Skip to content

Säg hej till din Macs tangentbordsmodifierarknappar

11 de juli de 2021
keyboardimac 56a5d5075f9b58b7d0dea0bc

Du har nog lagt märke till att dessa Mac-modifieringssymboler visas i olika applikationsmenyer. Vissa är lätta att förstå eftersom samma symbol är inskriven på en tangent på din Macs tangentbord. Men många av menysymbolerna finns inte på tangentbordet, och om du använder ett Windows-tangentbord är det troligt att ingen av dessa symboler dyker upp alls. Mac-modifieringsnycklarna är viktiga. De används för att komma åt specialfunktioner, som att styra Macs startprocess, kopiera valda objekt, inklusive text, öppna fönster, till och med skriva ut det för närvarande öppna dokumentet. Och det är bara några av de vanliga funktionerna.

Förutom kortkommandon för vanliga systemfunktioner finns det också genvägar som används av enskilda applikationer, till exempel Mac: s Finder, Safari och Mail, liksom de flesta appar från tredje part, inklusive spel, produktivitetsappar och verktyg. Kortkommandon är en viktig del av att bli mer produktiva. det första steget i att bekanta dig med kortkommandon är att förstå genvägsymbolerna och vilka tangenter som är associerade med dem.

Symbol Mac-tangentbord Windows-tangentbord
Kommandotangent Windows / Start-tangenten
Alternativknapp Alt-tangenten
Kontrollknapp Ctrl-tangent
Skift-tangent Skift-tangent
Caps Lock-tangent Caps Lock-tangent
Radera nyckel Backspace-nyckel
Esc-nyckel Esc-nyckel
fn Funktionsknapp Funktionsknapp

Mac-menygenvägsymboler

Med menysymbolerna sorterade är det dags att sätta din nya tangentbordskunskap i arbete. Här är listor över några av de vanligaste tangentbordsgenvägarna för Mac:

 

Mac OS X Starttangentbordsgenvägar

Du är förmodligen van att bara trycka på strömbrytaren för att starta din Mac, men det finns ett antal speciella starttillstånd som din Mac kan använda. Många är utformade för att hjälpa dig att felsöka problem; vissa låter dig åberopa speciella startmetoder som låter dig välja startdrivenhet, en nätverksenhet eller till och med starta från Apples fjärrservrar. Det finns en hel lista över startalternativ tillgängliga.

 

Kortkommandon för Finder Windows

Finder, som inkluderar skrivbordet, är hjärtat på din Mac. Finder är det sätt du interagerar med Macs filsystem, använder applikationer och arbetar med dokumentfiler. Kännedom om Finders genvägar kan göra dig mer produktiv när du arbetar med OS X och dess filsystem.

 

Kontrollera Safari Windows med kortkommandon

Safari är den webbläsare som oftast används för Mac-användare. Med sin hastighet och stöd för flikar och flera fönster har Safari ett antal funktioner som skulle vara svåra att dra nytta av om allt du någonsin använde var menysystemet. Med dessa kortkommandon kan du ta kommandot över Safari-webbläsaren.

 

Kontrollera Apple Mail med kortkommandon

Apple Mail är sannolikt din primära e-postklient, och varför inte; det är en stark utmanare, med många avancerade funktioner. Om du spenderar mycket tid på att använda Mail kommer du sannolikt att hitta de många kortkommandon som extremt användbara för både vardagliga uppgifter, som att samla in nya e-postmeddelanden från de olika e-postservrarna du använder eller läsa och arkivera dina många meddelanden , och de mer intressanta, som att köra e-postregler eller öppna Aktivitetsfönstret för att se vad som händer med Mail när det skickar eller tar emot meddelanden.

 

Lägg till kortkommandon för alla menyalternativ på din Mac

Ibland har ditt favoritmenykommando inte en tangentbordsgenväg. Du kan be appens utvecklare att tilldela en i nästa version av appen, men varför vänta på utvecklaren när du kan göra det själv. Med lite noggrann planering kan du använda inställningsfönstret Tangentbord för att skapa dina egna kortkommandon.