Skip to content

’SaGa Frontier Remastered’ har massor av ’Cult,’ Not Enough ’Classic’

24 de juni de 2021
2021041514092200 0232EF8B0DF9C573AC977C71E24DB711 64c763e22ee74daf889fb3050a44a72a

Viktiga takeaways

  • Ingen kan anklaga SaGa Frontier av att vara ”bara en annan japansk RPG.”
  • Det finns fortfarande inte så mycket som det, till och med 23 år senare.
  • Du säger ”friform”, jag säger ”ofokuserad och slingrande.”

Jag är glad SaGa Frontier finns, och att den har fått denna typ av stjärnbehandling med sin remaster, men det är bara inte min typ av spel. Det är ett experimentellt japanskt RPG som ursprungligen debuterade 1998, tillbaka på den första PlayStation. Trots att det var glitchy och tydligt oavslutat i sin ursprungliga utgåva, Gräns blev en hit i Japan och en kultklassiker överallt. Det har traditionellt varit splittrande; antingen älskar du det eller hatar det. För sin remaster 2021 har Square Enix fixat mycket av det som bröts i det ursprungliga spelet, bortsett från några fan-favoritbuggar, och lagt till en ny spelbar karaktär som redigerades ur den ursprungliga versionen. Det är det mest intressanta med SaGa Frontier Remastered, enligt min mening; knappt 23 år senare gick Square Enix tillbaka och fixade ett av sina mest notoriskt trasiga spel. Det skapar ett spännande prejudikat för framtida remakes.

Pengar för ingenting, scenarier gratis

SaGa Frontier är tekniskt sett det sjunde spelet i sin serie, även om det är det första som släpps i Nordamerika under Saga namn. De första tre Saga spel var bland de första RPG: erna för Game Boy och publicerades utanför Japan som tre-spelet Final Fantasy Legend serier.

Gräns sker över sju kapitel, som alla har sin egen huvudperson och undergenre. Du kan välja vilken som ska slutföras först, och för varje scenario du rensar får du bonusar till nästa. Det är kul hur spelet slutar känna sig som crossover-fiktion; vid första anblicken är det svårt att tro att många av dessa karaktärer bor i samma universum. ”Om du någonsin har klagat över att moderna videospel gör för mycket handhållning, spela sedan SaGa Frontier.” De ursprungligen tillgängliga huvudpersonerna inkluderar en hämndlysten superhjälte i japansk stil, en före detta modell som letar efter sin mans mördare, en gammal robot med minnesförlust, en ung trollkarl med en blodsfejd mot sin tvillingbror och en bard med en förmåga att vandra i fara . Remastern lägger till en åttonde karaktär, en polis på kanten, som skars för plats från den ursprungliga 1998-utgåvan. Det är ett unikt tillvägagångssätt, som Square kallar Free Scenario System, och ger teoretiskt spelet en betydande omspelbarhet. Varje berättelse kan förändras på subtila och uppenbara sätt, beroende på vilka andra kapitel du har spelat först. Det måste ha varit en mardröm att designa, vilket också förklarar varför den levererades bruten tillbaka 1998.

SaGa Frontier Remastered stridsskärm

Square Enix har fixat många av dessa problem med remastern, men några av de problem jag har med Gräns är rent stilistiska. Det har tagit många konstiga beslut under hela körtiden, främst på grund av dess praktiska inställning till berättande. Talar om vilka:

Ut på den konstiga änden av saker

År 2021 Gräns kommer av som om det är anti-Bravely Default II. Där det spelet aktivt försöker vara den platoniska JRPG, med så många troper och varumärkesmekanik som möjligt, Gräns överger de flesta från början. Den har fortfarande turbaserad strid, men det är där likheten slutar. Du stiger inte upp Gräns i traditionell mening. Istället har dina mänskliga karaktärer en chans att slumpmässigt förbättra en eller flera av deras viktiga statistik baserat på vad de har gjort i en viss kamp. Kastar trollformler och din mana förbättras; använd vapenkunskaper och du får fler vapenpoäng.

SaGa Frontier Remastered turbaserad strid

Andra karaktärer kan absorbera eller odla fiender för nya förmågor eller statliga vinster, medan robotar i din grupp kan utrusta extra utrustning för samma resultat. Det är lite komplicerat och du vill ha en FAQ till hands när du spelar igenom den. Den avslappnade inställningen till karaktärsbyggnad överför också till historien. Även om det vanligtvis är lätt att räkna ut var du ska gå in Gräns, det ger dig mycket handlingsutrymme för att vandra runt, komma i slagsmål, handla och i allmänhet hålla dig underhållen. Till och med dess fängelsehålor är öppna, vilket gör att du ofta kan räkna ut saker på egen hand.

Om du någonsin har klagat över att moderna videospel gör för mycket handhållning, spela sedan SaGa Frontier, JRPG som inte bryr sig vad du gör. Jag tillbringade mycket av min tid med spelet bara för att försöka lista ut vad jag var tänkt att åstadkomma, än mindre hur. Det känns som om det fortfarande är i beta. Spelet har sina försvarare och en stark fansamfund, men de flesta av dem kommer att berätta att det här är en nischprodukt. Lyckligtvis, SaGa Frontier Remastered är billigt till $ 25 (med hänsyn till Square Enix för att inte debitera hela 2021-priset för detta), och det är väl värt en titt om du är på humör för något konstigt. Bli inte förvånad om du inte gillar det, som jag inte, men det finns mycket här jag kan respektera.