Skip to content

Så här fixar du en dator som inte startar i felsäkert läge

11 de augusti de 2021
startup settings windows 8 56a6f90f3df78cf7729134e1

Vad man ska veta

 • Följ den här guiden om du är ”looped” tillbaka till startinställningarna eller ABO -skärmen varje gång du provar Säkert läge eller andra startmetoder.
 • Var noga med att först prova alla andra startmetoder du har tillgänglig om du inte redan har gjort det.
 • Om ingen av dem fungerar, inkluderar troliga lösningar en Windows -reparation, en systemåterställning eller reparation av skyddade Windows -filer.

Startinställningarna (Windows 10 och 8) och menyerna för avancerade startalternativ (Windows 7, Vista och XP) hjälper dig att starta Windows på särskilt konfigurerade sätt för att kringgå vilket problem som helst som hindrar Windows från att starta normalt. Men vad händer om alla alternativ du försöker misslyckas, och när din dator startar om, är du direkt tillbaka på en av dessa skärmar?

Anledningar till att din dator inte startar i felsäkert läge

Detta Start -inställningsslinga eller Avancerad startalternativslinga, beroende på din version av Windows, är ett vanligt sätt på vilket Windows inte startar. Detta är felsökningsguiden att följa om du återvänder direkt till startinställningarna eller ABO -skärmen vid varje försök att gå in i felsäkert läge, senast känt bra konfiguration och andra startmetoder.

Startinställningar (Windows 8).
Om du inte ens kan komma till den här menyn kommer du hela vägen till Windows -inloggningsskärmen, eller om du ser något slags felmeddelande, se Felsökning av en dator som inte slås på för ett bättre sätt att fixa din specifikt problem.

Så här fixar du en dator som alltid stannar vid startinställningar eller avancerade startalternativ

Denna procedur kan ta allt från minuter till timmar beroende på varför Windows inte startar i felsäkert läge eller något av de andra Windows -diagnostiklägena. Så här gör du:

 1. Försök att starta Windows i alla tillgängliga startmetoder. Du kanske redan har gjort detta, men om inte, vet du att varje startmetod som är tillgänglig från menyn Startinställningar eller Avancerade startalternativ finns där eftersom det hjälper till att undvika ett eller flera specifika problem som hindrar Windows från att laddas:

  • Starta Windows i felsäkert läge
  • Starta Windows med den senast kända goda konfigurationen
  • Starta Windows i lågupplöst video-/visningsläge

  Aktivera Säkert läge i Startinställningar för Windows 10

  Prova alternativet att starta Windows normalt också – du vet aldrig. Se tipsen längst ner på sidan för hjälp om Windows faktiskt startar i ett av de tre lägena ovan.

 2. Reparera din Windows -installation. Den vanligaste anledningen till att Windows kontinuerligt återgår till menyn Startup Settings eller Advanced Boot Options är att en eller flera viktiga Windows -filer är skadade eller saknas. Reparation av Windows ersätter dessa viktiga filer utan att ta bort eller ändra något annat på din dator.

  Menyn Avancerade alternativ i Windows 10

  Avancerade alternativ (Windows 10).
  I Windows 10, 8, 7 & Vista kallas detta för a Startreparation. Windows XP kallar det för en Reparationsinstallation. Windows XP -reparationsinstallationen är mer komplicerad och har fler nackdelar än startreparationen som finns i senare Windows -operativsystem. Så om du är en XP -användare kan du vänta tills du har provat dessa andra steg först.

 3. Utför en systemåterställning från avancerade startalternativ eller systemåterställningsalternativ, beroende på din version av Windows, för att ångra de senaste ändringarna.

  Systemåterställning i avancerade startalternativ för Windows 10

  Windows kan återgå till menyn Startup Settings eller Advanced Boot Options på grund av skador på en drivrutin, en viktig fil eller en del av registret. En systemåterställning kommer att återställa alla dessa saker till det tillstånd de var i vid en tid då din dator fungerade bra, vilket kan lösa ditt problem helt.

  Windows 10 och 8: Systemåterställning är tillgänglig utanför Windows 10 och 8 från menyn Avancerade startalternativ. Se Hur du får tillgång till avancerade startalternativ i Windows 10 eller 8 för hjälp.

  Windows 7 och Vista: Systemåterställning är tillgänglig från utsidan av Windows 7 och Vista via systemåterställningsalternativ och är lättast tillgänglig när du startar från din Windows installationsskiva. Om du använder Windows 7 är Systemåterställningsalternativ också tillgängliga här från menyn Avancerade startalternativ som Reparera din dator alternativ. Detta kanske inte fungerar, beroende på vad som orsakar ditt övergripande problem, så du kan behöva starta till installationsskivan trots allt.

  Ett annat alternativ för Windows 10, 8 eller 7: Om du inte har din Windows 10, 8 eller 7 installationsskiva eller flash -enhet men du har åtkomst till en annan dator med en av dessa versioner av Windows installerad, som en annan i huset eller en väns, kan du skapa reparation media därifrån som du kan använda för att slutföra detta steg på din trasiga dator. Se hur du skapar en Windows 7 -systemreparationsskiva eller hur du skapar en Windows 10 eller 8 -återställningsenhet för självstudier.

