Skip to content

Så här startar du Windows 7 med den senast kända goda konfigurationen

9 de augusti de 2021
win7 wallpaper large e8fc7d5f7ff34d69bc43054aeec81413

Last Known Good Configuration, eller LKGC för kort, är ett sätt på vilket du kan starta Windows 7 om du har problem med att starta det normalt. Den laddar drivrutiner och registerdata som fungerade förra gången du startade framgångsrikt och stängde sedan av datorn. Den största varningen med Last Known Good Configuration är att det bara är värdefullt om Windows 7 fungerade som du skulle förvänta dig förra gången du stängde av det ordentligt. Så om du har startat Windows, försökt åtgärda ett problem och sedan stängt av det igen med problemet okorrigerat, hjälper den här guiden inte. Så det viktigaste rådet vi kan ge är att använd LKGC som ett av de allra första felsökningsstegen för förarproblem och problem som Blue Screens of Death. Dessa anvisningar gäller för Windows 7 och Vista. Senast kända bra konfiguration är inte tillgänglig i Windows 10 eller Windows 8, men det finns andra startalternativ som du kan läsa om längst ner på denna sida.

Tryck på F8 -tangenten på Windows 7 -stänkskärmen

För att starta Windows 7 med Senast känd god konfiguration, tryck på F8 nyckel om och om igen precis som, eller precis innan, startskärmen i Windows 7 börjar laddas (dvs. fortsätt att trycka på den medan Windows startar). Detta laddar menyn Avancerade startalternativ. Det är verkligen lätt att missa det lilla fönstret av möjligheter att trycka på F8. Om du ser att Windows 7 -animationen börjar är det för sent. Om du inte trycker på F8 i tid, vänta tills inloggningsskärmen för Windows 7 visas och starta om datorn därifrån. Logga inte in. Om du gör det och sedan stänger av Windows 7, förlorar du alla fördelar med att använda LKGC.

Välj Senast känd bra konfiguration

Menyn Avancerade startalternativ i Windows 7

Använd piltangenterna på tangentbordet för att markera Senast kända bra konfiguration (avancerad)och tryck sedan på Stiga på.

Vänta tills Windows 7 startar

Windows 7 stänkskärm

Vänta medan Windows 7 startar, förhoppningsvis normalt. Det ska inte ta mycket längre tid än du är van vid. Till skillnad från att starta Windows 7 i felsäkert läge finns det inga skrämmande listor över systemfiler som körs ner på skärmen när Windows börjar med Last Known Good Configuration. Kom ihåg att allt du gör är att spola tillbaka drivrutins- och registerinställningarna till de som fungerade förra gången Windows 7 stängdes av ordentligt.

Logga in på ditt konto

Windows 7 inloggningsskärm

Logga in på samma Windows 7 -konto som du brukar använda. Om Windows 7 inte alls startade och du har nått den här punkten är det ett gott tecken på att Last Known Good Configuration kommer att lösa, eller åtminstone få dig närmare att lösa, problemet du hade. Om ditt problem inte började förrän senare måste du vänta till nästa steg för att se om LKGC gjorde dig bra.

Kontrollera om problemet är löst

Windows 7 skrivbord

Vid denna tidpunkt har Windows 7 laddat in ”känd bra” drivrutins- och registerkonfigurationsdata, så du måste nu testa för att se om problemet försvann. Om Windows 7 inte startade överhuvudtaget, grattis, det ser ut som att Last Known Good Configuration fungerade som en charm. Annars måste du testa för att se om problemet som uppstod återkommer. Om du till exempel upplevde en BSOD när du gick in på kontrollpanelen, prova. Om du försökte uppdatera en Windows 7 -drivrutin och ditt ljud slutade fungera, prova det nu. Om den senast kända goda konfigurationen inte löste problemet kommer det inte att vara till någon större nytta att försöka igen. Det är bara bra en gång sedan, tyvärr lagrar Windows 7 inte flera konfigurationer. I de flesta fall är ditt nästa alternativ att använda Systemåterställning. Vi har en artikel om hur du använder Systemåterställning för att ångra systemändringar i Windows om du behöver hjälp. Men om du följde en felsökningsguide som är specifik för problemet du har, är ditt bästa alternativ att gå tillbaka till felsökningen och fortsätta enligt anvisningarna.

LKGC i Windows 10

Om du inte använder Windows 7 eller Vista kanske du undrar hur du startar Windows 10 eller 8 med Last Known Good Configuration. Även om det finns en liknande startmeny med felsökningsverktyg, innehåller den inte möjligheten att använda LKGC. Det du kan göra istället i Windows 10 eller 8 är att starta till Säkert läge, vilket är en starttyp som laddar grundläggande drivrutiner och ofta är ett första steg i felsökning av startproblem. Se Hur du använder avancerade startalternativ för mer information om allt du kan göra från den här menyn och kolla hur du får tillgång till avancerade startalternativ i Windows 10 eller 8 för hjälp med att komma dit. Från och med januari 2020 stöder Microsoft inte längre Windows 7. Vi rekommenderar att du uppgraderar till Windows 10 för att fortsätta ta emot säkerhetsuppdateringar och teknisk support.