Skip to content

Så här kör du en delvis sökning på Google

30 de juli de 2021
GettyImages 453316791 56d5b6a13df78cfb37da3842

Om du behöver söka efter något på Google men inte är helt säker på vilka ord du ska använda kan en delvis sökning vara till hjälp. Att veta hur man kör en ofullständig sökning som denna kan vara till hjälp för att effektivt begränsa resultaten. Vanligtvis, när du letar upp något på Google, vet du exakt vad du ska skriva. Men vad händer om du letar efter ett namn, till exempel, men du bara vet en del av det? Eller kanske är det en film eller en plats eller något annat som har flera delar av termen men du är inte säker på vad en eller flera av dessa delar är. Det är här en delvis sökning blir till hjälp. Nedan finns olika sätt att söka på Google när du saknar ett eller flera viktiga ord.

Kör ett jokertecken

Google låter dig söka med jokertecken, vilket i huvudsak innebär att du kan köra en sökning med saknade ord. Detta är det överlägset mest effektiva sättet att hitta fraser när du inte har all information. Till exempel kanske du behöver utföra en delvis namnsökning eftersom allt du vet om personen är deras för- och efternamn, men du är säker på att deras mellannamn är listat online också. För att söka efter vad du do vet, men lämna fortfarande utrymme för mellannamnet för att dyka upp i resultaten, gör ungefär så här: ”john * smith”

Detta kommer att visa resultat för alla typer av iterationer av detta, t.ex. John Michael Smith, John Blair Smith, John A. Smith, etc. Inkludera citattecken om du vill att alla söktermer ska ingå som en fras. Du kan inte använda jokertecken för att hitta en del av ett enda ord; asterisken bara ord för fraser. Om du behöver kunna den första delen av ett ord finns det andra sökmotorer för det, till exempel OneLook.

Omge villkoren i citat

Ett annat sätt att köra en delvis sökning på Google är att använda citat. Precis som du läste ovan, håller citat orden ihop för att tvinga sökmotorn att hitta resultat som matchar exakt det du anger. Till exempel kanske du letar efter texter och du kan bara några få bitar av ord men ingenting i en komplett struktur. Du kan göra en sökning som denna: ”detta var året” ”ingenting har förändrats”

Om du valde alternativet att inte använda citattecken kan du hitta texter som innehåller de flesta eller alla dessa ord men i olika delar av låten, vilket gör det mycket svårare att hitta spåret du faktiskt letar efter.

Använd booleska sökoperatörer

Boolska sökoperatörer tillhandahåller djupa anpassningar för dina Google -sökningar. Till exempel är ett sätt att köra en partiell sökning med minussymbolen, vilket kommer att eliminera allt du definierar från resultaten. Detta är användbart om resultaten är överväldigade med saker som inte är relaterade till det du letar efter; minustecknet filtrerar bort hela grupper av data. Kanske gör du vetenskapliga läxor och blir tillsagd att undersöka Amazonas regnskog. Kör en sökning efter amazon information är nästan full av information på Amazon.com. Det är bättre att köra en sökning så här: amazon information -företag -site: amazon.com

Som ni ser har vi tagit bort information om företag eftersom Amazonas regnskog inte är associerad med ett företag, och inte heller kommer relevant regnskogsinformation att hittas på Amazon.com, så sökparametern ”webbplats” är nödvändig här. Ett annat tips för att köra delvisa Google -sökningar i par med booleska operatörer är att använda + inom sökningen. Vad detta gör är att spåra resultat som har just det ordet eller frasen. I det här exemplet kopplas en personsökning efter John (något) Smith ihop med Maryland för att säkerställa att alla resultat inte bara innehåller det namnet utan också den platsen. ”john * smith” +maryland

Att söka utan plustecknet skulle lista miljoner fler resultat, vilket gör din sökning mycket svårare än den behöver vara.

Få alltid att falla på plats

Här är ett sista exempel där vi kan använda alla dessa partiella söktekniker för att borra djupt in i Google för att hitta exakt vad vi behöver trots att vi inte har all information: ”john * smith” +maryland ”29 februari” ” * edmondson”

Naturligtvis kommer en sådan sökning att minska resultaten avsevärt, men det är vad vi är ute efter. I det exemplet finns det mindre än fem resultat. Så, om du är säker på att alla dessa saker är nödvändiga och kommer att finnas online på samma ställe, har du mycket bättre tur att använda allt.