjligt att installationen av de senaste drivrutinerna för enheten kan åtgärda felkoden 41.

  Uppdatera drivrutinsalternativ på menyn Windows Enhetshanteraren

 6. Installera om enhetsdrivrutinerna. Att installera om en drivrutin är inte samma sak som att uppdatera en drivrutin. En fullständig ominstallation av drivrutinen innebär att den för närvarande installerade drivrutinen helt tas bort och sedan låts Windows installera den om från början.

 7. Ta bort korrupta registervärden. En vanlig orsak till kod 41 -fel är korruption av två registervärden i registernyckeln. Gå in i Windows -registret och ta bort registervärdena UpperFilters och LowerFilters.

  UpperFilters registervärde för DVD GUID (Windows 10)

 8. Installera om hårdvaran. Ta bort alla tillhörande drivrutiner och programvara och installera om eller konfigurera om enheten.

 9. Byt ut hårdvaran. Ett problem med själva enheten kan orsaka kod 41 -fel, så du kan behöva byta ut maskinvaran. Det är också möjligt att enheten inte är kompatibel med din version av Windows. Du kan kontrollera Windows -maskinvarukompatibilitetslistan för att vara säker.

 10. Reparera Windows. Om du är säker på att ett maskinvaruproblem inte orsakar detta specifika kod 41 -fel kan du prova en Windows Startup Repair.

  Startreparation på menyn Windows Advance Options

 11. Utför en ren installation av Windows. Prestera en ren installation av Windows som en sista utväg för att börja med en ny kopia av operativsystemet.

  Windows installationsskärm

  All information på din hårddisk raderas under en ren installation.