Skip to content

Ska småbarn hållas borta från skärmar?

24 de juni de 2021
photo 1525829528215 ffae12a76ac8 657c0b4195b2464681f1804d22829c69

Viktiga takeaways

  • WHO rekommenderar barn under 5 år att spendera högst en timme om dagen på att titta på skärmar.
  • Spel för barn är nog bättre än Grand Theft Auto V.
  • Skärmtiden ska balanseras med fysisk lek och social interaktion.

Pok Pok Playroom är en ny app för barn från teamet som tog med oss Altos äventyr. Men borde barn spela spel eller till och med titta på skärmar alls? Det finns två huvudskolor här. En är att barn inte ska titta på skärmar. Det finns till och med en växande rörelse för att hålla barnen borta från alla skärmar tills de är minst 3 år gamla. Den andra åsikten är mer pragmatisk: Barnen kommer att stöta på skärmar och spel, så du borde bara kontrollera vad de ser och balansera exponeringstiden med andra aktiviteter. ”Ärligt talat beror det på vilken typ av spel som barnen spelar”, sa speljournalisten och meditationsläraren Paul Harrsion till Lifewire via e-post. ”Medan vissa föräldrar och media bara fokuserar på det negativa med spel, finns det faktiskt en positiv sida. Vissa spel och appar är bra för barn.”

Skärmar mot ögon

På grundnivå är det bara inte bra för dina ögon att stirra på en skärm. Som vuxna är vi bekanta med ögonspänning och vet att det blir värre ju närmare skärmen kommer för våra ögon. ”Vi vet att högre mängder [close-up] skärmtid påverkar barnens ögon på flera sätt, säger ögonläkaren Yuna Rapoport till Lifewire via e-post. Det ökar närsyntheten (närsynthet). Detta har dokumenterats i många vetenskapliga tidskrifter nyligen, [and it] ökar torr ögon / ögonbelastning / irritation för när vi fokuserar på skärmar glömmer vi att blinka. ”Rapaport rekommenderar 20-20-20-regeln:” Var 20: e minut, se 20 meter bort i 20 sekunder. ”” Tillåt ditt barn en viss tid per dag / per tid på dagen kan hjälpa dem att bättre lära sig att hantera begränsad tid. ”WHO: s riktlinjer från 2019 går ännu längre och rekommenderar att barn under 5 år inte spenderar mer än en timme om dagen på att titta på skärmar. Så skulle det inte bara vara lättare att hålla unga ögon borta från skärmar helt eller om det finns fördelar med skärmtiden?

Datorer är en viktig skicklighet

Datorer är bara en miljöfunktion till i dagens värld, så bör inte barn vänja sig vid dem? När allt kommer omkring kommer de att behöva lära sig så småningom. ”Debatten om när och hur – även om – för att introducera våra barn till digital skärmtid är för mig konstig,” sa programutvecklare och pappa Dave Pedley till Lifewire via e-post. ”Digitala enheter, datorer, surfplattor, mobiltelefoner – de är alla inneboende delar av livet. Och att bemästra deras användning är en livsförmåga som alla barn kommer att behöva från den allra tidigaste åldern.”

småbarn som sitter på en soffa och använder en tablett

Enligt husläkare Dr. Waqas Ahmad Buttar kan datoranvändning ha flera lärande fördelar. Det kan förbättra samordning av hand-öga, stödja resonemang och färdigheter för problemlösning och vara pedagogisk. Och i motsats till vad föräldrar kan tänka efter att ha försökt dra sitt lilla monster från iPad kan spel stödja självkontroll och tidshantering. ”Att låta ditt barn en viss tid per dag / per tid på dygnet (t.ex.” Högst tre timmar före 20:00 ”) kan hjälpa dem att bättre lära sig att hantera begränsad tid, säger Buttar till Lifewire via e-post. Men behöver barn verkligen behärska datorer ”från allra tidigaste ålder”? Det finns många andra viktiga färdigheter som vi anser lämpliga eller lämpliga att lämna förrän senare.

Hur man hanterar skärmtid

Först måste du bestämma vad som är lämpligt för dina barn, sedan måste du hantera den tid de spenderar med spel eller andra appar. ”Det har bevisats flera gånger att att se något gjort i ett videospel inte ökar dina chanser att göra det i verkligheten på något sätt”, säger Buttar. ”Det betyder dock inte att du vill att dina barn ska utforska strippklubbarna i GTA V eller spela tydliga spel som HuniePop.” Och planera sedan tiden från skärmarna, vilket också är viktigt.

”Barn borde ha lite tid med aktivt och imaginärt spel varje dag förutom tid på skärmar,” berättade Danelle Fisher, MD, FAAP, barnläkare och ordförande för barnläkare vid Providence Saint Johns hälsocenter i Santa Monica, Lifewire via e-post. ”Barn måste ha tillräckligt med mänsklig interaktion för att kunna känna igen känslor i sig själva och i sina kamrater. Svårigheter med andra mänskliga relationer kan vara en indikation på för mycket skärmtid.” Så, hur mycket är för mycket? Lägg först samman hela skärmtiden, inte bara surfplattans eller telefontiden.

Du måste också ta med i TV-tid. ”Över två timmar om dagen av alla skärmkällor tillsammans är för mycket”, säger barnläkaren Gina Posner, MD, till Lifewire via e-post. ”Det misstag som många föräldrar gör när det gäller skärmtid är att de låter sina barn bara sitta framför en skärm hela dagen.” I slutändan är det förmodligen ganska lätt att berätta om dina barn blir hooked. ”Om ditt barn börjar få raserianfall från att inte vara på sin enhet hela dagen, måste du skära ner och omedelbart”, säger Posner.