Skip to content

Skapa en antik Sepia -effekt i Photoshop Elements

8 de augusti de 2021
GettyImages 511389623 58f014073df78cd3fc1f9a9e

Sepia är en rödbrun färg som går tillbaka till sekelskiftesfotografier som behandlades med sepiafärg. Program som Photoshop Elements låter dig snabbt och enkelt skapa en övertygande sepiaeffekt. Intressant faktum: Sepia -bläck extraheras från bläckfisk.

Det finns många sätt att uppnå en sepiaeffekt. Denna handledning visar dig den enklaste metoden, tillsammans med hur du ytterligare åldrar fotot om så önskas. Det finns en guidad sepiaeffekt i flera Photoshop Elements -versioner, men processen är enkel att göra på egen hand och ger dig mer kontroll över resultatet. Denna handledning använder Photoshop Elements 10, men metoden bör fungera på samma sätt i nästan vilken version eller grafikprogram som helst.

 1. Öppna fotot du vill använda.

 2. Öppna Justera nyans/mättnad meny med tangentbordsgenvägar (macOS: Command-U; Windows: Control-U) eller genom att gå igenom menyalternativ (Förbättra > Justera färg > Justera nyans/mättnad.

  Photoshop Elements Justera nyansen

 3. Klicka på rutan bredvid Färglägg och flytta Nyans reglaget till cirka 31. Färgerna på original sepia varierade, baserat på faktorer som hur mycket bläck som använts och hur mycket vittring ett foto drabbats av under åren. Så testa gärna lite. Så länge du håller dig inom de rödbruna områdena bör metoden ge önskat resultat.

  Alternativet Färglägga och reglaget Nyans

 4. Använd Mättnad reglaget för att minska färgens styrka. Återigen är runt 31 ett bra ställe att börja, men det kan variera beroende på dina preferenser och originalfotoets exponering.

  Mättnadsreglaget

 5. Justera Lätthet reglaget om du vill.

  Reglaget för lätthet

Lägger till brus för att åldra fotot

För att åldra fotot och stärka den antika känslan:

 1. Öppen Filtrera > Ljud > Lägg till buller.

  Photoshop Elements Lägg till brus

 2. Välj Enfärgad längst ned i dialogrutan. Detta lägger till tillräckligt med gråskalebrus för att matcha sepiaeffekten. Enhetlig och Gauss påverka bullermönstret; basera ditt val på dina preferenser. Använd Belopp reglage för att styra mängden buller. För de flesta foton, håll dig till cirka 5 procent.

  Photoshop Elements Lägg till brus

Lägga till en vinjett

Vinjetten var inte alltid ett konstnärligt val. Det hände på grund av tidiga kameras begränsningar. Alla kameralinser är runda, så de projicerar en rund bild på din film/sensor. Filmen/sensorn är faktiskt mindre än hela den projicerade bilden. Om den projicerade bilden är nära storleken på filmen/sensorn uppstår en ljusförlust vid kanten av den cirkulära bilden, vilket skapar det som idag kallar en vinjetteffekt. Metoden nedan skapar en mer autentisk vignettstil än de hårda formerna som ofta läggs till bilder idag.

 1. Öppen Filtrera > Rätt kameraförvrängning.

  Photoshop Elements Rätt kameraförvrängning

 2. Använd Belopp och Mittpunkt skjutreglage för att mörka kanterna på fotot. Kom ihåg: Det här kommer inte att se ut som en hård oval; snarare är detta en mer naturlig vignettstil som kommer att ge fotot en antik känsla.

  Vignettinställningar