Skip to content

Så här lägger du till administratörskonton till din Mac

9 de augusti de 2021
GettyImages 1190820228 31fc4f41bf0b44c0a13e472fe15999cd

Vad man ska veta

 • Gå till Systeminställningar > Användare och grupper > låsa ikon> Lösenord > OK > + > Administratör > ange information> Skapa användare.
 • För att marknadsföra en användare, gå till Användare och grupper > Administratör > konto att ändra> Låt användaren administrera den här datorn.

Den här artikeln förklarar hur du lägger till ytterligare administratörskonton eller marknadsför befintliga användare i macOS 10.15 (Catalina), men proceduren är nästan identisk i äldre versioner.

Om administratörskonton

Ett administratörskonto har samma grundläggande funktioner som ett vanligt användarkonto, inklusive en egen hemmapp, skrivbord, bakgrunder, inställningar, musik, bokmärken, meddelandekonton, adressbok/kontakter och andra kontofunktioner. Att skilja ett administratörskonto åt är dess förhöjda behörighetsnivåer. Administratörer kan ändra systeminställningar som styr hur Mac fungerar och känner, installera programvara och utföra många speciella uppgifter som vanliga användarkonton inte kan utföra. Din Mac -dator behöver bara ett administratörskonto, men att tillåta en eller två andra betrodda personer att ha administratörsrättigheter är en enkel process.

Skapa ett nytt administratörskonto

Du måste vara inloggad som administratör för att skapa eller redigera användarkonton. Du skapade ett administratörskonto när du först konfigurerade din Mac. Sedan:

 1. Lansera Systeminställningar från Apple -menyn eller Ansökningar mapp.

  Kommandot Systeminställningar under Apple -menyn

 2. Klick Användare och grupper.

  macOS systeminställningar

 3. Klicka på låsikonen och ange ditt lösenord. Klick OK.

  1628472230 547 Sa har lagger du till administratorskonton till din Mac Lösenord” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-23″ >

 4. Klicka på plusknappen (+) under listan över användarkonton.

  Plustecknet för att lägga till ett konto.

 5. Välj Administratör från rullgardinsmenyn med kontotyper.

  1628472230 528 Sa har lagger du till administratorskonton till din Mac Användare> Admin” class=”lazyload” id=”mntl-sc-block-image_1-0-31″ >

 6. Ange den begärda informationen: den nya kontoinnehavarens fullständiga namn, kontonamn, lösenord och lösenordstipp. Klicka på knappen bredvid Lösenord för att låta lösenordsassistenten generera ett lösenord åt dig.

 7. Klick Skapa användare.

En ny Hem mapp skapas med kontots korta namn och en slumpmässigt vald ikon för att representera användaren. Du kan när som helst ändra användarikonen genom att klicka på ikonen och välja en ny från rullgardinsmenyn med bilder. Upprepa ovanstående process för att skapa ytterligare administratörskonton. När du har skapat konton klickar du på låsikonen i det nedre vänstra hörnet av Användare och grupper rutan för att förhindra att andra gör ändringar.

Marknadsför en befintlig standardanvändare till administratör

Du kan också marknadsföra ett vanligt användarkonto till ett administratörskonto. Öppen Användare och grupper enligt ovan, logga in på din Administratör konto och välj det konto du vill ändra. Sätt en bock bredvid Låt användaren administrera den här datorn. En användning för ett administratörskonto är att hjälpa till med att diagnostisera problem med din Mac. Att ha ett administratörskonto i perfekt skick kan hjälpa till att utesluta problem som orsakas av korrupta filer i en användares konto.