Skip to content

Se till att du rensar bort ditt iOS-urklipp

9 de juli de 2021
IMG 4928 7441f6edbe334e8b836accdeeee88e83

TikTok och mer än 50 andra appar tar tag i innehållet på ditt urklipp, vilket gör allt du har kopierat mycket mindre säkert (och det är inte bra).

Det är nog bäst om du är mycket försiktig med vad du kopierar och klistrar in på din iPhone, eller åtminstone lär dig hur du rensar det när du kopierar något känsligt, som ett lösenord eller bankkontonummer. En ny iOS 14-funktion som meddelar användare varje gång en app öppnar Urklipp visar hur många appar som tar tag i innehållet på Urklipp utan att fråga.

Hur det fungerar: En YouTube-video visar de små banners som faller ner från toppen av din iOS-skärm varje gång en app klistrar in innehållet i urklipp. Som Ars Technica anteckningar, den ursprungliga forskningen publicerades i mars och kan inkludera urklippsinnehåll från närliggande iOS-enheter, tack vare en Universal Clipboard-funktion som introducerades 2016 med macOS Sierra.

Massor av appar: Medan TikTok kan vara den främsta misstänkta tack vare dess popularitet, visar det sig att det finns massor av appar där ute som tar tag i din urklippsinformation. Inkluderade är nyhetsappar som NPR och Reuters, spel som Fruit Ninja och PUBG Mobile och andra appar som Bed Bath and Beyond.

Vad ska man göra: Det finns inte mycket vi kan göra för att se till att apparna inte kopierar vårt urklipp – utvecklare måste ta bort funktionen från sina appar via en uppdatering. (Håll dock inte andan, TikTok lovade The Telegraph att sluta göra det, men har ännu inte gjort det.) Vad du burk gör är att antingen sluta kopiera känslig data till ditt urklipp eller, mer troligt, lära dig hur du rensar det. Det finns inget officiellt sätt att ta bort innehållet på urklipp på något operativsystem, så om du använder iOS och vill se till att ingenting kommer ut, öppnar du bara något med ett textfält (Notes är trevligt) och skriver ett par mellanslag, kopiera sedan dem. Det kommer effektivt att bli av med vad som helst där inne. Om du är en Android-användare är det troligt att liknande saker händer också, så kanske ha ett rent urklipp där också.

Slutsats: Det är troligt att de flesta appar kommer att fixa saker under de kommande veckorna, särskilt när iOS 14 träffar offentlig beta i juli. Fram till dess, se bara till att ditt urklipp är lika orört som dina händer (som du tvättar mycket, eller hur?).

Läs mer om enhetens urklipp