Skip to content

Så här inaktiverar du skyddat läge i Internet Explorer

31 de juli de 2021
internet explorer logo 5af218de8023b9003787bb6c

Skyddat läge hjälper till att förhindra att skadlig programvara utnyttjar sårbarheter i Internet Explorer och skyddar din dator från de vanligaste sätten som hackare kan få åtkomst till ditt system. Så viktigt som skyddat läge är, det har varit känt för att orsaka problem i specifika situationer, så att inaktivera funktionen kan vara fördelaktig vid felsökning av vissa scenarier. Inaktivera det dock inte om du har anledning att tro att det orsakar ett stort problem i Internet Explorer. Om det annars fungerar normalt är det säkrast att hålla det aktiverat. Följ dessa enkla steg för att inaktivera Internet Explorer Protected Mode: Dessa steg gäller för Internet Explorer versioner 7, 8, 9, 10 och 11, när de installeras på Windows 10, Windows 8, Windows 7 eller Windows Vista.

Internet Explorer -metod

 1. Öppna Internet Explorer.

  Om du hellre inte vill gå igenom Internet Explorer för att inaktivera skyddat läge, se tips 2 längst ner på denna sida för några alternativa metoder.

 2. Gå till kommandofältet Verktyg > Internet-alternativ.

  Verktygsknapp och menyalternativ för Internetalternativ i Windows 10 Internet Explorer

  I Internet Explorer 9, 10 och 11 har Verktyg menyn visas när du trycker på Alt nyckel en gång. Se vilken version av Internet Explorer har jag? om du inte är säker.

 3. Välj säkerhet flik.

 4. Avmarkera i den nedre halvan av det här fönstret, direkt ovanför de flera knapparna du ser Aktivera skyddat läge. Inaktivera skyddat läge kräver en omstart av Internet Explorer, som du kanske har sett bredvid kryssrutan i det här steget.

 5. Välj OK.

  Fliken Säkerhet, Aktivera Skyddat läge och OK -knappen i Windows 10 Internet Explorer Internet -fönster

 6. Välja OK om du uppmanas med en Varning! dialogruta, som informerar om det De aktuella säkerhetsinställningarna riskerar din dator.

 7. Stäng Internet Explorer och öppna den igen.

Verifierat att Skyddat läge verkligen är inaktiverat genom att kontrollera inställningen igen, men det bör också finnas ett kort meddelande längst ned i Internet Explorer som säger att det är avstängt. Försök igen för att besöka de webbplatser som orsakade dina problem för att se om återställning av Internet Explorer säkerhetsinställningar på din dator hjälpte.

Windows registermetod

Ett avancerat sätt att inaktivera skyddat läge i Internet Explorer är via Windows -registret.

 1. Öppna registerredigeraren.

  Kör menyn i Windows 10 med kommandot "regedit" inskrivet

 2. Använd mapparna till vänster för att öppna följande nyckel i HKEY_CURRENT_USER -kupan: Software Microsoft Windows CurrentVersion Internet Settings

 3. I Internetinställningar nyckel, öppna Zoner undernyckel och öppna sedan den numrerade mappen som motsvarar zonen där du vill inaktivera skyddat läge.

  • 0: Lokal dator
  • 1: Intranät
  • 2: Pålitliga sidor
  • 3: Internet
  • 4: Begränsade webbplatser
 4. Skapa ett nytt REG_DWORD -värde som heter 2500 inom zonen.

  Registerredigeraren i Windows 10 öppen för Internetinställningar, zon 1, med dokument 2500 markerat

 5. Öppna det nya värdet och ställ in det som 3 för att inaktivera skyddat läge (0 gör det möjligt).

  Windows 10 register DWORD -värde för att inaktivera IE -skyddat läge

Läs mer om hur du hanterar inställningarna för skyddat läge på det här sättet i denna Super User -tråd.

Mer information om IE Protected Mode

 1. Skyddat läge är inte tillgängligt med Internet Explorer installerat på Windows XP. Windows Vista är det tidigaste operativsystemet som stöder det.

 2. Prova andra sätt att öppna Internetalternativ för att ändra inställningen för skyddat läge. Den ena är med kontrollpanelen, men en ännu snabbare metod är genom en kommandotolk eller dialogrutan Kör med hjälp av inetcpl.cpl kommando. En annan är via Internet Explorer -menyknappen längst upp till höger i programmet (som du kan utlösa med Alt+X tangentbordsgenväg).

 3. Du bör alltid hålla programvara som Internet Explorer uppdaterad. Se Hur du uppdaterar Internet Explorer om du behöver hjälp.

 4. Skyddat läge är inaktiverat som standard endast i Pålitliga sidor och Lokalt intranät zoner, varför du måste avmarkera Aktivera skyddat läge kryssrutan i Internet och Begränsade webbplatser zoner.

 5. Vissa versioner av Internet Explorer på vissa versioner av Windows kan använda det som kallas Förbättrat skyddat läge. Detta finns också i Internet-alternativ fönster, men under Avancerad flik. Om du aktiverar utökat skyddat läge i Internet Explorer måste du starta om datorn för att den ska träda i kraft.