  Windows XP & Me -användare: Det här felsökningsalternativet gäller inte dig. Systemåterställning gjordes tillgängligt från en startbar skiva som började med lanseringen av Windows Vista.

 4. Använd kommandot System File Checker för att reparera skyddade Windows -filer. En skadad operativsystemrelaterad fil kan hindra dig från att komma förbi menyn Startup Settings eller Advanced Boot Options och sfc -kommandot kan lösa problemet. Eftersom du inte kan komma åt Windows just nu måste du utföra det här kommandot från kommandotolken som finns tillgänglig från avancerade startalternativ (Windows 10 och 8) eller alternativ för systemåterställning (Windows 7 och Vista). Se anteckningarna ovan om åtkomst till dessa diagnostiska områden.

  Windows XP & Me -användare: Återigen, det här felsökningsalternativet är inte tillgängligt för dig. Systemfilkontrollen är endast tillgänglig från inom Windows i ditt operativsystem. Chansen är stor att om Windows-reparationen du försökte i steg 2 inte fungerade så kommer det inte heller att göra det, men det är värt ett försök med tanke på hårdvarufokuserad felsökning nästa.

 5. Rensa CMOS. Om du rensar BIOS -minnet på moderkortet återgår BIOS -inställningarna till fabriksinställningarna. En felkonfiguration i BIOS kan vara orsaken till att Windows inte ens startar i felsäkert läge. Om rensningen av CMOS löser ditt Windows -startproblem, se till att alla ändringar du gör i BIOS är klara en i taget, så om problemet återkommer vet du vilken ändring som orsakade problemet.

 6. Byt ut CMOS -batteriet om din dator är mer än tre år gammal eller om den har varit avstängd under en längre tid. CMOS -batterier är billiga och batterier som inte längre laddar kan orsaka alla slags konstiga beteenden under Windows -startprocessen.

 7. Återställ allt du kan få tag på. Återställning kommer att återupprätta de olika anslutningarna inuti din dator och kan avhjälpa felet som gör att Windows fastnar vid skärmen Avancerade startalternativ eller Startinställningar. Prova att återställa följande maskinvara och se om Windows startar korrekt:

  • Sätt tillbaka alla interna data- och strömkablar
  • Sätt tillbaka minnesmodulerna
  • Sätt tillbaka eventuella expansionskort

  Koppla ur och anslut ditt tangentbord, mus och andra externa enheter också.

 8. Testa RAM -minnet. Om en av datorns RAM -moduler misslyckas helt kommer datorn inte ens att starta. För det mesta misslyckas dock minnet långsamt och kommer att fungera upp till en punkt. Om ditt systemminne inte fungerar kan det hända att Windows inte kan starta i något läge. Byt ut minnet i din dator om det finns några problem i minnetestet. Steg 9 och 10 innebär båda svårare och destruktiva lösningar på att Windows fastnar i menyn Startup Settings eller Advanced Boot Options. Det kan vara så att en av nedanstående lösningar är nödvändig för att åtgärda ditt problem, men om du inte har varit flitig med din felsökning fram till denna punkt kan du inte säkert veta att en av de enklare lösningarna ovan inte är rätt ett.

 9. Testa hårddisken. Ett fysiskt problem med din hårddisk är verkligen en anledning till att Windows kanske inte startar som det ska. En hårddisk som inte kan läsa och skriva information ordentligt kan verkligen inte ladda ett operativsystem korrekt – även Säkert läge. Byt ut din hårddisk om dina test visar ett fel. När du har bytt hårddisk måste du utföra en ny installation av Windows. Om din hårddisk klarar ditt test är hårddisken fysiskt bra, så orsaken till ditt problem måste vara med Windows, i så fall kommer nästa steg att lösa problemet.

 10. Utför en ren installation av Windows. Denna typ av installation raderar enheten som Windows är installerad på och installerar sedan operativsystemet igen från grunden.

Tips och mer information

Om Windows startar i ett eller flera av Säkert läge men det är det, fortsätt med felsökningsstegen på den här sidan, vilket blir lite lättare att slutföra tack vare din åtkomst till Säkert läge. Om Windows startar efter aktivering av senast känd god konfiguration orsakade detta några ändringar som gjordes efter den senaste gången datorn startade korrekt och felet kan återkomma om samma ändringar görs. Om du kan undvika att orsaka samma problem igen så finns det inget mer att göra och allt ska vara bra. Om Windows startar med lågupplöst video aktiverat är det en mycket god chans att datorns grafikkort är felaktigt:

 1. Försök först att justera skärmupplösningen till något mer bekvämt och se om problemet helt enkelt försvinner. Om inte, prova den här felsökningen:

 2. Låna en fungerande bildskärm från en annan dator och prova den istället för din.

 3. Uppdatera drivrutinerna till grafikkortet.

 4. Testa datorns minne och byt ut minnet om tester visar något problem.

 5. Byt ut grafikkortet eller lägg till ett grafikkort om din video är integrerad i moderkortet.