Skip to content

Så här slår du på eller av Mac Dark Mode

31 de juli de 2021
DarkMode2500 5b5b7cdc46e0fb005028aae5

Vad man ska veta

 • Gå till Äpple menyn och välj Systeminställningar > Allmän. Bredvid Utseende, Välj Mörk från de tillgängliga alternativen.
 • Att byta till mörkt läge fungerar på appar som levereras av Apple (t.ex. foton, e-post och kalender) och det allmänna Mac-gränssnittet.
 • Använd en dynamisk skrivbordsbild för att minska ljuset från resten av skrivbordet.

Den här artikeln förklarar hur du arbetar med Dark Mode, en inställning på systemnivå som fungerar med alla appar som följer med Mac. Tredjepartsappar kan också välja att använda alternativet Mörkt läge. Informationen i denna artikel gäller Mac -datorer med macOS Mojave och senare.

Så här slår du på eller av mörkt läge på en Mac

Mörkt läge är lättare för dina ögon och hjälper många användare att hantera ögonspänningar. Apple introducerade Dark Mode med macOS Mojave. Även om mörkt läge inte är automatiskt aktiverat är det enkelt att slå på och av.

 1. Gå till Apple -menyn och välj Systeminställningar.

 2. Välj Allmän på skärmen Systeminställningar.

  Allmänt markerat i fönstret Systeminställningar

 3. Bredvid Utseende, Välj Mörk för att aktivera Dark Mode. (Välj Ljus för att återgå till ljusläge.)

  Mac Systeminställningar Utseende med mörkt markerat

 4. När det är aktiverat tillämpas mörkt läge omedelbart på menyer, knappar och fönster, inklusive fönstret Systeminställningar.

  Mörkt läge i fönstret Systeminställningar

Använda mörkt läge

De appar som Apple levererar, till exempel foton, e-post, kartor och kalender, stöder alla mörkt läge. Men om du hoppades på fullständigt mörker för att slå sig ner på din Mac, finns det ett annat steg att ta: tona ner Mac: s skrivbord. Du kan välja din egen mörka anpassade bild för skrivbordet, men att använda en av de dynamiska skrivbordsbilderna eller mörka stillbilder som ingår i macOS Mojave och senare är en bättre lösning.

Om dynamiska skrivbordsbilder

Dynamiska skrivbordsbilder ändrar utseende, spårar tid på dagen och producerar mörkare tapeter på natten och ljusare skrivbord under dagen. De dynamiska skrivbordsbilder som ingår i din Mac kan dock ställas in för att visa en ljus eller mörk bild kontinuerligt. Om du väljer den mörka skrivbordsbilden kan du ytterligare förbättra gränssnittet för mörkt läge.

 1. Starta Systeminställningar och välj Skrivbord och skärmsläckare.

  Systeminställningar med "Skrivbord och skärmsläckare" markerade

 2. Välj Skrivbord fliken och hitta sedan Dynamiskt skrivbord bilder.

  Skrivbord och skärmsläckare med "Desktop" och "Dynamic Desktop" markerat

 3. Välj en dynamisk skrivbordsbild och välj sedan Dynamisk från rullgardinsmenyn bredvid den stora miniatyren. Dessa bilder rör sig från ljus till mörkt när dagen fortskrider.

  Skrivbord och skärmsläckare med dynamisk markerad

 4. Om du föredrar att skrivbordet förblir mörkt hela tiden väljer du Mörk (fortfarande) från rullgardinsmenyn bredvid bildminiatyren eller välj en av de mörka versionerna av Apple-skärmar i Skrivbordsbilder under dynamiska skrivbordsbilder. Skrivbordet ändras för att visa den bild du väljer.

  "Mörkt still" markeras bredvid bildminiatyren i panelen Skrivbord och skärmsläckare

Nattskift kan underlätta ögonspänningen

Mörkt läge är inte den enda funktionen inbyggd i macOS som kan hjälpa till att lindra ögonspänningar. Night Shift justerar skärmens ljusstyrka och vitpunktsbalans beroende på tid på dagen för att minska trötthet. Det ändrar färgerna på din skärm för att bli varmare efter mörkret. Night Shift dök först upp på iPhones och iPads och kom till Mac med macOS Sierra. Det används ofta med stillbilder på skrivbordet, men när det aktiveras med ett Dark Mode -skrivbord håller Night Shift starkt blått ljus i avstånd, vilket minskar ögonspänningen och låter dig känna dig mer avslappnad på kvällen. Slå på nattskift Systeminställningar > Visar > Nattskift.

Nattskift markerat i Displayinställningar