Skip to content

Så här avinstallerar du Chromium

11 de augusti de 2021
young woman using laptop t20 OpB8gb 9bc195a3ea134b259df6a181819172b3

Webbläsaren Chromium är en webbläsare med öppen källkod som Google Chrome -webbläsaren är byggd på (förväxla inte Chromium med Chrome. De är olika). Men eftersom det är öppen källkod har malware-skribenter utnyttjat Chromium för att bygga liknande webbläsare fyllda av skadlig kod med liknande namn. Det är därför det är viktigt att veta hur man avinstallerar Chromium; både den legitima versionen och eventuella infekterade kopior du kan stöta på.

Vad kan falska kromwebbläsare göra?

Användare laddar ner dessa Chromium-lookalikes, eller så följer de med andra program. Den falska Chromium-webbläsaren kan släppa skadlig kod på ditt system som kan spåra dina rörelser, samla in information, stjäla dina personuppgifter och skapa kaos med popup-annonser, webbläsaromdirigeringar och andra problem. Och om du försöker avinstallera den dåliga programvaran kan du stöta på problem.

Hur vet jag om den version av krom jag har är infekterad med skadlig programvara?

Det finns egentligen bara ett sätt att veta vilken version av Chromium du har laddat ner inte är infekterad med skadlig programvara: ladda ner den från den officiella Chromium -webbplatsen som underhålls av Chromium -teamet. Om du köpte en krom (eller krombaserad) webbläsare från någon annan webbplats eller nedladdning, är sannolikheten att den är infekterad med skadlig kod stor. Här är några ytterligare indikatorer som versionen av Chromium installerat på din dator kan vara infekterad med skadlig kod:

 • Om du har Chromium -webbläsaren och du inte installerade den. Detta händer eftersom malwareinfekterade versioner ibland kan buntas med legitima nedladdningar av programvara.
 • Din standardwebbläsare ändrades till Chromium, men du ändrade inte den och du gav inte tillstånd att ändra den.
 • Chromium finns inte med i dina installerade datorprogram och kan inte avinstalleras konventionellt.
 • Din standardsökmotor ändras automatiskt och du känner inte igen den nya standardsökmotorn.
 • När du surfar online får du ständiga omdirigeringar, popup-fönster och nya flikar som öppnas utan anledning.
 • Din dator går allt långsammare och det tar mycket längre tid än vanligt att starta datorn efter att den har stängts av eller startats om.
 • Du kan inte blockera popup-annonser och aviseringar som uppmanar dig att ladda ner ytterligare programvara (vilket troligen också är skadlig kod).

Så här avinstallerar du Chromium om det är legitimt

Om du har den officiella versionen av Chromium och du vill avinstallera den kan du upptäcka att den inte verkar finnas när du går till mappen Apps eller Lägg till Ta bort program. Det beror på att Chromium inte avinstallerar som vanliga program.

Första Unhide Chromium

Innan du kan ta bort Chromium från ditt system måste du först visa appen.

 1. I Windows 10 öppnar du Utforskaren och väljer Se flik.

 2. Välj alternativ.

  Alternativmenyn i Utforskaren i Windows.

  Alternativt kan du skriva i Windows 10, 8 och 7 alternativ för filutforskare i sökfältet eller sökrutan i Windows och välj det från sökresultaten.

 3. I Alternativ för File Explorer dialogrutan som öppnas väljer du Se flik.

  Fliken Visa i dialogrutan Mappalternativ i Windows.

 4. I listan under Avancerade inställningar, Välj Radio knapp bredvid Visa dolda filer, mappar och drivrutiner.

  Alternativet Visa dolda filer i Windows.

 5. Välj Tillämpa, då OK för att stänga dialogrutan Alternativ för utforskare.

Ta bort Chromium från ditt system

När du har tagit bort Chromium -mappen bör det vara enkelt att ta bort den legitima versionen av Chromium från ditt system.

 1. Öppen Utforskaren och välj din C: Kör.

  C: Kör i WIndows.

 2. Välj Användare > Ditt namn.

  Den namngivna användarfilen i Windows.

 3. Dubbelklicka på nästa skärm Applikationsdata för att öppna mappen AppData för att öppna den.

  AppData -mappen i Windows.

 4. Dubbelklicka Lokal för att öppna den mappen.

  Den lokala mappen på Windows.

 5. Välj Krom mapp och tryck på Radera tangent på tangentbordet. Om detta är en legitim kopia av Chromium -webbläsaren bör den helt radera webbläsaren och alla filer som är kopplade till den.

  Chromium -mappen i Windows.

  Mac -användare måste öppna Upphittare, klick Ansökningar, leta sedan efter appen och dra den till Skräp. Väl där, högerklicka på Skräp ikon och klicka Töm papperskorgen för att helt ta bort det från ditt system.

Hur bli av med Chrome -webbläsaren om det inte är legitimt

Om du misstänker att versionen av Chromium på ditt system inte är den legitima versionen av Chromium måste du ta bort den så snart som möjligt för att din personliga information inte ska äventyras. På alla system kan du försöka ta bort programmet genom att gå till inställningar eller Kontrollpanel (eller Upphittare om du är en Mac -användare) och avinstallerar det från Program eller Appar sida. Om appen inte visas där och instruktionerna ovan inte fungerar är det här några saker du kan prova:

 • Återställ ditt system: Om du har en systemåterställningspunkt (för Windows -datorer) inställd innan du vet att du hade den oseriösa Chromium -webbläsaren kan du återgå till den tidigare versionen och den kan ta bort malware -versionen av Chromium. Det är möjligt att du förlorar alla filer du har lagrat på ditt system sedan återställningspunkten skapades, så säkerhetskopiera allt som är viktigt för dig innan du påbörjar systemåterställningsprocessen.
 • Kör en antivirus- eller antimalware -skanning: En korrekt antivirusskanning bör hitta och ta bort det oseriösa Chromium -viruset från ditt system. Om den inte gör det kan du försöka ta bort skadlig programvara från ditt system utan ett antivirusprogram, men det är möjligt att du inte tar bort allt och de problem du har kan uppstå igen.
 • Ta bort och installera om ditt operativsystem: Detta är kärnkraftsalternativet och det borde vara din sista utväg. Om du har försökt avinstallera Chromium, ta bort eller ta bort det från dina program och köra ett antivirus- eller antimalware -program kan en ren ominstallation av ditt operativsystem vara ditt bästa alternativ för att bli av med den här skadliga programvaran. Om du installerar om ditt operativsystem förlorar du allt du har lagrat på din hårddisk och alla program du har installerat, så se till att säkerhetskopiera allt som är viktigt för dig.