Skip to content

Så här blinkar du anpassade ROM-skivor på Android med TWRP

17 de juni de 2021
roms on android 5c78597d46e0fb0001a5eff1

En av de största fördelarna med att ha en rotad Android-enhet är möjligheten att installera en anpassad ROM. Android-ROM-skivor är helt enkelt alternativa versioner av Android, med vissa som standard olika appar, medan andra innehåller modifierade kärnor. Nästan alla ROM-skivor inkluderar funktioner som inte är tillgängliga från din enhetstillverkare, och ger också en tom skiffer för att bygga ditt system runt, helt fri från onödig uppblåsning och appar som du inte kan installera. Så här blinkar du en Android-enhet för att verkligen anpassa din programvara. Innan du börjar behöver du en rotad enhet med en olåst bootloader. Du kommer inte långt utan båda och riskerar att skada din enhet.

 

Så här blinkar du Android med anpassade ROM-skivor med TWRP

Säkerhetskopiera allt innan du börjar. Denna process tar bort dina textmeddelanden, kontakter, inställningar och nästan allt annat. Filerna på din enhet ska vara kvar, men det är en bra idé att säkerhetskopiera dem ändå.

 1. Android-ROM: er blinkas via ett systemåterställningsverktyg. Det mest populära återställningsverktyget är för närvarande TWRP, ett utmärkt alternativ med ett enkelt gränssnitt och pekskärmsstöd. Innan du går vidare, installera TWRP på din enhet.
 2. Nu när du har installerat TWRP är det dags att leta efter en ROM. Om du inte vet vilken du ska välja är LineageOS ett fantastiskt ställe att börja på. Gå till nedladdningssidan för LineageOS i antingen skrivbordet eller Android-enhetens webbläsare.

  LineageOS nedladdningssida

  Om du väljer att ladda ner till skrivbordet måste du överföra den här filen och de andra till din telefon.

 3. Leta reda på tillverkaren av din enhet.
  • På skrivbordet: På menyn till vänster om fönstret.
  • På mobil: tryck på tre rader högst upp i fönstret för att visa sidorutan.

  LineageOS nedladdningssida

 4. Menyn utvidgas för att visa tillgängliga enhetsmodeller. Leta reda på och välj din enhet.

  Välj din enhet på nedladdningssidan för LineageOS

 5. När du har valt en modell presenteras en lista med tillgängliga byggnader för den enheten. Välj den senaste och ladda ner den. Packa inte upp ZIP-filen. TWRP installerar det zippade arkivet.

  Filer tillgängliga för nedladdning.

 6. Du kommer att behöva Google Apps (GApps), som inte levereras med LineageOS eller något ROM och måste installeras separat. Gå först till Open GApps-projektet, som innehåller allt du behöver i en bekväm ZIP-fil som du kan installera med TWRP.

  Öppna GApps webbplats

 7. Välj plattformen som din enhet är baserad på. Om du använder en Android-enhet som har tillverkats under de senaste fem åren väljer du ARM64, eftersom det förmodligen är rätt val. För att vara säker på att du väljer rätt plattform, gå till LineageOS Wiki och sök efter din enhet. Arkitekturen listas under bilden på din enhet.

  Välja en Android-plattform.

 8. Välj den Android-version du planerar att installera. Tabellen nedan visar dig versionerna av Android eftersom de motsvarar LineageOS.
  Android-versioner
  Android-version LineageOS-version Android-kodnamn
  10,0 17 Android 10
  9,0 16 Paj
  8.1 15.1 Oreo
  8,0 15 Oreo
  7.1 14.1 Nougat
  6.0 13 Marshmallow
 9. Välj storleken på paketet du vill ladda ner. Om du inte känner till detta väljer du Stock för att få standardupplevelsen för Android. Om du vill ha det minsta för att få tillgång till Google Play-butiken, välj Pico.

  Välja en variant att ladda ner.

 10. När du har allt i ordning väljer du röd nedladdning ikonen för att börja nedladdningen.

  Välj nedladdningsknapp.

 11. Frivillig: Om du planerar att rota din enhet igen kan du använda Magisk för att hantera rotbehörigheterna. Om du inte är bekant är Magisk ett kraftfullt verktyg för att rotera din enhet och hantera vilka appar som får root-åtkomst. Gå till Magisk Github-sidan och ladda ner den senaste ZIP-filversionen.
 12. Om du laddade ner allt på skrivbordet, överför allt till din enhet nu. Du kan göra detta via USB, Wi-Fi, eller hur som helst du är bekvämast. Placera alla dina filer någonstans där du inte har problem med att hitta dem. Om du gjorde allt från din Android-enhet kan du hoppa över det här steget.
 13. Du kommer att behöva starta om din enhet för återställning. Sök efter din enhet i LineageOS Wiki och titta under Särskilda startlägen rubrik för att hitta den knappkombination du behöver för att starta om för att återställa.
 14. Stäng av enheten helt och håll ned tangentkombinationen medan du startar för att komma till återställning.
 15. Enheten startar upp på en skärm som visar Android-maskoten. Använd volymkontrollerna för att bläddra igenom listan med startalternativ tills du når det Återställningsläge. Välj kraft nyckel för att starta upp i TWRP.
 16. Enheten tar några sekunder innan du anländer till TWRP-startskärmen. Du ser en lista över tillgängliga alternativ i två kolumner. Välj Torka.
 17. Svep skjutreglaget till höger längst ner för att göra en fabriksåterställning.

  TWRP hem- och torkskärmar

 18. Välj efter återställningen Tillbaka att återvända till Torka skärm och välj sedan bakåtpil att återvända hem.
 19. Välj nu Installera på TWRP-hemsidan.

  Installera ROM.

 20. På installationsskärmen ser du förhoppningsvis dina ZIP-filer listade. Annars använder du filnavigatorn längst upp på skärmen för att hitta dem. Hur som helst, välj först LineageOS ROM.
 21. TWRP tar dig till en skärm där du får veta att du har lagt till din ROM i kön för att blinka. Välj Lägg till fler dragkedjor.
 22. Tillbaka på Installera på skärmen väljer du nästa Öppna GApps-zip. Du kommer fram till samma typ av skärm som när du lade till ROM. Om du väljer att inkludera Magisk väljer du Lägg till fler dragkedjor och lägg till den. Om inte, gå vidare och Svep för att bekräfta blixten.

  Experttips: Obs! Om du väljer att inkludera Magisk väljer du Lägg till fler dragkedjor och lägger till det. Om inte, gå vidare och svep för att bekräfta blixten.

 23. TWRP kommer till handling och blinkar dina ZIP-filer i ordning. Beroende på din enhet kan det ta lite tid, så ha tålamod.
 24. När det är klart väljer du Omstart-system.

  TWRP blinkar en anpassad ROM

  Innan enheten startar om kommer TWRP att be dig att installera tillhörande app. Svep för att installera det också.

 25. Det tar lite längre tid för din enhet att starta om helt den här gången eftersom den ställer in allt från grunden. När det väl är gjort måste du gå igenom hela installationsprocessen för den nya enheten igen, inklusive att logga in på ditt Google-konto.
 26. Din enhet ska nu köra en anpassad Android-ROM.