Skip to content

Så här startar du Windows i felsäkert läge med hjälp av systemkonfiguration

13 de augusti de 2021
system configuration safe boot bcd58f94df3144e0adf9b046e0c987b5

Ibland är det nödvändigt att starta Windows i felsäkert läge för att korrekt felsöka ett problem. Vanligtvis gör du detta via menyn Startup Settings (Windows 10 och 8) eller via menyn Advanced Boot Options (Windows 7, Vista och XP). Beroende på vilket problem du har kan det dock vara lättare att starta Windows automatiskt i felsäkert läge utan att behöva starta till en av de avancerade startmenyerna, vilket inte alltid är en lätt uppgift. Följ instruktionerna nedan för att konfigurera Windows för att starta om direkt till felsäkert läge genom att göra ändringar i systemkonfigurationsverktyget, vanligtvis kallat som MSConfig. Du måste kunna starta Windows normalt för att göra detta. Om du inte kan måste du starta Säkert läge det gammaldags sättet. Se hur du startar Windows i felsäkert läge om du behöver hjälp med det. Denna process fungerar i Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista och Windows XP.

Starta Windows i felsäkert läge med MSConfig

Det bör ta mindre än 10 minuter att konfigurera MSConfig för att starta Windows till felsäkert läge. Här är hur:

 1. I Windows 10 och Windows 8, Högerklicka eller tryck och håll Start -knappen eller använd VINN+X genväg, för att aktivera Power User -menyn. Sedan Välj Springa. I Windows 7 och Windows Vista väljer du Start knapp. I Windows XP väljer du Start och då Springa.

 2. Skriv följande i textrutan: msconfig

  Välj OKeller tryck på Stiga på. Gör inga ändringar i MSConfig -verktyget än de som beskrivs här för att undvika att orsaka allvarliga systemproblem. Det här verktyget styr ett antal andra startaktiviteter än de som är involverade i Säkert läge, så om du inte är bekant med det här verktyget är det bäst att hålla sig till det som beskrivs här.

 3. Gå in i Känga fliken högst upp i fönstret. I Windows XP är den här fliken märkt BOOT.INI

 4. Markera rutan bredvid Säker stövel (kallad /SÄKER STÖVEL i Windows XP). Radioknapparna under Säker stövel alternativ startar de olika andra lägena i Säkert läge:

  • Minimal: Startar standarden Säkert läge
  • Alternativt skal: Börjar Felsäkert läge med kommandotolk
  • Nätverk: Börjar Säkert läge med nätverk

  Se Felsäkert läge (vad det är och hur det används) för mer information om de olika alternativen för Säkert läge.

  Windows 10 systemkonfiguration.
 5. Välj OK.

 6. Du blir ombedd att antingen Omstart, som startar om datorn omedelbart, eller Avsluta utan omstart, som stänger fönstret och låter dig fortsätta använda din dator, i så fall måste du starta om manuellt.

 7. Efter omstart startar Windows automatiskt i felsäkert läge. Windows fortsätter att starta i felsäkert läge automatiskt tills systemkonfiguration är konfigurerad för att starta igen normalt, vilket vi kommer att göra under de kommande flera stegen. Om du föredrar att fortsätta att starta Windows i felsäkert läge automatiskt varje gång du startar om, till exempel om du felsöker en särskilt otäck del av skadlig kod kan du stanna här.

 8. När ditt arbete i felsäkert läge är klart, starta igen systemkonfigurationen som du gjorde i steg 1 och 2 ovan.

 9. Välj den Normal start radioknapp (på Allmän fliken) och välj sedan OK.

  Normalt startalternativ valt i systemkonfiguration

 10. Du uppmanas igen med samma starta om din dator fråga som i steg 6. Välj ett alternativ, troligtvis Omstart.

 11. Din dator startar om och Windows startar normalt … och fortsätter att göra det.

Mer hjälp med MSConfig

MSConfig sammanför en kraftfull samling av systemkonfigurationsalternativ i ett lättanvänt, grafiskt gränssnitt. Du kan utföra fin kontroll över vilka saker som laddas när Windows gör det, vilket kan visa sig vara en kraftfull felsökningsövning när din dator inte fungerar korrekt. Många av dessa alternativ är dolda bort i mycket svårare att använda administrativa verktyg i Windows, som appleten Services och Windows -registret. Med några klick i rutor eller alternativknappar kan du på några sekunder göra i MSConfig vad som skulle ta mycket lång tid i svårare att använda och svårare att komma till områden i Windows.