Saltar al contenido

Skillnaden mellan Linux och GNU/Linux

31 de marzo de 2023
Linux vs GNU Linux 7536acb435394be19e09eb75e3c2e2de

De flesta människor, även människor som pysslar med Linux, förstår inte riktigt skillnaden mellan Linux, GNU/Linux och GNU-verktygskedjan, men skillnaderna spelar roll när du tänker på vissa typer av mjukvaruberoenden.

Linux och GNU

Linux följer av en utvecklingskedja som började med Unix. Som sådan är mycket av Linux designat som, och kan till och med innehålla Unix-kod. GNU var dock tänkt av dess skapare, Richard Stallman, att vara ett helt fritt och oberoende operativsystem som inte använder samma kodbas eller licensnormer som Unix eller Linux. De två är separata projekt. Ungefär.

GNU/Linux

Utmaningen med GNU-projektet är dock att dess kärna – kärnmjukvaran som interagerar med hårdvaran och koordinerar alla andra applikationer – ännu inte är redo för produktion. GNU Hurd-kärnan, som släpptes i förproduktionstillstånd 2015, är fortfarande inte redo för bästa sändningstid. Lösningen? Linux. Linux-kärnan, i form av Linux-Libre, blev en del av GNU-projektet. Således kör GNU Linux-kärnan, eller GNU/Linux.

GNU Toolchain

En GNU-distribution kör vanligtvis en Linux-kärna, även om GNU Hurd förblir tillgänglig för icke-uppdragskritiska tester. Det som dock skiljer en GNU-distribution från alla andra Linux-distributioner är integrationen av GNU verktygskedja, en serie på flera hundra program som är gratis och öppen källkod och stödjer utvecklingen av ny, fri programvara. Vanliga element i GNU-verktygskedjan inkluderar GNU Make, GNU C-biblioteket, GNU Debugger och GNU-byggsystemet.

Andra GNU-paket

Applikationer, inklusive grafiska appar avsedda för slutanvändarinteraktion, kan vara en del av GNU-paraplyet om de följer de filosofiska riktlinjerna som fastställts av Stallman. Vanliga GNU-familjapplikationer inkluderar:

 • TexInfo: Ett språk och ett program för att visa teknisk dokumentation.
 • GNU Emacs: Ett dokumentbehandlingssystem.
 • GNOME: En skrivbordshanterare som ger det grafiska användargränssnittets grundläggande utseende och känsla.
 • GNU Octave: En statistikmiljö modellerad efter Matlab.
 • GNU Health: En elektronisk journal för läkare och sjukhus.
 • GnuCash: Ett privatekonomisystem.

FAQ

 • Hur installerar jag ett typsnitt på GNU Linux?

  Ladda ner teckensnittet, extrahera zip-filen och leta efter filen True Type (TTF) eller Open Type (OTF). Öppna filen och välj Installera.

 • Vad står GNU för?

  GNU står för GNU’s inte Unix. Det är en rekursiv akronym, vilket betyder att en av bokstäverna är en del av själva akronymen.