Skip to content

Signal Messenger App: Vad det är

27 de juni de 2021
GettyImages 1296142925 5e7af466506c4b71919afd33923209e2

Signal är en säker, krypterad meddelandeapp som är tillgänglig gratis för iOS- och Android-enheter, och det finns också en stationär app.

Vad är Signal Messenger?

Det första man ska veta om Signal är att det har samma funktion som WhatsApp. Det beror på att Brian Acton, som grundade WhatsApp, var en av grundarna av Signal-appen. De två apparna använder också ett krypteringsprotokoll med öppen källkod som Acton utvecklade, men det är ungefär där likheterna slutar. Signal är en gratis, säker meddelandeapp som låter dig skicka meddelanden, bilder och filer, ha telefonsamtal och chatta individuellt eller i grupper på ett säkert sätt som är nästan spårbart. Det beror på att Signal använder end-to-end-kryptering och bara använder ditt telefonnummer som en identifierare. Signal säger att de samlar in så lite data om dig som möjligt.

Till exempel när en federal storjury stämde Signal för att tillhandahålla data om två användare 2016, den enda datasignalen skulle kunna tillhandahålla var kontots skapande datum och det senaste anslutningsdatumet. Signal samlar inte in någon annan information som andra appar och tjänster för meddelanden samlar in: inga meddelanden, grupper, kontakter, profilinformation eller något annat. Inga insamlade data betyder inget att dela med andra. För dig betyder det att Signal inte heller har tillgång till några meddelanden eller data som du delar. De enda personerna som ser den informationen är du och vem du än skickar meddelanden.

Vad annorlunda skiljer sig från signalmeddelanden?

Medan Signal-appens säkerhet är den drivande faktorn som driver människor att ladda ner och använda den, finns det något annat som skiljer Signal från andra meddelandeprogram och banar väg för det säkra, privata meddelandesystemet det är. Signal är en oberoende, ideell organisation. Att vara ideell innebär att Signal inte stöds av annonser, så företaget har inget incitament att sälja dina data. Donationer från användare stöder dem, så du behöver aldrig ta itu med annonser, spårare eller andra avbrott som inte bara är irriterande utan också kan riskera din integritet.

Gräver in i signalkryptering

Signal har ett eget krypteringsprotokoll som skyddar meddelanden från slut till slut. Från det att du skapar det tills det levereras, läses och raderas förblir mottagaren, meddelandet och eventuella bilagor krypterade. Tänk på det på det här sättet, när du skapar ett meddelande med Signal-appen, krypteras uppgifterna till en oigenkännlig form. Det enda sättet att unscramble det är med en privat krypteringsnyckel, som bara meddelandets mottagare har. Precis som en fysisk nyckel som fungerar i ett dörrlås, är den nyckeln specifik för mottagaren. Till skillnad från en fysisk nyckel fungerar den dock bara med ett lås. Ingen annan, inte ens Signal, kan se eller samla in information om informationen i meddelandet du skickar. Och antar att du är orolig för att någon annan ser meddelandet på mottagarens enhet. I så fall erbjuder Signal till och med en självförstörande meddelandetyp, som förstör alla meddelanden du skickar efter en viss tid. Slutligen lagras allt i Signal-appen lokalt på din enhet. Ingenting går in i molnet. Ingenting går till Signals servrar. Det enda sättet som dina meddelanden kan äventyras på Signal är om din enhet äventyras.