Skip to content

Så här avinstallerar du Windows 10

13 de augusti de 2021
windows 10 5a257e1e4e46ba001a99c158

Om du uppgraderade din dator till Windows 10 och sedan har bestämt dig för att du inte gillar den kan du återställa datorn till sitt tidigare operativsystem. Hur du tar bort Windows 10 beror dock på hur lång tid som har gått sedan du bytte. Om det är inom 10 dagar gör ett alternativ för Tillbaka det enkelt att återgå till Windows 8.1 eller till och med Windows 7. Om det har varit längre än så, eller om installationen var ren och inte en uppgradering, är det lite mer komplicerat. Från och med januari 2020 stöder Microsoft inte längre Windows 7. Vi rekommenderar att du uppgraderar till Windows 10 för att fortsätta ta emot säkerhetsuppdateringar och teknisk support.

Ta lämpliga försiktighetsåtgärder

Innan du nedgraderar till Windows 7 eller återgår till Windows 8.1 måste du säkerhetskopiera alla personuppgifter du har på din Windows 10 -maskin. Kom ihåg att det inte är viktigt om den informationen skulle eller skulle kunna återställas under omvandlingsprocessen. Det är alltid bättre att ta fel på försiktighet när du utför sådana här uppgifter.

Hur man säkerhetskopierar dina data

Det finns många sätt att säkerhetskopiera data innan du avinstallerar Windows 10. Du kan manuellt kopiera dina filer till OneDrive, till en extern nätverksenhet eller en fysisk säkerhetskopieringsenhet som en USB -enhet. När du har installerat om ditt äldre operativsystem kan du kopiera dessa filer tillbaka till din dator. Du kan också använda säkerhetskopieringsverktyget Windows 10 om du vill, men var försiktig med att använda detta som enda alternativ för säkerhetskopiering. Du kan stöta på kompatibilitetsproblem med ett äldre operativsystem när du försöker återställa. Dessutom kanske du vill säkerhetskopiera programinstallationsfiler för de program du vill fortsätta använda. Tredjepartsapplikationer installeras inte om under omvandlingsprocessen. Om du laddade ner dem från internet kan de körbara filerna finnas i mappen Nedladdningar. Du kan dock alltid ladda ner programfilerna igen. Du kanske också har äldre program på DVD -skivor, så leta efter dem innan du fortsätter. Om något av dessa program kräver en produktnyckel, hitta det också. Slutligen, hitta din Windows -produktnyckel. Detta är nyckeln för Windows 7 eller 8.1, inte Windows 10. Detta kommer att finnas på originalförpackningen eller i ett mejl. Det kan vara på ett klistermärke på datorns baksida. Om du inte hittar den kan du överväga ett gratis produktnyckelprogram.

Hur man återställer till ett tidigare operativsystem inom 10 dagar efter installationen

Windows 10 behåller ditt gamla operativsystem på hårddisken i 10 dagar efter installationen, så att du kan återgå till Windows 7 eller nedgradera till Windows 8.1. Om du befinner dig inom det 10-dagarsfönstret kan du återgå till det äldre operativsystemet från Inställningar. Så här hittar du alternativet Gå tillbaka till Windows och använder det:

 1. Öppen inställningar. (Det är kuggeikonen i Start -menyn.)

 2. Välj Uppdatering och säkerhet.

  Uppdatering och säkerhet i Windows -inställningar

 3. Välj Återhämtning.

  Återställning i inställningarna för Windows Update

 4. Välj antingen Gå tillbaka till Windows 7 eller Gå tillbaka till Windows 8.1, som tillämpligt.

 5. Följ anvisningarna för att slutföra restaureringsprocessen.

Om du inte ser alternativet Gå tillbaka

Om du inte ser alternativet Gå tillbaka kan det bero på att uppgraderingen skedde för mer än 10 dagar sedan, de äldre filerna raderades under en diskrensningssession, eller om du utförde en ren installation istället för en uppgradering. En ren installation raderar all data på hårddisken, så det finns inget att återgå till. Om så är fallet följer du stegen i nästa avsnitt.

Så här tar du bort Windows 10 och installerar om ett annat operativsystem

Om alternativet Gå tillbaka inte är tillgängligt måste du jobba lite hårdare för att få tillbaka ditt gamla operativsystem. Som nämnts tidigare bör du först säkerhetskopiera alla dina filer och personliga mappar. Var vaksam här; när du utför dessa steg återställer du antingen datorn till fabriksinställningarna eller installerar en ren kopia av ditt tidigare operativsystem. Det kommer inte att finnas några personuppgifter (eller tredjepartsprogram) på maskinen när du är klar. Du måste sätta tillbaka den informationen själv. Med dina data säkerhetskopierade bestämmer du hur du ska utföra installationen av det tidigare operativsystemet. Om du vet att det finns en partition på din dator med en fabriksavbildning kan du använda den. Tyvärr finns det kanske inget sätt att veta det förrän du följer stegen som beskrivs här. Annars (eller om du inte är säker) måste du hitta din installations -DVD eller återställnings -DVD eller skapa en USB -enhet som innehåller installationsfilerna innan du startar. För att skapa ditt eget installationsmedia, ladda ner diskavbildningen för Windows 7 eller Windows 8.1 och spara den på din Windows 10 -dator. Använd sedan Windows USB/DVD Download Tool för att skapa media. Detta är en guide och guidar dig genom processen. Med dina data säkerhetskopierade och installationsfiler till hands:

 1. Öppen inställningar.

  Startmenyn i Windows 10 med inställningar markerade

 2. Gå till Uppdatering och säkerhet.

  Uppdatering och säkerhet i Windows -inställningar

 3. Klick Återhämtning.

  Återställning i inställningarna för Windows Update

 4. Under Avancerad start väljer du Starta om nu knapp. Din dator startar om och startar från en skiva eller enhet (som en USB -enhet).

  Knappen "Starta om nu"

 5. Välj Använd en enhet.

 6. Navigera till fabrikspartitionen, USB -enheten eller DVD -enheten efter behov.

 7. Följ anvisningarna på skärmen för att slutföra installationen.